Ekonomiye ilişkin bir değerlendirme açıklaması yapan Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Çorum İl Başkanı Orhan Vargeloğlu, Çorum'da 30 binden fazla işsiz olduğunu belirterek; "'Gençlerimiz gelecekten umutsuzdur' dedi

Yaptığı açıklamada Hazine’nin son olarak 3,5 milyar USD tahvil ihracı gerçekleştirdiğini, ihaleye yabancı yatırımcının ilgisi yüksek olduğunu ve toplam 15 milyar dolarlık talep geldiğini kaydeden Orhan Vargeloğlu, “Yapılan tahvil ihracının %36’sını ABD, %32’sini İngiltere’deki yatırımcılar satın alırken, %10’u Türkiye’deki yatırımcılara satın almıştır. ABD’de 10 yıllık tahvilin faizi %1, İngiltere de % 0,28 Türkiye de ise %5 - % 6’dır. Kötü yönetimin neticesinde, 5 yıl önce 29 milyar TL olan bütçe açığı, 2021 bütçesinde 245 milyar TL olarak hedeflenmiş ve bunun yaklaşık 179,5 milyar TL’si faiz ödemesine ayrılmıştır. Tüm dünya üzerinde çift haneli enflasyon yaşanan toplam 22 ülke var. Yani, yüksek enflasyon tüm dünyada sadece %10’luk ülke grubunun bir sorunu halindedir. Halihazırda, dünyada en yüksek enflasyona sahip 14. ülke olan Türkiye aynı zamanda faiz oranı olarak Dünya’da 11. ve G-20 ülkeleri içinde 2.sıradadır. Hazine eksi 48 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en kötü ekonomisini net olarak yansıtırken, 2019 başındaki 125 milyar dolar mevcut hükümetin beceriksiz yönetimi yüzünden harcanmıştır. İşsizlik tarihimizin en yüksek rakamlarına ulaşmış, Çorum da İŞKUR kayıtlarında 18 bin iş arayan insanımız vardır. Aramaktan vazgeçenler ile 30 bin’den fazla işsizimiz vardır.  Gençlerimiz gelecekten umutsuzdur.

Ayrıca, Adalet Bakanlığı'nın resmi verileri (UYAP) üzerinden grafikteki riske dikkat çekmek istiyorum. İcra ve iflas işlemi süren dosya sayısı 2008 yılında 8 milyon iken bugün itibarıyla 23 milyon civarındadır. Pandemi etkisi ile bu dosyaların 2021 yılında daha da artması bekleniyor. Haziran 2020'de pandeminin ilk dalga etkisi ile 18 bin civarı şirket iflasını açıklamıştı. İflas eden her orta büyüklükteki şirketin müşterisi, tedarikçisi ve diğer ticari ilişki içinde olduğu min. 50 şirkete ciddi olumsuz etkisi olduğu ve onları da iflasa sürükleyebileceği aşikardır. 2013'te Türkiye'de kişi başına düşen yıllık millî gelir 12.490 Dolar, Romanya'da 9.540 Dolar'dı. Bugün  Türkiye'de 8.500 dolar civarı , Romanya'da 13.000 dolar civarındadır.  Türkiye'de kişi başı gelir Romanya'dan 3.000 Dolar fazlaydı, şimdi 5.000 Dolar daha az, 7 yılda gelinen nokta budur. Çözüm belidir. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme ivedilikle geçilme, kuvvetler ayrılığı demokrasinin temel ilkesi olarak benimsenmelidir. Evrensel Hukuk Sistemi inşa edilmelidir. Dış politikada düşman yaratılmaya çalışılmamalı, dünya ülkeleri ile ilişkiler kuvvetlendirilmelidir. İçerde kutuplaştırmadan kaçınılmalı, kucaklayıcı bir yönetim sağlanmalıdır. İnsan ve toplum odaklı siyaset yapılmalıdır. Yabancı yatırıcı, Hukuk Reformu ile ülkemize güveni sağlanmalı, doğrudan yatırım yapması sağlanmalıdır.  Böylelikle iş sahaları açılmalıdır. 2000 öncesi bazı otomobil firmaları Türkiye yatırım yapmış, bugün bazıları yatırım yeri için bizi seçmemiştir. Eğitim sistemi yeniden yapılmalı, işsiz üniversite gençliği yerine, zamanında iş sahasına yönlendirilecek eğitim sistemine geçilmelidir. Liyakatli kişiler iş başına geçmeli, mülakat sistemi tamamen kalkmalıdır. Kurumlarımızın güvenilirliğini sağlanmalıdır. TÜİK verileri ortadır. %13 enflasyon açıklanmakta, emekli çalışan %40 olan gerçek enflasyon karşısında her geçen gün fakirleştirilmemelidir. Her hafta düşman tahtasına bir düşman koyup, ülkenin gerçek gündemini, enerjisini boşa harcanmamalıdır. Başarı çalışmakla olur, başarı samimiyetle olur, başarı sevgi ile olur. Söylemlerle başarı gelmez” dedi.