Evlat!
Eskiden köylerde annelerimiz, yeni çıkan ve az olan sebze meyveleri, düğüne bayrama izine gelince oğlum kızım, torunlarım yesin diye kocalarına bile yedirmezlerdi. Lakin şimdi o evlatlar ve özellikle torunlar bayramlarda dahi bir alo demekten imtina etmeye başladılar. Sen sakın ola vefasızlık yapma evlat.
Evlat!
İnsan ya ince ruhlu nazik, narin ya da kaba saba zalimdir. Birincisi olamasan da hiç olmasa ortasında olmak olsun hayalin evlat.
Evlat!
İnsanın yaşlı anne babasına daha iyi bakmasının yolu aile huzurundan geçer. Onun için o günlere gelmeden önce aile huzurunu tesis etmek için çaba göstermeye çalış evlat.
Evlat!
Her daim dikkat et, hak eden hakkını alır. Alamazsa hakkı kalır. Huzuru mahşerde boynuna mutlaka sarılır evlat.
Evlat!
Annelerimiz, dolma biberi pirinç ile doldururken ısındığında şişme payı kalsın diye tam doldurmazlar. Teşbihte hata olmasın, anne-babalar (kardeşler) gençlikte evlatlarını gereksiz yere çok doldurmamalı ve şişme payı bırakmalıdırlar ki, yaş kemale erince patlama olmasın. Patlama olursa ortada ne dolma kalır ne de tencere evlat.
Evlat!
Cahillikte dolgunluk, olgunlukta yorgunluğa sebeptir.  Onun için cahillik döneminde beynini lüzumsuz şeylerle doldurmaktan imtina etmeye çalış evlat.
Evlat!
İnsanın çevresinde üç çeşit küme vardır. İç küme: Anne- baba, evlatlar.  Orta küme: Kardeşler, akrabalar. Dış küme ise genel çevredir. Her kümenin ihata duvarı mutlaka çok sağlam olmalı ve kırmızıçizgi bulunmalı ki, gelecekte fırtına, gök gürültüsü, dolu, yağmur olursa sıkıntı yaşanmamalı. Çünkü dolum, zamanla yıkılmaya aday bentlerin habercisidir evlat.
Evlat!
Dikkat et, samimi emek verenlerin emeği zayi olmasın. Yanlışlıkla başkalarının heybesine asla dolmasın evlat.
Evlat!
Bir mekâna gittiğinde verdiğin paranın karşılığını yediğin yemeğin kalitesi tutuyorsa problem yok yemeye devam edebilirsin. Yok, eğer yemeğin kalitesi yerine sadece mekânın görselliği tutuyorsa problem çok demektir. O tür mekânlardan uzak durmak gerektir evlat.
Evlat!
Samimi olmayan insanlar menfaat ilişkisi olduğunda yanlışı, menfaat ilişkisi olmadığında ise doğruyu söylemekten imtina etmezler. Bunlar kitapta yazmaz ama tecrübe ile kolayca ortaya çıkarlar. Sen bu tür insanlardan uzak durmaya çalış evlat.
Evlat!
Anne-babaların en mutlu olduğu zaman evlatlarının yanında olduğu zamandır. Peki, ahir ömürde evlatların en mutlu olduğu zaman aynı zaman mıdır? Sen aynı zaman olması için gayret göster evlat.
Evlat!
Evinde yaşlı varsa, size gelen her telefonda; oğlunun, kızının, torunlarının adlarını yalan yanlış sayıklar.''Eee!' Ne olmuş sanki? deme sakın. Yarın annen baban da aynısını yapar. Kim bilir belki de bir şeyler duymak ister. Onun için uzaklarda olan yaşlılarına sen arada bir ses vermeye çalış evlat.
TEŞEKKÜR: Geçenlerde Hakkın rahmetine kavuşan ve Osmancık ilçemizde defnedilen büyük ağabeyim Osman Odabaşı'nın vefatı nedeniyle bizzat gelerek, telefonla veya sosyal medyada yorumlarıyla taziyede bulunan tüm eş dost ve okurlarıma teşekkür ediyorum. Rabbim cümle geçmişlerimize rahmeti ile muamele eylesin.

Sevinçte, mutlulukta tebrik
Acıda, hüzünde, zor günde taziye
Kazanılmıyor maalesef diploma ille
Peki ya, nasıl kazanılır Uzman, sen söyle?
'Örf - adet ve aileden gelen iyi bir eğitim ile'
O halde yaymak gerekir, güzel örf ve adetleri çevremize
Eşe dost;  tebrikte, taziyede artık son verelim cimriliğimize.