Çorum Aile Hekimleri Derneği  (ÇAHED), sağlık şiddeti kınamak için iş bıraktı.
Geçtiğimiz Çarşamba günü İzmir Bornova Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezinde yaşanan şiddet olayını kınamak üzere sağlık çalışanları tüm Türkiye’de iş bırakma eylemi yaptı. 

Konuya ilişkin açıklama yapan ÇAHED Başkanı Dr. Mesut Yektin, sağlık sektöründe şiddetin arttığına dikkat çekerek, “Diğer iş alanlarına göre şiddetin sağlık alanında da ortaya çıktığını hatta her geçen gün katlanarak arttığını görmekteyiz. En son İzmir Bornova 29 No'lu Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezi doktorlarından Dr. Nuri Ersoy Yoğurtcuoglu; eşinin ilaçlarını yazdırmak üzere gelen şahıs tarafından, hekimin ‘kişinin kendisi olmadan işlem yapamayacağını’ söylemesi üzerine hakaret edilerek darp edilmiştir. Çevrede bulunan sağlık personelleri ve esnaf tarafından etkisiz hale getirilen şahıs, yakınlarına telefon ederek 11 kişi ile beraber sopalarla tekrar 29 No'lu Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezine gelmişler. Dr. Ersoy Bey, Dr. Elif Hanım ve öğretmen eşi, aile sağlığı merkezi çalışanı hemşire hanımla birlikte onlara yardım eden vatandaşları, komşu esnafı, eczane kalfasını darp etmişler ve aile sağlığı merkezinde de ciddi maddi hasara sebep olmuşlardır. ÇAHED yönetim kurulu olarak bu menfur saldırıyı kınıyor yaralı arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.” dedi. 
 

‘YETER ARTIK, BU SON OLSUN’
Sağlıkta yaşanan şiddete isyan eden Yetkin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yeter artık diyoruz. Yeter, bu son olsun artık. Sağlık çalışanlarının uğradığı şiddet ve dozu giderek artmaktadır. Sağlık çalışanları kimi zaman sözlü, kimi zaman fiili, hatta kimi zaman ölümle sonuçlanan saldırılara maruz kalmaktadırlar. Yıllarca şiddet gördük, hala görüyoruz. Acılarımız öfkeye dönüştü. Her yıl onbinlerce şiddete maruz kalan sağlık çalışanları olarak hala "acı ile doluyuz" demek bizi rahatlatmıyor. Artan şiddet olaylarından sonra sürekli olarak ilgili yetkili herkesi uyardık. Sağlıkta şiddet yasasını bir an önce çıkarmalarını istedik, her seferinde duymazlıktan geldiler. Bunun için içimizi yakan her olaydan sonra uyarı eylemleri yaptık, yapacağız da. 

 

‘TEKRARINDA SÜRESİZ İŞ BIRAKACAĞIZ’
İzmir Bornova Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezinde de meydana gelen şiddet olayına maruz kalan arkadaşlarımıza destek olmak ve sesimizi duyurmak adına ÇORUM Aile Hekimleri Derneği olarak 3 Nisan 2019 tarihinde iş bırakma kararı almış bulunuyoruz. Aile Sağlığı Merkezlerimizde bugün hizmet üretmeyeceğiz.

Buradan sesleniyoruz, bugün bir günlüğüne iş bıraktık, tekrarında süresiz iş bırakacağız. Çünkü bizler hekimiyle hemşiresiyle diğer çalışanlarıyla insanız, ölümün yanında değil yaşamın yanında tarafız.

Sonuç olarak; iiddet göstererek asla daha iyi sağlık hizmeti alınamaz. Yetkililer bu şiddeti kontrol altına almak için gerekenleri yapmazlarsa iyi bir sağlık hizmeti asla başarılamaz.”