* Son yıllarda insan biyolojisi, çok iyi tetkik edildikten sonra, özellikle bazı hastalıkların vücutta yaptığı zehirli ve zararlı birikimlerin atılması konusunda çalışmalar ilerledikçe, orucun akıl almaz bir şekilde insan sağlığına çok iyi geldiği ortaya çıkmıştır. Hatta oruç benzeri tatbikatları, batıda birçok hastanelerde böyle kronik hastalar için tedavi olarak uygulamaktadırlar. Oruçlunun ter ile ve atılanlar; ağzından, vücudundan çıkan kokuların, vücuttan atılan zararlı toksinler sebebiyle olduğu bugün ilmen tespit edilmiştir. Bu şeklinde vücut pek çok zararlı maddelerden oruç sayesinde kurtulmaktadır. Rasulullah Efendimiz (sav) bu konuda ALLAH'a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir. 
* Japon bilim adamları insan sağlığı için yılda bir ay aç kalmamın çok faydalı olduğunu tespit etmişlerdir. Pek çok Müslim veya gayri Müslim bilim adamları orucun faydaları hakkında onlarca çalışmalar yapmışlardır.
* Dr Hellmut LÜTZNER oruç hakkında yaptığı bir araştırmayı şöyle anlatıyor. "Oruçlunun hissettiği acıkma safhaları aslında tedavi seanslarıdır. Bu safhalar hastalıklı ve zararlı maddelerin dokulardan vücutta dolaştığı ve koparıldığı saatlerdir. Oruç sırasında vücutta meydana gelen ağız ve ter kokuları, bu zararlı maddelerin toksinlerin vücuttan atılması sebebiyle meydana gelir." Buradan anlaşılıyor ki oruç tutan Müslüman vücudunu zararlı maddelerden temizlemiş oluyor. Nobel edebiyat ödüllü ÜNLÜ İNGİLİZ yazar Bernard SHAW oruç ve namaz ibadetini araştırır şu çarpıcı ve etkileyici sonuca varır. "Gelecekte doktorların hastalarına ilaç yazacakları reçetede, Müslümanların kıldığı namaz ve tuttuğu oruç olacaktır." (the genuine İslam) görülüyor ki oruç bir insana ilaç kadar gereklidir
* Orucun sağlımıza faydalı olması az yemeyi öğretmesi olmalıdır. Rasulullah Efendimiz (sav) sofradan iyice doymadan kalkınız diye bize nasihatte bulunuyor. Bugün bütün uzmanlar yemek yerken az yemenin, tıka basa karnı doyurmamanın faydalarından bahsetmektedir. Oruç tutan Müslüman eğer iftar sofrasında tıka basa yiyebiliyorsa nefsini terbiye etme konusunda pek bir şey öğrenememiş, sabrı gereği gibi kavrayamamış, faziletlere ulaşamayacak demektir. Oruçla gündüz dinlenen vücut azalarının, akşam tıka basa yemek yemekle birden fazlaca yormak vücut için de gerekli sağlığı kazandırmayacak, üstelik vücut birdenbire daha çok çalışıp daha çok yorulacağı için de zarar verecektir. Bu sebeple oruç az yemek yeme faziletlerini bize kazandırmalı ki nefsimizi terbiye ve tezkiye etmiş olalım.
* Oruç ibadetini hakkıyla eda etmeye gayret eden Müslüman manevi olarak ta nefsin kirlerinden arınacak, nefsinin açtığı zararları tamir edecek ve nefsini terbiye edecektir. Nefsini terbiye eden Müslüman elbette pek çok günahtan, isyandan, delaletten ve haramdan kendisini korumuş olacaktır. Hakkıyla eda edilen Oruç kesinlikle Müslüman için nefsin temizlenmesi ve terbiye edilmesidir. Bu şekilde Müslüman manen de sıhhat bulmuş olacaktır. Takdir edersiniz ki oruçla ilgili sağlık kazanımlarının hepsini burada yazmamız mümkün değildir. Bu yapılan açıklamalar ile orucun sağlığımız için büyük bir fazilet olduğu anlaşılmaktadır. SON.