İl Müftü V. Adem Aygül, Ramazan ayı boyunca gerçekleştirecekleri faaliyetleri açıkladı.
Tüm İslam aleminin mübarek Ramazan ayını kutlayarak, hayırlara vesile olmasını dileyen Müftü V. Aygül’ün açıklaması şöyle:
“Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız. 5 Mayıs Pazar günü kılacağımız ilk teravih namazının ardından 6 Mayıs Pazartesi günü tutacağımız ilk oruç ile bu mübarek aya girmiş olacağız. İl Müftülüğü olarak yaklaşan Ramazan ayı öncesinde tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Rahmet, bereket, oruç ve Kur'an ayı Ramazan'ın huzur içinde, manevi kazançla geçmesi için bir dizi program hazırladık.

Diyanet İşleri Başkanlığımız her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir konuyu kamuoyunun gündemine taşımaktadır. Belirlenen konu Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınarak toplumumuzda bir duyarlılık ve farkındalık oluşması hedeflenmektedir. Bu bağlamda bu yılın Ramazan teması "Ramazan ve İnfak"  olarak belirlenmiştir.

İl ve ilçe Müftülükleri olarak Ramazan ayında görev alanlarımızın başında mukaddes mekanlar olarak camiler geliyor. Ramazan'da cami denilince de akla teravih, vaaz ve mukabele gelmektedir. Mübarek Ramazan ayı öncesinde camilerimizin eksiklikleri gözden geçirilip temizlikleri ve bakımı yapılarak din görevlilerimizle gerçekleştirdiğimiz toplantılarla da hazırlık çalışmalarını tamamladık.

HAZIRLIKLAR TAMAM
Ramazan ayı gelmeden önce bütün camilerimizde genel bir temizlik yapılarak Ramazan ayına hazırlandı. Camilerimizdeki aydınlatma ve ses sistemleri ile klimalar gözden geçirilerek eksiklikler giderildi. Her sene olduğu gibi bu sene de Müftülüğümüz tarafından hazırlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı Çorum Şubesince bastırılan imsakiyeler görevlilerimiz vasıtasıyla halkımıza dağıtılmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığınca bastırılan "Ramazan ve İnfak" konulu afişler camilerimiz ile Kur'an kurslarında halkımızın görebileceği yerlere asılmıştır. Görevlisi olmayan ve tek görevlisi bulunan camilerimizde görevin aksamaması için geçici görevlendirmeler yapılmıştır. Bütün camilerimizde teravih namazı yatsı ezanı ile birlikte normal vaktinde kılınacak, ilave süre eklenmeyecektir.

Merkez camilerimiz ile minaresi bulunan bütün belde ve köy camilerimizin şerefelerindeki kandiller akşam ezanı ile sabah ezanı (imsak vakti) arasında yakılacak. Ayrıca Çimento Camii ile Orta Kapaklı Hz. Ebubekir Camide mahyalar da belirtilen vakitler arası ışıklandırılacaktır.

CAMİLERDE VAAZ PROGRAMLARI
Ramazan ayı boyunca Ulu Cami’den merkezi sistemle öğle ve teravih namazı öncesinde, ayrıca merkezdeki muhtelif cemaat yoğunluğu bulunan uygun camilerimizde münavebeli olarak vaaz ve irşat programımız uygulanacak. Ramazan ayı boyunca belde ve köy camilerimizde de vaaz ve irşat programı uygulanacaktır.

Bayanlara yönelik olarak da bayan vaizlerimiz ve din hizmetleri uzmanımız tarafından haftanın;
Pazartesi günlerinde İlimiz; Güldanehatun, Mimar Sinan Camileri ile Orhangazi Mescidinde, 
Salı günlerinde; Hz. İbrahim, Selimiye  Camileri ile TDV Hizmet İçi Eğitim Salonunda, 
Çarşamba günlerinde; Zikrullah, Dumlupınar, Kevser Huzur camileri ile TDV Hizmet İçi Eğitim Salonunda 
Perşembe günlerinde; M. Zahit Kotku, İlim Yayma Cemiyeti, Ceritoğlu camileri ile Belediye İkbal Kültür Merkezinde, 
Cuma günlerinde; Hz. Ömer, Tevhit ve Abdibey CValide Camii, Tevhit Camii ve Belediye Buhara Kültür Merkezi olmak üzere camiler ve Kültür Merkezlerinde 'Ramazan Ayı Özel Vaaz ve İrşat Programı' uygulanacaktır.

MUKABELE PROGRAMLARI
Ramazan ayı boyunca tüm camilerimizde sabah mukabelesi, öğle ve ikindi vakitlerinde de muhtelif camilerimizde mukabele programı cami görevlilerimizce ve Hıdırlık Hafızlık Kur'an Kursu hafız öğrencilerle, ayrıca bayan Kur'an kursu öğreticileri tarafından da camilerde  uygun vakitlerde bayanlara yönelik mukabele okunacaktır.

YEDİ CAMİDE HATİMLE TERAVİH
Bu yıl Ramazan ayında Hıdırlık Camii, Kubbeli Camii, Hicret Camii, Karakeçili Camii ve Güldane Hatun Camii ile Hz. Hüseyin ve Murat Hüdavendigar mescitleri olmak üzere 7 cami ve mescidimizde hatimle teravih namazı kılınacaktır. 

YEREL TV’DE İFTAR PROGRAMLARI
Ramazan ayı boyunca yerel basında İl Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri ve Vaizler tarafından hazırlanan makalelerin yayımlanması sağlanacaktır.

İTİKAFA GİRİLEBİLECEK CAMİLER
Merkez camilerinden Hıdırlık Camii, Abdibey Camii ve Akşemsettin Camii’nde Ramazan ayının son 10 günü itikafa girilebilecektir.

KADİR GECESİ’NDE AÇIK BULUNDURULACAK CAMİLER
Kadir gecesinde Ulu Camii, Abdibey Camii, Hıdırlık Camii, Akşemsettin Camii,  Buhara Camii, Fatih Sultan Mehmet Camii, Huzur Camii ve Veysel Karani Camii sabaha kadar açık bulundurulacaktır.

OSMANLI GELENEĞİ ÇORUM'DA YAŞAMAYA DEVAM EDECEK
Çorum'da geçtiğimiz yıllarda uygulanan ve büyük beğeni toplayan 'Enderun Usulü Teravih' ve 'Cumhur Müezzinliği' uygulaması bu yıl 4 camiide gerçekleşecektir. Osmanlı Devleti zamanında uygulanan gelenek Çorum'da yaşatılacak. 
7 Mayıs 2019 Salı akşamı Akşemsettin Camii'nde, 14 Mayıs 2019 Salı akşamı Ulu Camii'de, 21 Mayıs 2019 Salı akşamı Hz. İbrahim Camii'nde, 28 Mayıs 2019 Salı akşamı Ortakapaklı Hz. Ebu Bekir Camii'nde olmak üzere 4 camide Enderun usulü Teravih ve cumhur müezzinliği uygulaması yapılacaktır.

TDV ÇORUM ŞUBESİ İFTAR YEMEĞİ BULUŞMASI
Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2019 yılı Ramazan ayı için "Ramazan ve İnfak" teması olarak belirlenen konu çerçevesinde Türkiye Diyanet Vakfı Çorum Şubesince Merkez Akşemseddin Camii yanında mültecilerin, kimsesizlerin, ihtiyaç sahiplerinin ve halkın katılacağı 1500 kişilik iftar yemeği verilecektir.

ZEKÂT VE FİTRE STANDI
Ramazan ayı teması olan "Ramazan ve İnfak" konusu çerçevesinde vatandaşlarımızdan zekat ve fitrelerini Türkiye Diyanet Vakfı’na verecek olanların zekat ve fitrelerini almak üzere Ramazan ayı süresince Hürriyet Parkı yanında "Zekat ve Fitre Standı" açılacaktır.

KARDEŞ ŞEHİR PROGRAMI
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ülkemiz genelinde iller arasında gerçekleştirilecek Kardeş Şehir programı kapsamında Kastamonu ili kardeş şehir olarak belirlenmiş olup, Ramazan ayı içerisinde vaaz ve irşat faaliyeti belirlenen bu kardeş şehir ile karşılıklı olarak yapılacaktır.” 

Editör: Haber Merkezi