HABER YORUM / EROL TAŞKAN

Dillere destan lezzeti ile ünlü İskilip Dolması'nın bir o kadar da ünlü ustaları var. 35 yıllık dolma ustası olarak mahareti ile ün salan Sami Aksoy, namı diğer Külük Sami dolma yapmanın incelikleri kadar dolmayı yemenin de incelikleri ve kuralları olduğunu söyledi.

DUYAN DUYMAYAN DAVETLİDİR

İskilip Dolması'nın ikramı için düğün hanesine gelmenin yeterli olduğunu, özel davetin icap etmediğine vurgu yapan Sami Aksoy, "İskilip Dolması, lezzetiyle ünlüdür ama bir o kadar da yenilmesi de adeta törensellik içerir. Rastgele bir yiyecek tüketir gibi davranmak yakışık almaz." dedi.

DOLMA NASIL YENMELİ?

Dolma sofrasının vazgeçilmezi olan sirkeli cacıktan bahseden Sami Aksoy, bilmeyenlerin sirkeli cacığı es geçip dolmaya yüklendiğini, ancak kısa sürede tıkanıp yiyemez olduğunu söylerken, sirkeli cacığı dolmanın yol arkadaşı olarak tarif ediyor.

BAHŞİŞ TÖRESİ VAZGEÇİLMEZ

Sofraya ilk gönderilen lengerin et-pilav oranının pilavdan yana ağırlıkta olduğunu anlatan Sami usta, boş gelen lengerin tamamen bitirilip, pilavının itina ile sıyrılmasının önemine dikkat çekiyor. İçerisinde pilav artığı bulunan lengerin, ikinci dönüşünün daha zayıf olacağını belirterek, bunun beğenilmemiş olduğu anlamı taşıdığını varsayıyor.

BAHŞİŞ ÖNEMLİ ETKEN

Masada bulunan misafirler, lengeri tamamen bitirip, ters çevirerek üzerine bahşiş bırakırsa, ikinci lengerin daha da torpilli olacağını açıkça söyleyen Sami usta, "Marifet iltifata tabidir. Bunun iltifatının birinci bölümü lengerin tertemiz gelmesi, ikinci iltifatının da üzerine bırakılan bahşişin miktarıdır." diyor.

PES EDENE KADAR TUR DEVAM EDER

Ustadan aldığımız bilgiye göre, dolmayı yiyenin yol yordam bilmesi kadar, ustanın o tüketime izin veriyor olmasının da bu işin gizli sırlarından birisi olduğunu öğreniyoruz. Eğer masa usule uymayan davetlilerden oluşuyorsa, bunun sinyalleri kazan başına boş dönen lengerde adeta telgraf mesajı gibi usta tarafından okunuyor. Etin kaba yerlerinden bir tutamla süslenen pilav, et suyu ile terbiye görmüyorsa, masadakilerin ne kadar çaba sarfederse etsin, pilavı bitirme telaşı tıkanmaya dönüşüyor.

MUHABBET SOFRAYA LEZZET KATIYOR

İskilip Dolması'nın tüketildiği sofrada mutlaka işin erbabı davetliler oluyor. Pilavın erdeminden, faydasından bahseden usta tüketici, masadakileri pilavın bitmesi için sürekli iknaya çalışır. İlk lengerin lezzetli pilavı istenildiği gibi tüketilirse ve bahşişler ustaya ulaştırılırsa, sonraki lengerlerde pilav ve et oranı, ilkine göre terse döner ve bu kez et pilavdan çok gelmeye başlar. Ağız tadıyla yenilen bu saray lezzeti, sofradaki muhabbetiyle unutulmaz bir ritüele dönüşür. Sonrasında ikram edilen helva ve çay da sofranın kaymağı olarak damakları cilalarken, gönüllerin kenetlendiği sofra arkadaşlığı, bir başka dolma sofrasında buluşmak temennisiyle zihinlere nakşedilir.

ALT TARAFI DOLMA, ÜST TARAFI GÖNÜL SEFASI

Malzemenin hazırlanışı 4 saat, pişirmesi 12 saat süren bu zahmetli yiyeceğin, düğün sahibinin dostlarına ikramı olarak sofraya düşmesinden, uğurlamaya kadar geçen sürenin alt tarafı bir kaç lenger dolma olarak gözükürken, üst tarafında gönüllerin sefası, dostlukların ve mutlulukların paylaşılması yatıyor. Bu lezzetli yemeği ve onun çevresinde kümelenen dolma kültürünü bugünlere taşıyan tüm ustalara ve yöre halkına selam olsun.

Editör: Haber Merkezi