RECEP MEBET

31 Mart Mahalli İdareler Seçimi takviminde propaganda sürecinin sonuna gelindi. Seçmenler, saatler sonra sandığa giderek demokratik haklarını kullanıp tercihlerini ortaya koyacak, Çorum’u yerelde idare edecek isimleri belirleyecekler.

Basın mensubu olarak, içinde bulunduğumuz propaganda sürecini yakından takip ederek adayları, proje ve açıklamalarını haberlerimizle kamuoyuna yansıtmaya çalıştık. Bu süreçte dikkatimi çeken hususları ‘Seçim Analiz’ başlığı altında siz kıymetli okurlarımızla paylaşmayı istedim.
 

VATANDAŞ RAHAT BİR NEFES ALMAK İSTİYOR
Hepimizin malumu olduğu üzere Türkiye son yıllarda üst üste seçim ve referandum dönemlerinden geçti. Bu durum seçmenlerde bir bıkkınlık oluşturdu. 31 Mart, propaganda süreci seçmenler açısından en şevksiz karşılanan seçim oldu. Bu yüzden olsa gerek iktidar partisi hariç diğer partiler Çorum’da miting düzenlemedi. Üstelik seçmeni bu denli usandıran uzun maratonda, katılım oranının diğerlerine göre daha düşük olabileceği tahmin edilen bir seçime gidiyoruz.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi gelişmeleri sabırla izleyen vatandaşlar, yarınki seçimi ‘Bir an önce olsun bitsin’ düşüncesiyle atlatıp rahat bir nefes almayı arzu ediyor. 

Gelelim bu atmosferde kıyasıya bir yarış içinde olan adaylara ve ortaya koydukları performansa...
 

ÇILGIN ADAM
Bağımsız Çorum Belediye Başkan Adayı Murat Kırçı, şüphesiz seçim sürecinin en çılgın adayı.
Tek başına sergilediği performansla propaganda sürecini boş geçirmeyen Murat Kırçı, tüm kesimlerin dikkatini üzerine çekmeyi başardı.
Çoğu kimsenin ‘çekilir’ dediği Kırçı, Seçim Kurulu’na resmi başvurusunu da yaparak 31 Mart’ta bağımsız aday olarak yarışma kararlığını gözler önüne serdi. Üstelik bazı partilerin dahi sahada görünmediği bir ortamda, proje tanıtım toplantısı düzenleyerek Çorum için hedeflerini ortaya koydu.

 

TERLEMEDEN OLMAZ
İYİ Parti Çorum Belediye Başkan Adayı Dr. Bilgi Terlemezoğlu, yarışa şehir dışından katılan adaylardan.
Propaganda sürecinde pek karşılaşamasak da gıyabında iyi yorumların yapıldığı Bilgi Terlemezoğlu, sahada görünen ama seçmene ulaşmada bazı eksiklikler yaşadığını düşündüğüm isimlerin başında geliyor.
Terlemezoğlu, bu yüzden olsa gerek, kendini ve projelerini kamuoyuna yeterince anlatma fırsatı bulamamış görünüyor.

 

PARTİSİNİ OMUZLADI
SP Çorum Belediye Başkan Adayı Kemal Kurt, propaganda çalışmaları ve ekonomik açıdan yerelde partisini omuzlayan bir isim oldu.
‘Dürüst Başkan’ sloganı ve işadamı kimliği ile Saadet’i sahada aktif bir şekilde temsil eden Kemal Kurt, her platformda ‘Milli Görüş Belediyeciliği’ni anlatarak seçmenden destek istedi.

 

TALİHSİZLİK PEŞİNİ BIRAKMADI AMA
MHP Çorum Belediye Başkan Adayı Kenan Şahin, seçimin iddialı isimleri arasında yer almasına karşın yaşadığı bazı talihsizliklerle gündeme gelen isimlerden.
‘Hayatımın projesi’ dediği ‘Saat Kulesi Yayalaştırma Projesi’ni anlatırken kullandığı görsellerin alıntı olduğu tepkisi ile karşılaşan Kenan Şahin, partisinin içinde bulunduğu Cumhur İttifakı söylemleriyle uyumlu olmadığı düşünülen demeçleriyle de eleştiri konusu oldu.
Son düzlüğe girildiği dönemde öne çıkan isimler arasında gösterilen Şahin, bir akrabasının sosyal medyada paylaştığı açıklamalar üzerinden de yıpratılmaya çalışıldı.

 

EN SICAK KUCAKLAYAN ADAY
CHP Çorum Belediye Başkan Adayı Özgür Kılıç, siyasi görüş farketmeksizin seçmenleri en sıcak şekilde kucaklayarak samimi bir görüntü ortaya koydu.
Belediye Meclisi Üyeliği ve İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği görevlerindeki gayreti ile adından söz ettiren Özgür Kılıç, partisinin önceki yerel seçimlerde uyguladığı ‘ters köşe’ aday belirleme mantığını da rafa kaldırtan isim oldu.

CHP İl Başkan Yardımcısı Av. Sadık Eral’ın ‘Sağ seçmen cahildir’ şeklindeki sözleri, propaganda sürecine iddialı bir başlangıç yapan Kılıç için adeta içerden bir hançer darbesi etkisi oluşturdu.

Kendi ilke ve hedefleri doğrultusunda tabanın da desteğini arkasına alarak çalışmalarını sürdüren Kılıç’ın, projelerini açıkladığı toplantı dahil olmak üzere çoğu platformda CHP’li bazı üst düzey isimler tarafından yalnız bırakılması dikkat çekti.


İBREYİ LEHİNE ÇEVİRDİ GİBİ
AK Parti Çorum Belediye Başkan Adayı Dr. Halil İbrahim Aşgın, çalkantılı geçen aday belirleme süreci sonrası sürpriz bir isim olarak yarışta yerini aldı.
Parti yönetimindeki sancılı değişim sürecine rağmen emin adımlarla propaganda çalışmalarını yürüten Halil İbrahim Aşgın, sonradan şekillenen yeni teşkilatın desteğini de yanına alarak yoluna devam etti.

Arkasına aldığı sivil toplum desteği ile yüksek tempolu bir çalışma performansı sergileyen Aşgın, kamuoyuna açıkladığı projelerle de dikkatleri üzerine çekti.

Her ne kadar kendisini ‘Acemi siyasetçi’ olarak ifade etse de Çorum’da toparlayıcı bir rol üstlenen Aşgın, eleştirel düşünen çoğu iktidar seçmeninin gönlünü alarak ibreyi lehine çevirmiş gibi görünüyor.
 

SIRA SEÇMENDE
Demokratik Sol Parti’den Ahmet Hidayet Bektaş, Vatan Partisi’nden Ahmet Rasim Burhanoğlu, Bağımsız Türkiye Partisi’nden Mehmet Ali Tanık ve Türkiye Komünist Partisi’nden Devrim Koçak da Çorum Belediye Başkan Adayı olarak 31 Mart’ta yarışacak diğer isimler.
İcraatlar ve söylemlerin yanı sıra ekonomi ve beka meselesi gibi başlıklar partilerin karnesini oluştururken adayların sahadaki performansı, katılım oranı ve ittifak gibi unsurlar da seçimin kaderini belirleyecek.
Çorum merkezde pek çok kesim tarafından ifade edilen ‘iki ihtimalli’ bir netice konuşulurken ilçe ve beldelerde de kıyasıya bir yarışın hakim olduğu, iktidar ve muhalefet partileri lehine sürpriz sonuçların ortaya çıkabileceğinden bahsediliyor.
İl Genel ve Belediye Meclisi Üyelikleri’ndeki yarışın ise diğerlerine göre biraz sakin olduğu söylenebilir. Zira burada partilerin yükünü daha çok Belediye Başkan Adayları ile teşkilat mensupları üstlenmiş görünüyor.

 

SON ŞANS OLABİLİR
Çorum’da açıkhava mitingi düzenleyen tek parti AK Parti olurken Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın vermediği müjdeleri, sonradan şehri ziyaret eden bazı Bakanlar’ın açıklaması da dikkat çekti. Çorum’un yıllardır özlemle dile getirdiği havaalanı ve askeri birlik talebi konusundaki açıklamalar halkı heyecanlandırsa da bu durumun sandığa nasıl yansıyacağı merak ediliyor.
31 Mart, yerel ve genel siyaset açısından eleştiri oklarının hedefi olan iktidar açısından seçmenin tanıyacağı son bir şans olabilir. Liyakatten uzak, hantal kadrolar yüzünden yeni yönetim sistemini anlatıldığı şekilde hayata geçiremeyen iktidar, tanınabilecek bu son şansı iyi değerlendiremediği takdirde işini zora sokmuş olur düşüncesi hakim.

MAHALLELERDE MUHTARLIK YARIŞI
31 Mart, belki de Çorum'da mahalle muhtarlığı yarışının en revaçta olacağı seçim olacak. Zira 15 mahallede, toplamda 70’i aşkın adayın katılacağı seçimde kıyasıya bir yarış gözleniyor. Şehir merkezine bağlanan Bayat’ta ise ilk mahalle muhtarının seçilecek olmasının heyecanı yaşanıyor.
Proje ve vaatleri ile siyasi partilerin başkan adaylarına taş çıkartan muhtar adayları, ilginç propaganda çalışmaları ile kapı kapı gezip seçmenlerden oy istiyorlar. 
Bayan aday sayısı bakımından da dikkat çeken muhtarlık seçimini yakından takip eden vatandaşlar, propaganda sürecindeki seviyeli rekabet ve sağduyulu yaklaşımın sandık başında da sürdürülerek herhangi bir tatsızlığa mahal verilmemesini temenni ediyorlar.

 

KAZANAN ÇORUM OLSUN
Tüm adaylar kendi siyasi görüşleri doğrultusunda Çorum için hedeflerini ortaya koydular. 31 Mart tarihi itibariyle artık sıra seçmene geldi. Yarın sabahtan itibaren sandık başına gidecek olan Çorumlu seçmenler ellerini vicdanlarına koyup, yaşadıkları memleketin dünü, bugünü ve yarınını düşünerek bir tercih yapacaklar. 
Kazanan Çorum olsun temennisiyle neticenin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. 
Sürç-i lisan ettiysem affola...