Pandeminin en çok etkilediği alanlardan biriside spor oldu. Gerçektin fiziki temasın en üst sevideye olduğu sportif faaliyetlere ara verildi. Üst kademede belirli kriterlere göre futbol müsabakaları yapılıyor mecburiyetten diğer alanlarda ise yaprak kıpırdamıyor desek yeridir.

Spor Salonları bir kaç ferdi branş dışında futbol sahalara topla antrenman yapmaya kapalı. Bireysel çalışma ve koşuya açık diğer faaliyetlere kapalı. Devam eden vaka sayıları nedeni ile kısa vadede düzelmesine mümkün görünmüyor. Sokağa çıktığımızda gördüğümüz manzara gerçekten insanı daha fazla ürkütüyor. Sorumsuzluk almış başını gidiyor, ağız ve burunda olması gereken maskeler kolda aksesusar veya cepte ceza yememek için taşınıyor. Anlamak zor.

Neyse biz spora dönelim yani asli işimize. Pandemi sürecinde salon ve ferdi sporlar durma noktasına gelirken doğa sporlarına ilgi tavan yaptı. Bir çok kurum, dernek ve gönüllü doğa yürüyüşleri ve Çorum ve çevresindeki doğal güzellikleri ziyaret ediyor hem spor yapıyor hemde stresten KORONA’dan uzakta açık alanda moral depoluyor.
Çorum FK’da ise yeni sezon hazırlığı yoğunlaşıyor. İç transferi bir fire dışında sorunsuz bitiren kırmızı siyahlı kulüpte dış transfer için görüşmeler sürüyor. Başkan Fatih Özcan önceki gün katıldığı canlı yayında gündemle ilgili oldukça geniş açıklamalarda bulundu. Üç yıllık proje doğrultusunda hareket edeceklerini ve hepsinden önemlisi kulüp para disiplininden taviz vermeyeceklerini söyledi. Bana göre bu iki olay kazanılacak bir şampiyonluktan daha kıymetli. Çünki mevcut ekonomik şartlarda riske girmek kulübün geleceğini karartmaktan başka bir anlam ifade etmiyor.
Başkan Özcan’ın açıklamalarında dış transferdeki sayı artışı dikkatimi çekti. Genel Koordinatör Ersin Küçükoğlu bir kaleci, iki stoper, iki orta saha, iki kanat ve bir forvet olmak üzere sekiz transfer yapacaklarını açıklarken Başkan Özcan bu sayıyı 11’e çıkardı. Birde Fatih Başkan tesisdeki yenilemenin büyük bölümü gerçekten güzel oldu. Fakat sahaların etrafındaki kırmızı siyah ve yeni logolü bayraklar neden değişti anlamak zor. Boşa masraf gibi geldi bana.

Sezonun en önemli olan bölümünde doğru hamleler yapılması çok önemli. Ersin hocanın dediği gibi ‘Doğru kadro yapılanması’ sezonun kaderini belirleyecek en önemli etken. Pandemi nedeni ile takip edilen futbolcuların son durumunu görme imkanı olmadı. özellikle Bahri hoca altı haftalık süreçte bu takibi yapacaktı fakat olmadı.

Tüm Dünya’yı saran pandemi ve tüm insanlığın etkilenmesine ekonomik olarak herşeyin olduğu gibi kulüplerinde büyük sıkıntıya girmesine karşın bu oyunun bir parçası olan futbolcular hiç etkilenmemiş görünüyor. Fiyatların düşmesi beklenirken 2. ligde bile artık eski para ile trilyon liralar istenir olmuş anlamak gerçekten zor.

Asırlık kulüplerin bile artık batma noktasına geldiği günümüzde yöneticilerin akıllarına başlarına alması gerekiyor. Bu noktada yıllardır meclisten çıkmayan ‘kulüp yöneticileri dönemlerinde yapılan borçlanmadan sorumludur’ maddesi olmadıkça gerçekten Türk futbolunun işi çok zor. Bu açıdan Çorum FK’nın şu ana kadar izlediği yol gerçekten çok doğru. İnşallah ilerleyen süreçte paniğe kapılıp fazla açılmazlar. Para ile başarının gelmediğine en son örnek Manisa FK. Ekonomik olarak çok büyük bütçelere rağmen çok daha düşük bütçeli Tuzlaspor’u geçemedi ve hedefe ulaşamadı. 3. ligde de buna örnek o kadar çok ki.  O yüzden önemli olan yüksek bütçeli takım kurmak değil doğru isimleri bir araya getirerek takım olabilmekte. Bunu başardığınız zaman bu yıl olmasada bir sonraki yıl başarı kendiliğinden gelecektir.

Yaşanan pandemi süreci nedeni ile sporun ne kadar daha etkileneceği tahmin etmek gerçekten zor. Özellikle ikili mücadelenin olduğu branşlarda durum hiç iyi görünmüyor. Taraftarlı maç izlemek yakın zamanda mümkün görünmüyor. Bire bir mücadeleler ise çok zor. O yüzden sportif anlamda gelecekle ilgili olarak ön görüde bulunmak şu aşamada herkes için zor. Bu süreci kısaltmak ve normale dönmek için herkesin sorumluluğunu bilmesi ve ona göre hareket etmesi gerekiyor. Yoksa mevcut görüntü ile bu meretten kurtulmamız mümkün değil. Sporlu günlere tekrar kavuşmak heyecanı tribünlerde yaşamak istiyorsak üzerimize düşeni yapacağız hemde istisnasız getirmeyenleri ise uyaracağız yoksa işimiz çok zor....