M.BURAK YALÇIN
Mecitözü Belediyesi'nin aldığı karar doğrultusunda ilçede akıllı su sayacı kullanımına geçildi.

Akıllı su sayacına geçilmesiyle birlikte ilçede su sorunu çözülmüş oldu.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mecitözü Belediye Başkanı Veli Aylar, 4 ay gibi bir süre içerisinde 1. 742 abonenin akıllı sayaç kullanmaya başladığını söyledi.


Yakında tüm abonelerin yeni nesil akıllı sayaç sistemine dahil olacağını belirten Veli Aylar, "Gerçekleştirdiğimiz bu dönüşümle Çorum'un ilçeleri içerisinde bir ilke imza attık" dedi.

AYLAR, AKILLI SAYACIN AVANTAJLARINI ANLATTI

Akıllı sayacın avantajlarından bahseden Başkan Aylar, hem tüketicilerin hem de yerel yönetimin bu dönüşümden karlı çıktığını kaydetti. Aylar, açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi: 
"Akıllı su sayaçları ile birlikte ilçemizde büyük oranda su tasarrufu sağladık. Öte yandan fatura tahsilatı gecikmesi sorununu çözdük. Sayaç okuma işlemi nedeniyle personel maliyeti de oluşturan bir külfet de ortadan kalkmış oldu. Ayrıca mevcut kaynağı beslemek için açtığımız kuyularda bulunan su pompaları da daha az çalıştığı için elektrik maliyetimizi de düşürmüş olduk.

'FATURA TAHSİLATI GECİKMESİ SORUNU ORTADAN KALKIYOR'

Genellikle aboneler su faturalarını gecikmeli ödüyor. Akıllı su sayacına geçilmesi ile birlikte abone parasını peşin ödediği için tahsilat gecikme sorunu da ortadan kalkmış oluyor.

'ABONE İSTERSE 1 YILLIK SU İHTİYACINI YÜKLEYEBİLİR'

Akıllı sayaca geçildiğinde her ay fatura ödeme derdi de ortadan kalkmış oluyor. Abone istediği kadar su yükleyebildiği gibi suyun tonunu da en düşük birimden ödeyebilir. Abone dilediği taktirde sayacına 1 yıllık kullanacağı suyu da yükleyebilir. Böylece 1 yıl fatura ödemediği içinde onu takip etmek zorunda kalmayacak.

'VATANDAŞ, KEŞKE DAHA ÖNCE GEÇSEYDİK DEDİ'

Akıllı sayaca geçmeden önce sıkıntı yaşıyorduk. Vatandaşlarımız ön yargıyla yaklaşıyordu ve istemiyordu. Fakat geçtikten sonra vatandaşlarımız 24 saat kesintisiz sularının aktığını, çamaşır ve bulaşık makinelerini istedikleri zaman kullandıklarını görünce bize teşekkür ettiler ve keşke daha önce geçseydik dediler. Akıllı sayaçta bilinçsiz su kullanımı ve kaçak su kullanımı da ortadan kalkmış olduğu gibi su kesintisi gibi bir problem de meydana gelmiyor.

'KAÇAK HAT ALIMI MİNİMUM SEVİYEYE İNİYOR'

Abone su yüklemesi yapmasına rağmen abone kaçak hat almak istediği takdirde kartlı su sayacının su girişi veya çıkışı olsa dahi kartlı su sayacına yetkisiz müdahale edildiği takdirde sayaç otomatik olarak kendini iptal ediyor. Abonenin sayacın suyu verebilmesi için ancak belediyeye veya yetkili bayiye verilen yetki kartı ile açması gerekiyor. Aboneler de sayaç kartına ne kadar ödeme yapar ise o kadar su yüklemesi oluyor. 

'VATANDAŞ SUDAN TASARRUF EDİNCE BELEDİYE DE YENİ SU KAYNAĞINAKAVUŞUYOR' 

Kartlı su sayacı olan aboneler ödemeyi nakit yaptığı için suyu daha tasarruflu kullanıyorlar. Örneğin, mekanik sayaçta aylık 30 ton su harcayan bir abone, kartlı su sayaçlarında aylık 20 ton su harcıyor. Mesela, kartlı su sayacı kullanan abone suyun parasını önceden ödediği için diş fırçalarken veya su gereksiz akıyorsa hemen kapatıyor. Böylece sudan tasarruf edilmiş oluyor. Belediye de bu şekilde herhangi bir ek ücret ödemeden yeni bir su kaynağına kavuşuyor. Sudan tasarruf edince su pompaları da daha az çalışıyor. Bu sefer de elektrikten kar etmiş oluyoruz.

'ABONELERİN AKLINDA SORU İŞARETİ KALMIYOR'

Mekanik sayaçlarda su okuma problemi olduğu için bu okumadan dolayı dezavantajlar meydana geliyor. Abonelerin veya personelin sayacı yanlış okuma ihtimali söz konusu oluyor. Abone, kartlı su sayaçlarında kartı ile birlikte direk yükleme yaptığı için abonenin aklında herhangi bir soru işareti kalmıyor. Böylece vatandaşın aklında diğer abonelerin kaçak su kullanıyor mu, su parasını ödüyorlar mı, ödemediği su parası borcunu sildiriyorlar mı gibi olumsuz düşünceler de ortadan kalkıyor. 

'KARTLI SAYAÇ SAYESİNDE HEM OKUMA HEM DE PERSONEL MALİYETİ DÜŞÜYOR'

Belediyelerde su sayaçlarını okumakta ciddi bir problemdir. Hem zaman açısından hem de personel maliyeti açısından belediyeye ayrı bir külfettir. Kartlı sayaç sayesinde hem okuma hem de personel maliyetini düşürüyoruz. Ayrıca okunan sayaçların tahsilatları gecikmeli olarak belediyenin bütçesine giriyor. Bu durumu da tamamen ortadan kaldırıyoruz.

'YARINLARIMIZ İÇİN SU TASARRUFUNA ÖNEM VERMELİYİZ'

Günümüzde temiz su kaynakları hızla kirlenip yok olurken insanlığın buna duyarlı olmasını gerektiğini öğretiyoruz. Geleceğimiz ve yarınlarımız için su tasarrufuna daha da çok önem vermeliyiz. (ADVERTORİAL)