Tü­tü­nün en yay­gın kul­la­nım bi­çi­mi "si­ga­ra"dır. Si­ga­ra­nın ana mad­de­si olan tü­tü­nün yan­ma­sı ile 4000 den faz­la kim­ya­sal mad­de or­ta­ya çı­kar. Bun­la­rın 50'den faz­la­sı kan­ser ya­pı­cı­dır. 44 adet ze­hir­li mad­de var­dır. Tü­tü­nün yan­ma­sı son­ra­sın­da or­ta­ya çı­kan asit­ler, al­de­hit­ler, ke­ton­lar, si­ya­nür, kar­bon­mo­nok­sit gi­bi mad­de­ler doğ­ru­dan ze­hir et­ki­si gös­te­rir­ler ve or­gan­lar­da tah­ri­bat­lar ya­par­lar. (Kıy­met­li Er­do­ğan Ak­de­mir ho­cam bu nok­ta­da çok emek ver­miş­ti bi­ze)
Tü­tü­nün yan­ma­sı ile or­ta­ya çı­kan ba­zı kim­ya­sal mad­de­ler ve bu mad­de­le­rin özel­lik­le­ri:
(Ra­don Rad­yo­ak­tif) İn­şa­at mal­ze­me­le­rin­de kul­la­nı­lır. Ba­zı has­ta­ne­ler­de rad­yas­yon te­da­vi­sin­de kul­la­nı­lır. So­lu­num­la vü­cu­da gir­me­si teh­li­ke­li­dir.
(Po­lo­ni­um 210 Rad­yo­ak­tif-Kan­se­ro­jen)    En ze­hir­li mad­de­ler­den bi­ri­dir. Böb­rek, ka­ra­ci­ğer ve da­lak­ta ona­rıl­maz za­rar ya­ra­tır. Me­ta­lür­ji, kim­ya gi­bi sa­na­yi alan­la­rın­da kul­la­nı­lır.
(Krom Kan­so­re­jen) Sa­na­yi­de kul­la­nı­lır. 
(Ni­kel Kan­so­re­jen) Kim­ya en­düs­tri­si ala­nın­da kul­la­nı­lır.
(Ase­ton) Bo­ya sö­kü­cü
(Ben­zo­pi­ren Kan­so­re­jen) Ak­ci­ğer kan­se­ri­nin et­ken­le­rin­den­dir. Kö­mür kat­ra­nı, oto­mo­bil eg­zoz du­man­la­rı, or­ga­nik mal­ze­me­nin yan­ma­sın­dan kay­nak­la­nan her tür­lü du­man ve ız­ga­ra­da pi­şi­ril­miş yi­ye­cek­ler­de bu­lu­nur.
(Di­ben­zac­ri­din Kan­so­re­jen)    
(Vi­nil klo­rür     Kan­so­re­jen-Rad­yo­ak­tif) Plas­tik sa­na­yi mad­de­si. Hid­rok­lo­rik asit ve sa­na­yi­de de­ğe­ri olan bir­çok mad­de­yi üret­me­de kul­la­nı­lır. 
(To­lu­idin Kan­so­re­jen)    Kim­ya ve ve­te­re­nir­lik ala­nın­da kul­la­nı­lır. Bo­ya ve ilaç sa­na­yi­in­de kul­la­nı­lır.
(Xyle­ne Kan­so­re­jen-Ze­hir­li mad­de) Bo­ya ve ya­pış­tı­rı­cı sa­na­yi­in­de kul­la­nı­lır. Odun/kö­mür kat­ra­nın­dan ve­ya pet­rol da­mı­tı­mın­dan el­de edi­lir. 
(Ben­zen Kan­so­re­jen)    Plas­tik, de­ter­jan, bö­cek ilaç­la­rı­nın üre­ti­min­de kul­la­nı­lır.
(Ar­se­nik Kan­se­ro­jen-Çok ze­hir­li bir mad­de.) "Sı­ça­no­tu" de­ni­len fa­re ze­hi­rin­de, bö­cek­le­re ve za­rar­lı ot­la­ra kar­şı kul­la­nı­lan ilaç­la­rın ya­pı­mın­da ve me­tal ya­pış­tı­rı­cı­la­rın­da kul­la­nı­lır.
(DDT Kan­se­ro­jen-Ze­hir­li mad­de) Bö­cek öl­dü­rü­cü.
(Fos­for Ze­hir­li mad­de) Fa­re ze­hi­ri da­hil tüm te­miz­lik mad­de­le­rin­de kul­la­nı­lır.
(To­lü­en (Ti­ner) Ze­hir­li en­düs­tri­yel sı­vı)    En­düs­tri­de çö­zü­cü ola­rak kul­la­nı­lır. Ko­lay­ca alev­le­ne­bi­lir.
(Naf­ta­lin Ze­hir­li mad­de) Gü­ve ko­vu­cu. Ke­ne­vir, pır­pır öl­dü­rü­cü. Bö­cek ilaç­la­rın­da kul­la­nı­lır.
(Met­hop­ren    Ze­hir­li mad­de) Bö­cek ilaç­la­rın­da kul­la­nı­lır. Gaz oda­la­rın­da kul­la­nı­lır.
(Asid­sin­hid­rik Ze­hir­li-Tah­riş edi­ci mad­de) Tuz ru­hu. Kim­ya sa­na­yi­in­de kul­la­nı­lır. Göz­ler ve de­ri için tah­riş edi­ci­dir. De­ri­de ya­nık­la­ra ne­den olur. So­lu­num sis­te­mi için tah­riş edi­ci özel­lik ta­şı­mak­ta­dır. PVC'den de­mir-çe­li­ğe, or­ga­nik mad­de üre­ti­min­den gı­da sek­tö­rü­ne ka­dar tüm alan­lar­da kul­la­nı­lır.
(Di­me­til­nit­ro­za­mın Kan­se­ro­jen-Ze­hir) Tok­sik et­ki­li kim­ya­sal mad­de. Çev­re kir­li­li­ği ve gı­da­lar­da kir­len­me­ye ne­den ol­mak­ta­dır. 
(Üre­tan Kan­se­ro­jen) En­düs­tri­yel ze­min­ler­de kul­la­nı­lır. Tıp sa­ha­sın­da, plas­tik en­düs­tri­sin­de kul­la­nı­lır. 
(Fe­nol Ze­hir­li mad­de) Kim­ya­sal bir mad­de­dir. En­düs­tri­de kul­la­nı­lır. De­ri ile te­mas eder­se de­ri­yi ya­kar ve ze­hir­li­dir.
(Tur­pen­tin Çok ze­hir­li mad­de)    Kim­ya sa­na­yi­in­de ve bö­cek ila­cı üre­ti­min­de kul­la­nı­lır.
(Kad­mi­yum    Kan­se­ro­jen-Çok ze­hir­li bir me­tal) Akü, elek­trik ve se­ra­mik sa­na­yi­in­de kul­la­nı­lır.
(For­mik Asit (Ka­rın­ca Asi­ti) Çok ze­hir­li bir mad­de) Ce­set­le­ri sak­la­mak­ta kul­la­nı­lır.
(Me­ta­nol (Me­til Al­kol) Kan­se­ro­jen-Çok ze­hir­li bir sı­vı) Fü­ze ya­kıt­la­rı­nın ve oto­mo­bil an­tif­ri­zi­le­ri­nin bi­le­şi­min­de bu­lu­nur. Me­til al­kol içe­ren ka­rı­şım­la­rın içil­me­si kör­lü­ğe ve ölü­me yol açar. Fi­şek ateş­le­yi­ci.
(Hid­ro­jen si­ya­nür Çok ze­hir­li bir gaz) Ölüm ce­za­la­rın­da öl­dü­rü­cü gaz ola­rak kul­la­nı­lır.
(Amon­yak Kes­kin ko­ku­lu bir gaz) En çok güb­re ola­rak kul­la­nı­lır. Tu­va­let te­miz­li­ğin­de ve ev­ler­de kul­la­nı­lan ba­zı te­miz­lik mad­de­le­ri­nin ya­pı­mın­da kul­la­nı­lır. Te­miz tu­tul­ma­yan he­la­lar amon­yak ko­kar. Tü­tü­nün için­de­ki ni­ko­ti­nin du­man ola­rak açı­ğa çık­ma­sı­nı sağ­lar.
(Bü­tan Çak­mak ga­zı) Do­ğal ga­zın ve ham pet­ro­lün bi­le­şi­min­de bu­lu­nur. Ya­kıt ola­rak kul­la­nı­lır.
(Shel­lak) Mo­bil­ya ci­la­sın­da kul­la­nı­lan bir mad­de.
(Pro­pil Gli­kol) Si­ga­ra­nın %30'unu kap­sar. Du­ma­nı nem­len­di­re­rek ni­ko­ti­nin da­ha ko­lay ta­şın­ma­sı­nı sağ­lar.
(Ase­ton Ko­lay­ca alev­le­ne­bi­len uçu­cu bir sı­vı)  Çö­zü­cü. Oje sö­kü­cü ola­rak bi­li­ni­yor. Ya­pay lif­le­rin ve pat­la­yı­cı­la­rın ya­pı­mın­da çok yay­gın ola­rak kul­la­nı­lır.
Bu mad­de­le­rin ya­nı sı­ra tü­tü­nün yan­ma­sı so­nu­cu or­ta­ya çı­kan ve in­san­la­rı çok da­ha olum­suz yön­de et­ki­le­yen ni­ko­tin, kat­ran ve kar­bon­mo­nok­sit üze­rin­de ge­le­cek ma­ka­le­le­rim­de bi­raz de­tay­lı bil­gi ver­mek is­ti­yo­rum.
 İn­şal­lah bir ki­şi de ol­sa sı­ğa­ma­yı bı­rak­ma­sı­na ve­si­le ola­bi­riz.