Yan­mak, ke­li­me ola­rak in­sa­nı ra­hat­sız eder. Bu ke­li­me­yi du­yun­ca di­rek ateş ak­lı­mı­za ge­lir. Gay­ri ih­ti­ya­ri ola­rak ken­di­mi­zi ate­şin kar­şı­sın­da his­se­de­riz. Geç­miş yıl­lar­da Ame­ri­ka'da, ''ölüm­ler­den ölüm seç­me yet­ki­si ve­ril­se han­gi şe­kil­de öl­mek is­ter­di­niz?''  di­ye bir an­ket ya­pıl­mış ve se­çe­nek­le­re;  a) su­da bo­ğu­la­rak öl­me b) yük­sek­ten at­la­ya­rak öl­me c) ip­le bo­ğu­la­rak öl­me d) ze­hir­le­ne­rek öl­me e) elek­trik ve­ri­le­rek öl­me f) ya­na­rak öl­me ter­cih­ler g) iğ­ne ile ze­hir­le­ne­rek öl­me gi­bi şık­lar kon­muş­tu. An­ket ne­ti­ce­sin­de ka­tı­lım­cı­lar­dan hiç kim­se­nin YA­NA­RAK ÖL­ME­Yİ is­te­me­di­ği or­ta­ya çık­mış­tı. Bu da gös­te­ri­yor ki dün­ya da hiç kim­se ya­na­rak öl­me­yi is­te­mi­yor. Ama ge­lin gö­rün ki bu­na mu­ka­bil ola­rak ge­rek­li gü­ven­lik ted­bir­le­ri­ni de tam ola­rak al­mı­yor.


14.11.2014 ta­ri­hi ak­şam sa­at­le­rin­de ili­miz Ba­yat il­çe­si Çu­ku­röz kö­yün­de he­nüz bi­lin­me­yen ne­den­le bir ev­de baş­la­yan yan­gın kı­sa sü­re­de çev­re­de­ki ev­le­re sıç­ra­ya­rak bü­yük bir fe­la­ke­te dö­nüş­tü. 30 ev ya­na­rak kul­la­nı­la­maz ha­le gel­di. Köy­lü­le­rin ver­di­ği bil­gi­ye gö­re 34 yıl ön­ce­den köy­de yi­ne yan­gın ya­şan­dı­ğı ve 20 evin kül ol­du­ğu­nu öğ­re­ni­yo­ruz. Ön­ce­lik­le bü­yük bir fe­la­ke­ti mal kay­bıy­la ber­ta­raf et­mek şans­tır. Çün­kü dev­le­ti­miz, mil­le­ti­miz bu bağ­lam­da elin­den ge­le­ni faz­la­sıy­la yap­ma­ya ça­lı­şı­yor. Al­lah bir da­ha bu ve bu­na ben­zer fe­la­ket­ler ya­şat­ma­sın di­ye te­men­ni eder­ken, ''Ya­şan­mış fe­la­ket­ler­den cid­di ma­na­da ders alı­na­bi­lir­se ge­le­cek­te afi­ye­te teb­dil eder'' sö­zü­nü de al­tı­nı çi­ze­rek ha­tır­lat­mak is­ti­yo­rum.    
Ha­ber­ler­de ne za­man köy yan­gı­nı duy­sam he­men ak­lı­ma ço­cuk­lu­ğum­da kö­yü­müz­de  ilk duy­du­ğum ima­mın - muh­ta­rın: ''Dik­kat! Dik­kat! Fa­la­nın evi ya­nı­yor her­kes koş­sun ve­ya Eren­li te­pe­sin­de yan­gın var. Kaz­ma­yı kü­re­ği ka­pan acil har­man­da top­lan­sın'' di­ye ca­mi­den yap­tı­ğı anons ak­lı­ma ge­lir. Ay­nı za­man­da ye­di­den yet­mi­şe ka­dın er­kek her­ke­sin bir an­da har­man­da top­lan­dı­ğı­nı hiç unut­mam. Ben de ken­di kö­yüm­de ve gö­rev yap­tı­ğım di­ğer köy­ler­de iri­li ufak­lı ola­rak bir­çok yan­gı­na şa­hit ol­dum. Kar­gı il­çe­si­nin Çal kö­yün­de (1986) 5-10 ta­ne, Ha­cı­ham­za - Gü­ney kö­yün­de (1987) 80-100 ha­ne, yi­ne Sa­ray­cık kö­yün­de  (2005) 47 ha­ne ev yan­mış­tı. Bu ara­da Sa­ray­cık kö­yün­de yan­gın­dan son­ra kriz mer­ke­zin­de bir haf­ta gö­rev yap­mış ve ken­di­me gö­re bir­çok not­lar tut­muş­tum.


ÖZEL­LİK­LE OR­MAN KÖY­LE­Rİ İÇİN YAN­GIN RİSK­LE­Rİ:
1. Ev­ler öz­lü (çı­ra­lı) ağaç­lar­dan bir­bi­ri­ne geç­me ola­rak ya­pıl­mış­tır.
2. Ev­ler bir­bi­ri­ne çok ya­kın­dır. Yıl­dı­rım düş­me ris­ki da­ha çok­tur.
3. İki evin ara­sın­dan ço­ğun­luk­la araç ge­çe­mez.
4. Elek­trik te­si­sat­la­rı ço­ğun­luk­la ehil ol­ma­yan ki­şi­ler ta­ra­fın­dan çe­kil­miş­tir.(ken­di kö­yüm­den bi­li­rim)
5. Ev­ler­de­ki elek­trik­li alet­ler plan­sız ola­rak ço­ğal­mış­tır. (Ön­ce­den tek ay­dın­lat­ma iken şim­di; TV, bu­la­şık ma­ki­na­sı, ça­ma­şır ma­ki­na­sı, bil­gi­sa­yar, elek­trik­li bat­ta­ni­ye ve hat­ta mi­sa­fir için elek­trik­li ısı­tı­cı vb.)
6. Elek­trik te­si­sat­la­rı­nın kon­tro­lü ço­ğun­luk­la hiç yap­tı­rıl­ma­mış­tır. An­cak arı­za ol­du­ğun­da ih­ti­yaç du­yu­lur ve­ya köy­de eli ya­kı­şan bi­ri­ne bak­tı­rı­lır.
7. Ço­ğun­luk­la si­gor­ta­lar oto­ma­tik de­ğil­dir. Çok atar­sa ka­lın tel bağ­la­nır. Ka­çak akım rö­le­si yok­tur.
8. Kab­lo­lar sı­va ve­ya ah­şap üze­rin­den gi­der. Fa­re ke­mir­me­si ya­şa­na­bi­lir.
9. Va­tan­daş bi­rey­sel ola­rak bi­linç­siz­dir. Ku­lak­tan duy­ma bil­gi­ler­le iş ya­par.
10. Yan­gın anın­da il­çe­den ula­şım çok za­man alır.
11. Yol­lar­da­ki isim lev­ha­la­rı­nın ek­sik­li­ği, yıp­ran­mış­lı­ğı ve­ya va­tan­da­şın lev­ha­la­ra za­rar ver­me­siy­le bil­has­sa grup köy­le­rin bu­lun­ma­sın­da za­man kay­bı ya­şa­na­bi­lir.
12. Köy­ler­de ge­nel­de yaş­lı ke­si­min kal­ma­sı ne­de­niy­le unut­kan­lık vb. se­bep­ler­den do­la­yı yan­gın­la­ra se­bep ola­bi­lir.
13. Köy­le­rin or­ma­na ya­kın ol­ma­sı ne­de­niy­le baş­lan­gıç yan­gın­la­rı anın­da sön­dü­rül­mez­se or­ma­na sıç­ra­ya­bi­lir.
14. Özel­lik­le ke­di­ler, fa­re­ler ocak­ta­ki ate­şi sa­man­lık gi­bi has­sas yer­le­re ta­şı­ya­bi­lir.
15.    Ev­le­ri alt­la­rı yan­gı­nı te­tik­le­ye­cek şe­kil­de odun, çı­ra ve­ya ot vb. do­lu­dur.
16.    Bah­çe­de ya­kı­lan ocak­ta iş ya­par­ken evin te­le­fo­nu ça­lar­sa ço­ğun­luk­la ocak unu­tu­lur ve yan­gı­na da­ve­ti­ye çı­ka­rır.
17.    Ço­cuk­la­rın, genç­le­rin si­ga­ra iz­ma­ri­ti­ni rast ge­le at­ma­sı yi­ne yan­gı­na da­ve­ti­ye çı­ka­rır.
18.    Elek­trik tel­le­ri­nin kop­ma­sı, yıl­dı­rım düş­me­si ay­rı bir risk­tir.
19.    Ge­nel­de ca­mi­ler­de, okul­lar­da yan­gın sön­dür­me ci­ha­zı ya bu­lun­maz ve­ya pe­ri­yo­dik ba­kı­mı dü­zen­li yap­tı­rıl­maz.