Sev­dik­le­ri­niz­den ge­len sah­te me­saj­lar

Ço­ğu­nu­za eş dost­la­rı­nız­dan atıl­mış gi­bi gö­rü­nen ve acık­lı hikâye­ler­le acil pa­ra ta­lep eden me­saj­lar gel­miş ola­bi­lir.
Do­lan­dı­rı­cı­lar ar­tık ebe­veyn, bü­yük an­ne, ba­ba, ha­la, tey­ze, am­ca, da­yı ile ço­cuk­la­rı ve kar­deş­le­rin­den ge­len sah­te me­saj­lar­la acı­ma­sız­lık se­vi­ye­le­ri­ni bir adım da­ha öte­ye ta­şı­mak­ta­dır­lar. Me­saj­lar ge­nel­lik­le bir ara­ba ka­za­sı son­ra­sı has­ta­ne­ye kal­dı­rı­lan bir ya­kın ola­bi­li­yor.

Ör­nek me­saj baş­lan­gı­cı, ''An­ne, baş­ka bi­ri­nin te­le­fo­nun­dan ara­ma­yı de­ne­dim, fa­kat sin­yal kö­tüy­dü. Bir tra­fik ka­za­sı ge­çir­dim ve şu­ an has­ta­ne­nin acil ser­vi­sin­de­yim''. Gön­de­ren me­saj nu­ma­ra­sı­nın gö­rün­me­me­si­nin ne­de­ni­ni ola­rak ya­kı­nı­nı­zın te­le­fo­nu ka­za­da kul­la­nıl­maz ha­le gel­me­si ola­rak açık­lan­mak­ta­dır.

Ben­zer bir yön­tem, me­sa­ja da­ha faz­la ger­çek­lik ha­va­sı kat­mak için gön­de­re­nin ger­çek adı­nı kul­lan­ma­sı­dır. Ge­len me­sa­ja ce­vap ver­di­ği­nizde do­lan­dı­rı­cı­lar siz­den kon­tör sa­tın al­ma­nı­zı ta­lep et­mek­te­dir. Bu me­saj hi­le­si­nin ama­cı en sa­mi­mi duy­gu­la­rı­nız­dan kar el­de et­mek­tir. 

Eğer suç­lu­lar Fa­ce­bo­ok he­sa­bı­nı­za ulaş­mış ise, me­sa­jın içe­ri­ği­ni ki­şi­sel bil­gi­le­ri de ek­le­ye­rek da­ha inan­dı­rı­cı ha­le ge­ti­ri­yor­lar. Bu tür do­lan­dı­rı­cı­lık­la­ra kar­şı faz­la ya­pa­bi­le­ce­ği­niz bir şey yok. Gön­de­ren nu­ma­ra­yı en­gel­le­ye­bi­lir­si­niz ya da bah­si ge­çen ya­kı­nı­nı­zı ger­çek nu­ma­ra­sın­dan ken­di­niz ara­ya­rak ha­li­ni ha­tı­rı­nı so­ra­bi­lir­si­niz.
Gü­ve­ni­lir yer­ler­den ge­len tat­sız sür­priz­ler

Hac­ker'lar ki­şi­sel bil­gi­le­ri­ni­zi çal­mak için ge­nel­lik­le mal­wa­re'le­ri kul­la­nır­lar. Bun­lar­da en inan­dı­rı­cı­sı 'Bad' Pi­xel Hack ola­rak ad­lan­dı­rı­lan bir prog­ram­dır. Bu prog­ram sa­ye­sin­de hac­ker'lar ken­di­le­ri­nin yap­tı­ğı bir web si­te­si­ni in­ter­net ta­ra­yı­cı­nız­da aç­tı­rı­yor­lar. 

İlk ola­rak hac­ker'lar çok ko­lay ol­ma­sın­dan do­la­yı çok kul­la­nı­lan web si­te­le­rin­de, ger­çek ve il­gi çe­ki­ci bir ürün için pro­fes­yo­nel gö­rü­nüm­lü bir rek­lam ya­yın­lı­yor­lar.
Ha­zır­la­nan bu rek­lam gö­rün­tü­sü­nün içe­ri­si­ne ste­ga­nog­raphy ad­lı kü­çük ama za­rar­lı bir kod yer­leş­ti­ri­li­yor. Bu kod in­ter­net ta­ra­yı­cı­nı­zı is­te­ni­len web say­fa­la­rı­nı ye­ni bir sek­me ya da pen­ce­re­de aç­ma­ya zor­la­mak­ta, si­te­nin yük­len­me­si ile hac­ker'lar si­zin IP ad­re­si­ni­zi öğ­re­ne­bil­mek­te­ler.

Bu bil­giy­le do­na­nan in­ter­net ta­ra­yı­cı­nı­zın pen­ce­re­sin­den si­ze in­ter­net sağ­la­yı­cı­nız­dan­mış gi­bi gö­rü­nen ve vi­rüs şüp­he­sin­den do­la­yı der­hal şir­ke­ti ara­ma­nız ko­nu­sun­da si­zi uya­ran bir me­saj gös­ter­mek­te­dir.

İs­te­ni­len nu­ma­ra­yı ara­ma­nız­la, hac­ker'la­ra ih­ti­yaç­la­rı olan bil­gi­le­rin ge­ri ka­la­nı­nı da ver­miş olu­yor­su­nuz. Üc­ret­siz ta­mir tek­li­fi su­na­cak­lar. Ar­tık adı­nı­zı, ad­re­si­ni­zi, te­le­fon nu­ma­ra­nı­zı ve in­ter­net sağ­la­yı­cı­nı­zı da öğ­ren­dik­le­ri­ne gö­re, si­zi ile­ri­de ye­ni 'ha­ri­ka' kam­pan­ya­lar­dan ha­ber­dar et­mek ama­cıy­la in­ter­net sağ­la­yı­cı şir­ke­ti­niz­miş gi­bi ara­ya­bi­lir­ler.

Bu tür 'kö­tü' pik­sel do­lan­dı­rı­cı­lık­la­rı­na he­def ol­ma­mak için bir rek­lam en­gel­le­yi­ci­si kul­lan­ma­nız şart. Böy­le­lik­le ta­ra­yı­cı­nız rek­lam­la­rı yük­le­ye­me­ye­ce­ği ve be­li­ren me­saj­la­rı en­gel­le­ye­ce­ği için bun­la­ra ka­za­ra tık­la­ma ola­sı­lı­ğı­nız da or­ta­dan kalk­mış ola­cak.
 

Mız­rak hır­sız­lı­ğı

Gü­ve­ni­ni­zi ka­za­na­bil­mek ve inan­dı­rı­cı bir ma­il oluş­tu­ra­bil­mek için hac­ker'lar, Fa­ce­bo­ok pro­fi­li­ni­zi, ar­ka­daş­la­rı­nı­zı ve han­gi ko­nu hak­kın­da ko­nuş­tu­ğu­nu­zu uzun bir sü­re ta­kip edi­yor­lar.

Edi­ni­len bu bil­gi­ler­le si­zin için uy­gun bir mız­rak kim­lik avı ma­ili ha­zır­lı­yor­lar. Bu ma­il­le­ri ar­ka­daş­la­rı­nız­dan gel­miş gi­bi gö­rün­me­si için ar­ka­daş­la­rı­nı­zın ben­zer kul­la­nı­cı ad­la­rı ter­cih et­mek­te­dir­ler. Ay­rı­ca yap­tı­ğı­nız son alış­ve­riş bil­gi­le­ri de si­zin aley­hi­ni­ze kul­la­nı­la­bi­li­yor­lar. Ör­ne­ğin, bi­ri­le­riy­le ya­kın za­man­da sa­tın al­dı­ğı­nız bir ürün hak­kın­da soh­bet et­miş ola­bi­lir­si­niz.

Hac­ker'lar bu ürü­nün bil­gi­le­ri­ni kul­la­na­rak si­ze sah­te bir onay ma­ili gön­de­re­bi­li­yor­lar. Kul­la­nı­lan bir di­ğer yön­tem ise sah­te Pay­pay ma­il­le­ri. Bun­la­rın içe­ri­sin­de öde­me­niz­de bir so­run oluş­tu­ğu ve il­gi­li bir bağ­lan­tı­ya tık­la­ya­rak, he­sap bil­gi­le­ri­ni­zi tek­rar gi­rip, onay­la­ma­nız is­ten­mek­te­dir.