Değerli Çorumlular Vakıf 19 olarak yaptığımız projelerin yanında ilimizin kültürel zenginlikleri ve ilimizde bulunan Çorum tarihine damga vurmuş  binalar ile de  yakından ilgileniyor ve gelişmelerin takipçisi olmaya çalışıyoruz. 
Bugün sizlerle üç konuyu paylaşacağım.

1-Hasan Paşa Halk Kütüphanesi
Bu bina ile ilgili olarak bir ara gündeme gelen yıkılacak tartışmalarının son bulduğunu görmek bizleri çok mutlu ediyor. Bu bina bulunduğu konum ve barındırdığı eserler ve Çorum kültürüne vermiş olduğu hizmetler bakımından Çorumlular için çok özel bir yerdir. Bir çok gencimizin aydınlanmasında önemli bir yer almıştır. Bu nedenle muhafaza edilmesinde çok büyük yarar görmekteyiz. Bu Kütüphanede bulunan bazı eserlerin burada görev yapmış Konyalı bir kütüphane müdürü tarafından kendi döneminde Hasan Paşa Kütüphanesinden alınarak Konya İline götürüldüğü konusunda çeşitli duyumlarımız vardır. Eğer bu konu doğru ise bu eserlerin gerekli incelemenin yaptırılması sonucu  tekrar kütüphanemize kazandırılmak üzere ilimize teslim edilmesi hususunu yetkililerimizden rica ediyoruz. Çorum tarihi değerlerine ve eserlerine daha fazla sahip çıkmak zorundadır.

2-Kellegöz Cami
Kellegöz Cami benim doğduğum mahallenin camisi. Babamla cuma namazı kıldığımız ve sonrada babaannemi evinde ziyaret ettiğimiz mahallenin camisi. Eskiden camilere halı alınarak hayır edilirdi. Yani mahallemizin camisi.  Kellegöz cami bir tadilat görüyor. Tadilat sırasında tarihi olan cami bahçe kapısının akibeti belirsizlik kazanıyor. Tadilatı yapan müteahhit kapıyı bir hurdacıya verdiğini ifade ediyor. Ama tarihi kapı ortada yok. Yine sayın yetkililerden bu kapının akibeti ile ilgilenmelerini yerini tespit etmelerini ve İlimizin bir müzesine kazandırmalarını rica ediyoruz. Bu tür değerlerimizi asla yitirmemeli ve daha fazla korumalıyız. 

3-Yazma Eserler Kütüphanesi 
Eski İstiklal İlkokulu ve hakikaten çok güzel bir bina. Bu binanın korunarak bir kütüphane olarak hizmet vermesi çok güzel. Öğrendiğim kadarı ile kitaplar kendi dilinde elektronik ortama da taşınmış. Dil bilen ve  araştırma yapan kişiler açısından çok verimli. Benim öğrenmek istediğim bu kitaplar arasında Çorum tarihine ışık tutacak olan ve eğer mümkünse Türkçeye çevrilerek ülkemizde herkesin yararlanabileceği eserler varmı bunların sadece araştırmacılar değil ilgili kurum ve kişiler tarafından incelenmesine izin veriliyor mu. Belki il kültür ve turizm müdürlüğü bu kitapların bir listesi ve içerikleri hakkında toplu  bir bilgilendirme dökümanı çıkarabilir. Birde bu kütüphane kaç kişi tarafından ziyaret ediliyor ve ziyaret edenlerin özel ilgi alanları var mıdır. 

Biliyorsunuz vakıfların hizmet üretme yanında tarihe tarihi dokulara sahip çıkma , gelecek nesillere bırakılacak olan değerleri arşivleme ve onların durumlarını takip etme sorumlulukları da vardır.
Bu üç hususta kamuoyunda tarihi değerlerin kolaylıkla kazanılmadığı ve asla Çorum İlinin bu konuda sahipsiz olmadığı farkındalığını yaratmak adına bu yazıyı kaleme aldım. Eğer Çorum ilini marka kent yapmak istiyorsak geçmişe sahip çıkacağız. Çorumda yaşayan herkes Çoruma ait bu eserleri korumak zorundadır. Bu yazılanlarda bilgi eksiklileri olabilir. Yetkililerimiz gerekli açıklamaları yaparlarsa bizlerde daha net bilgilenmiş oluruz. Vakıf 19 olarak götürülmüş eserlerimizin İlimize kazandırılması için her türlü girişimi yapmaya ve sürece destek olmaya hazırız.