TMMOB Mimarlar Odası Çorum İl Başkanı Levent Çöphüseyinoğlu Dünya Mimarlık Günü nedeniyle basın açıklaması yayınladı.

Dünya Mimarlık Günü’nün 1985 yılından bu yana her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü, BM Dünya Kent Gününe paralel olarak kutlandığını belirten, Levent Çöphüseyinoğlu, “Uluslararası Mimarlar Birliği tarafından bu yıl ki tema “Sağlıklı Bir Dünya İçin Temiz Çevre” olarak belirlenmiştir. Mimarlık günü bu sene 4 Ekim 2021de kutlanacak. Uluslararası Mimarlar Birliği bu temayla üç temel alana odaklanarak 2030 küresel kalkınma gündemine katkıda bulunmayı umuyor; barınma, kamusal alanlar ve bunların iklim değişikliği ile ilişkisi.”dedi.

Mimarlığın, insanın içinde bulunduğu yaşamını sürdüreceği yapıların estetik ve kullanışlılık ilkelerini göz önüne alarak tasarlama sanatı olduğunu kaydeden Çöphüseyinoğlu, “Yeni bina tasarlama, eski binaları onarıp eski durumuna getirme ve hali hazırda binaları kullanmanın yeni yollarını geliştiren kişidir mimar. Uluslararası Mimarlar Birliği tüm insanların yeterli barınma hakkına sahip olması gerektiğine inanıyor. Dünya çapında 1,8 milyardan fazla insan yeterli barınma hakkından yoksun.
Devam eden COVİD-19 salgını kamu binalarının ve açık alanların geleceği nasıl gördüğümüzü şekillendirmede önemli bir etkiye sahip oldu. Birleşmiş Milletler Çevre Programı, şehirlerin küresel CO2 emisyonlarının  %75’inden sorumlu olduğunu, ulaşım ve binaların bunun en büyük sorumlusu olduğu düşünülüyor. Mimarlar sadece yeni sürdürülebilir kalkınma gündemine duyarlı olmalarını değil aynı zamanda uygulanması ve evriminde aracı olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Mimarlar yapılı çevrenin zorluklarına yanıt verecek binalar tasarlayarak, barınma, kamusal alanlar ve iklim değişikliği sorunlarına yardımcı oluyorlar. Tüm meslektaşlarımızın Mimarlar Günü Kutlu olsun.”diyerek açıklamasını tamamladı. (Haber Merkezi)