RECEP MEBET
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Çorum Şubeler Platformu, OHAL Komisyonu ve kararlarını protesto amacıyla dün eylem düzenledi.


Gazi Caddesi’ndeki sendika binası önünde düzenlenen eyleme KESK’e bağlı sendikaların şube başkanları, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile sendika üyeleri katıldı. 


Düzenlenen eylemde konuşan KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Başkanı Ertuğrul Alper, “Anayasal suç işleyen OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu derhal lağvedilmelidir” dedi.
OHAL Kararnameleri ve devamındaki uygulamaları eleştiren Ertuğrul Alper, “15 Temmuz'da yapılan darbe girişimi; her şeyden önce ezilenlerin, emekçilerin ülkemizde on yıllardır büyük bedeller ödeyerek elde ettikleri demokratik kazanımlara yönelik gerçekleştirilmiştir. Sadece darbe girişimi ile ilgili olarak, sınırlı süre için tedbirler alması gereken düzenlemeler yerine Türkiye'nin siyasal-toplumsal yapısını değiştirmeye dönük kalıcı düzenlemeler KHK'ler eliyle yapılmıştır” diye konuştu.


“OHAL'in sadece adı kalkmış, ruhu ve uygulamaları korunmuştur” diyen Alper, açıklamasında özetle şu ifadelere yer verdi:
“OHAL Komisyonu’nun 29 Aralık 2018 tarihli açıklamasına göre OHAL kapsamında yayımlanan KHK'ler ile 125 bin 678'i kamu görevinden çıkarma olmak üzere toplam 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekleştirildiği, Komisyona yapılan başvuru sayısının 125 bin 612 olduğu bildirilmiştir. Açıklamanın devamında 3 bin 700'ü kabul, 46 bin 600'ü ret olmak üzere karar sayısının 50 bin 300 ve halen incelemesi devam eden başvuru sayısının ise 75 bin 300 olduğu belirtilmiştir. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere karara bağlanan dosyalardan % 93'ü ret edilmiştir.

 

‘4.617 KESK ÜYESİ BAŞVURDU’
Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın 4 bin 617 üyesinin başvurularından şu ana kadar 117 başvuru kabul edilerek arkadaşlarımız görevlerine iade edilmiş olup 249 başvuru ise reddedilmiştir. Başvurusu ret edilen arkadaşlarımız Ankara 19., 20., 21. ve 22. İdare mahkemelerine işlemin iptali için dava açmaktadırlar. 


Komisyona yapılan 125 bin 612 başvurudan 4 bin 617 başvuru KESK'li üyeler tarafından yapılmıştır. Bu da başvurular içerisinde %3,6'ya denk düşmektedir. Komisyon başvurulardan şu ana kadar %40'ını karara bağlamıştır. %40 içinde başvurusu ele alınan KESK'lilerin oranı ise %0,7'dir.  
Bu oran ‘KESK'lilerin başvurularının karara bağlanması bilinçli olarak mı geciktiriliyor?’ sorusunu akla getirmektedir. İdari bir komisyon, kendisini anayasanın üzerinde göremez, görmemelidir. 


‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’
Önümüzdeki günlerden itibaren başvurusu hukuksuz şekilde reddedilen üyelerimiz savcılıklara Komisyon başkanı ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklardır. 


Komisyonun kendisini mahkemelerin yerine koyarak karar vermesi hukuksuzdur ve bu şekilde verilen kararların kabul edilmesi mümkün değildir. 
Ülkemizin hukuk sistemi içinde mevzuatça belirlenmiş bir yargı mercii olmayan OHAL İnceleme Komisyonu derhal lağvedilmeli, haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir.
Bu gerçekleşinceye ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”