M.BURAK YALÇIN
Halk Sağlığı Sokağı etkinlikleri kapsamında AVM’de stant açıldı.

Stantta etkinlikler ile ilgili bilgi veren Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülay Yılmazel, halk sağlığının örgütlenmiş toplumsal çalışmalar aracılığı ile hastalıkları önleme, yaşamı uzatma, ruhsal ve fiziksel sağlığı ve yeterliliği geliştirme bilim ve sanatı olduğunu kaydetti. 

Geçmişte halk sağlığının gündeminde enfeksiyon hastalıklarının geniş yer tutarken günümüzde ise bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların bir epidemi haline dönüştüğünü ifade eden Gülay Yılmazel, Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre küresel düzeyde yılda 41 milyon insanın bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini, bu ölümlerin 18 milyonunun kardiyovasküler hastalıklar, 9 milyonunun kanserler, 4 milyonunun solunum sistemi ve 1.5 milyonunun diyabet nedeniyle olduğunu söyledi.

Türkiye’nin hastalık yükü çalışmasında ülkenin bulaşıcı olmayan hastalıkların artan etkisi ile karşı karşıya olduğunu gösterdiğini vurgulayan Yılmazel, Türk toplumunun üçte birinin de obez olduğunu dile getirdi.

Yılmazel, Çorum’un kronik hastalık profili incelendiğinde ise hem yataklı hem de birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuranlar arasında kardiyovasküler, diyabet, hipertansiyon, astım ve KOAH vakalarının yaygın olduğunu belirtti.

Kronik hastalıklara zemin hazırlayan 4 temel risk faktörü bulunduğunu belirten Yılmazel bunların tütün ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme olduğunu, hastalıklardan korunmanın temel prensiplerinden birinin risk faktörlerinden uzak durmak olduğunu anlattı.

Tüm koruyucu prensiplerin temelinde sağlık okuryazarlığının önemli bir yer tuttuğunu Yılmazel, bu yıl başlayıp önümüzdeki dönemlerde de devam ettirilmesi planlanan “Halk Sağlığı Sokağı” etkinliklerinin toplum ve öğrenci (ilkokul ve liseler) tabanlı olarak yürütüldüğünü, bu etkinliklerin amacının halk sağlığı ve koruyucu hekimlik uygulamalarının değerini topluma benimsetmek, toplumun sağlık okuryazarlığı düzeyini artırmak olduğunu sözlerine ekledi.