MURAT ÇETİN
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 25 Kasım 2019 tarihinde 50 milyon avroluk, yani 320 milyon liralık bütçeyle IPARD II 8’inci başvuru çağrısına çıktı.

TKDK Çorum Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer gazetemizi ziyaret ederek destek çağrısı hakkında bilgi verdi. 
Genel Yayın Yönetmenimiz Erol Taşkan’la görüşen Yalvaçer işleme ve pazarlama sektörünü kapsayan yeni destek için başvuruların 2-31 Ocak 2020 tarihleri arasında yapılabileceğini duyurdu. 

8’inci çağrıda ayrıca süt işleme ve toplama, kesimhaneler hariç olmak üzere et işleme, meyve-sebze ve su ürünlerinin işlenmesi sektörlerinde soğutuculu araçların da destekleneceğini söyleyen İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, Çorum’un projelerden en üst seviyede yararlanması için duyuru ve davet çalışmalarını titizlikle yürüttüklerini aktardı. 

Yalvaçer konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu, “Bu çağrıda sadece makine-ekipman alımı ve işletmenin öz tüketimi için yenilenebilir enerji yatırımlarıyla, hizmet ve görünürlük alımlarına yüzde 40 ile 50 arasında hibe desteği verilecektir. Projesinde yapım işi yer alan başvuru sahipleri söz konusu harcamaları kendileri karşılamak şartı ile başvuru sunabileceklerdir. Yapım işi desteği içermediği için kısa tutulan çağrı takvimine göre başvurular, 2-31 Ocak 2020 tarihleri arasında İl Koordinatörlüğümüze teslim edilmelidir.

İşleme ve pazarlama başlığı altında yer alan; süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile süt toplama merkezleri, et parçalama ve işleme tesisleri ile kesimhaneler, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması tesisleri ile meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve depolanması yatırımlarını kapsayan 5 sektöre yönelik destek sağlanacaktır. 
Bu çağrıda yapılan değişikliklerle, süt toplama merkezleri için herhangi bir alt ve üst kapasite limiti kalmamış iken süt işleyen işletmeler için sadece 10 ton/gün alt limit şartı aranacaktır. Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe, daha önce sadece narenciye, plantain ve sert kabuklu meyvelerin kurutulması için destek varken bu çağrı ile birlikte yayınlanan meyve ve sebze listesindeki tüm ürünlerin kurutulması ve dondurulması da desteklenmektedir. Dondurma ve şoklama işlemleri için gerekli makine-ekipmanlar da uygun harcama olarak kabul edilecektir.
Yine bu çağrıda; süt işleme ve toplama, kesimhaneler hariç olmak üzere et işleme, meyve-sebze ve su ürünlerinin işlenmesi sektörlerinde soğutuculu araçlar desteklenecektir.
8. çağrı kapsamında destek verilecek sektörlere yönelik olarak ilimizde faaliyette bulunan firmalar uzmanlarımızca yapılan sektör analizi çalışmalarıyla tespit edilmiştir. Tespit edilen potansiyel yatırımcılarımıza çağrıya yönelik olarak 5 Aralık 2019 Perşembe günü saat 10,00’da İl Koordinatörlüğümüz’de bilgilendirme toplantısı düzenlenecektir. Bu toplantımıza tarımsal ürünlerin işlenmesi ve pazarlanmasıyla ilgili yatırım düşünen tüm vatandaşlarımızı davet ediyorum.”