FATİH AKBAŞ
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz kimyasal ilaçlar devrinin artık yerini biyolojik ilaçlar devrine bıraktığını söyledi.

Hitit Üniversitesi ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün birlikte organize ettiği ‘Sağlıkta Gelecek’ konulu panele katılan ve  “İlaç ve tıbbi cihazda bizi nasıl bir gelecek bekliyor” başlıklı sunumunu yapan Dr. Hakkı Gürsöz, kimyasal ilaçlar devrinin artık yerini biyolojik ilaçlar devrine bıraktığını ve bunların sektörde ki payının şimdilik yüzde 30’lara yükseldiğini ifade ederek, “Bu değişim insan sağlığı açısında çok önemli. Tabi finansal açıdan da yük getiriyor. Bu alanda kendi ihtiyaçlarımız yanında fazlasını da karşılayabilen bir ülke olmak bizim için çok önemli. İlk biyolojik ilaçlarımız çıkmaya başladı. Bu alanda gelişmeler çok hızlı oluyor. Biyolojik ilaçlar bile tam yaygınlaşmadan şimdi de gen tedavileri ortaya çıkmaya başladı. Gen teknolojilerini yakalamamız lazım gerisinde kalamamalıyız” dedi.

Tıbbi cihaz sektöründe temel stratejilerinin “üretileni kullan, üretilmeyeni üret” olduğunu vurgulayan Gürsöz, “İhtiyacımız olan tıbbi cihazları ülkemizde üretelim. Üretileni de hastanelerimizde kullanalım. Üretimimiz ihracat yapsın elbette ki ama ürününü kendi ülkesinde de satabilsin. Yapamayacağımız birşey de yok. Her türlü ürünü üretebilecek bir sektörümüz olduğuna inanıyorum. Dünya standartlarında marka oluşturmak hasta kullanıcı memnuniyetini arttırmak bizim temel amaçlarımız arasında” şeklinde belirtti.

‘SAĞLIKTA DIŞA BAĞIMLILIK AZALIYOR’
Mevcut durumda ilaçta kutu bazında yüzde 82’lere ulaştıklarının altını çizen Gürsöz, "Türkiye’de tükettiğimiz 100 kutu ilacın 82’sini artık Türkiye’de üretiyoruz. Ama bu tıbbi cihaz alanına geldiğimizde yüzde 30’lara kadar düşüyor. Burada büyük bir potansiyel var aslında bizim için. Üretemeyeceğimiz hiçbir ürün yok. Bunu da yukarılara taşıyacağız. Hedefimiz bu. İthalat bağımlılığını ne kadar azaltırsak o kadar geleceğe ümitle bakan Türkiye olacağız inşallah. Bizim örnek aldığımız model aldığımız yer savunma sanayiidir. Savunma sanayii alanındaki başarılar hepimizin olduğu gibi bizi de mutlu ediyor. Biz de o yolda gidiyoruz sağlık sanayii de savunma sanayii gibi stratejik bir alan. Biz de o yolda adımlarımızı atıyoruz.  Teknolojik açıdan baş döndürücü gelişmeler var. Güzel gelişmeler var. Bu teknolojiler konusunda ilaç olsun tıbbi cihaz olsun, işin dışında kalmayacağız. Salt kullanıcı olmamamız lazım” diyerek sözlerini tamamladı.