ENİSE AĞBAL ÜŞÜMÜŞ
Pir Baba Parkı’nda faaliyet gösteren Sanat Sokağı esnaflarından bakır sanatçısı Ahmet Gökhan Karaca, sokağın canlılığını kaybetmemesi için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

Kaybolmaya yüz tutmuş bakır sanatını 4 yıldır Sanat Sokağı’nda icra eden A. Gökhan Karaca, zor şartlar altında sanatını ve Sanat Sokağı’nı ayakta tutmaya çalıştığını fakat yetkililer gereken ilgiyi göstermezse Sanat Sokağı’nın eski köhne günlerine geri dönebileceğini vurguladı.

ÇORUM’A DEĞER KATTI AMA...
Sanat Sokağı faaliyete geçmeden önce park etrafının oldukça hareketsiz, karanlık ve suça açık bir yer olduğunu ifade eden Karaca, “Sanat Sokağımız Çorum’a değer kattı, esnaflar olarak burayı canlandırdık ama yeterli ilgiyi göremedik. Sokağımızın kapısı bile yoktu. Valimiz Sayın Mustafa Çiftçi’den talep ettik, kendisi bizleri kırmadı, talebimizi yerine getirdi. Şimdi kapımız ve tabelamız var. Aydınlatmayla birlikte burası daha da canlandı.” dedi. 

‘YETERLİ TANITIM YAPILMIYOR’
Sanat Sokağı’nın yeterince tanıtımının yapılmamasından yakınan bakır sanatçısı Karaca, Çorum merkezde olmasına rağmen tanıtım olmaması nedeniyle Çorum halkının bile sokaktan bihaber olduğunu belirterek, “Sanat Sokağımızın Belediye’ye devredilmesi bizi umutlandırdı. Gerekli tanıtımın yapılacağını ve esnafımıza destek olacaklarını ümit ediyoruz. Bu sokağın canlandırılması için burada etkinlikler düzenlenmeli, tur firmalarıyla anlaşma yapılıp buraya yönlendirilmeli, yerli ve yabancı turist sokağımızdan geçmeli, buradaki sanatı görmeli. Belediye Başkan Yardımcısı Sayın İsmail Yağbat, sokağımızın tanıtımı için kısa videolar hazırlanıp bilboardlarda yayınlanacağını ve tanıtıma katkı sağlayacağını söylemişti. Verilen sözlerin yerine getirileceğini umuyoruz.” diye konuştu.

‘KIŞ GELİNCE ŞARTLAR AĞIRLAŞIYOR’
Karaca, pandemi nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini, sokak esnafı olarak destek göremediklerini ve kiralarını ödemekte dahi zorluk yaşadıklarını söyledi. 
“Bitmeye yüz tutmuş bir sanatı burada yaşatmaya çalışırken, bu sebeplerle daha da zorluk yaşıyorum.” diyen Karaca, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte masrafların ikiye katlandığını belirterek, “Yetkililerden talebimiz en azından kira konusunda yardımcı olmaları. Buradan gelir sağlayamayınca başka işlerde çalışıp kiramızı çıkarmaya çalışıyoruz. Diğer şehirlerde örneklerini görüyoruz, el sanatlarıyla uğraşanlardan kira dahi alınmıyor.” dedi.

KENDİ İMKÂNLARIYLA SOKAĞA HAYAT VERİYOR
Sokağı canlandırmak adına kendi sanatı dışında farklı etkinlikler de yapan Karaca, şehrin kadim esnaflarından Mustafa Serdaroğlu’nun tükenmez kalemle silgi kullanmadan çizdiği resimlerini de zaman zaman sokakta sergiliyor. 
Serdaroğlu’nun 3000 adet çalışmasını makul ücret karşılığında satışa sunduklarını belirten Karaca, satışlardan elde edilecek gelirin üçte birinin SMA hastası çocuklara bağışlanacağını, bir yandan Sanat Sokağı’nı canlandırırken bir yandan da hayra hizmet edeceklerini vurguladı.

Çocuklar için hediye kitap köşesinin olduğunu da belirten Karaca, vatandaşlara bir çağrıda bulunarak, ikinci el kitaplarını kendilerine ulaştırıp çocuklarına katkı sağlayabileceklerini söyledi. Öte yandan parktaki kuşları yemlemeyi ihmal etmeyen Karaca, kendi imkânlarıyla temin ettiği yemleri çocuklarla da paylaşarak hayvan sevgisi aşılamayı görev bildiğini dile getirdi.

Karaca, “Bu kadar etkinliğe rağmen hâlâ rızkımızı çıkarmakta zorlanıyoruz. Burada kira verip dükkan açmayan esnafımız var. Onlara da, yetkililere de, siyasilere de sesleniyoruz; Sanat Sokağımızı kaderine terk etmeyin! Burayı canlandırmak bizim elimizde.” diye konuştu.