Bıraktığınız gün gerginliğinizi giderecek uğraşılar bulun.
* Yürüyüş yapın. İmkânınız varsa her gün, yoksa haftada en az 3 gün, 5 km. (yaklaşık 1 saat) orta tempoda yürümeye çalışın. Yaşınıza uygun egzersizler yapın.
* Yapmak istediğiniz hobi ve zevkleriniz için vakit ayırmaya çalışın.
* Sigara içmeyen bir arkadaşınızla sohbet edin.
* Bol su ve meyve suyu için. Çay veya kahve içmek sigarayı hatırlatıyorsa, bir süre bu içeceklerin miktarını azaltın.
* El ve ağız alışkanlığınız sizi zorluyorsa; kalem ya da stres topu ile oynayın, tespih çekin. Resim çizin, yazı yazın. Bulmaca çözün. Örgü örün. Ağzınızda kürdanla oyalanın. Şekersiz sakız çiğneyin. Elinize bir şişe su alarak sigara aradığınızda için.
* Bırakma nedenlerinizi gözden geçirin.
* Aile ve arkadaşlarınızın desteğini isteyin.
* Bıraktığınız günü kutlayın. Kendinize hediye alın ya da özel bir şey yapın ve ödüllendirin.
* Harcamadığınız parayla kendiniz, aileniz ve özellikle çocuklarınız için özel bir şeyler alın.
* Sigaranın yoğun içildiği ortamlara, ilk 2-3 hafta girmemeye çalışın. Bunun yerine zamanınızı kütüphane, sinema, tiyatro, mağaza, sergi... gibi sigara içilmeyen yerlerde geçirmeyi planlayın.
* Daha önce sigarayı bırakmayı denediğiniz zamanları gözden geçirin. Neyin işe yaradığını ve neyin yaramadığını değerlendirin. 
* Aile bireylerinizi, özellikle çocuklarınızı, sizi bırakma konusunda yardımcı olmaya teşvik edin. 
* Sabah kalktığınızda; dişlerinizi fırçalayın, ağzınızı yıkayın. Kahvaltıdan hemen sonra tekrar dişlerinizi fırçalayın. 
* Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayın.
* Stres ve şiddetli sigara içme isteğiyle nasıl başa çıkacağınızı öğrenin. Sigara içmeyi istemenize sebep olabilecek şeylere karşı dikkatli olun.
Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak zordur. Ancak imkânsız değildir. Kararlılıkla ve azimle başarılır. Pek çok bağımlının zorlandığı nikotin yoksunluk belirtileri geçicidir. En çok zorlanacağı süre ilk 2-3 haftadır. 


Olumsuz, beklenmedik olaylar sizi sigara içmeye teşvik edebilir. Sigaranın aynı zamanda bir alışkanlık olduğunu ve üstesinden gelebileceğinizi hatırlayın. Sigaranın içinde bulunduğunuz olumsuzlukları değiştirmeyeceğini unutmayın. Sigara içmeniz sorunlara çözüm getirmeyeceği gibi, tekrar başlamış olmanız sizi üzecek ve kendinize güveninizi sarsacaktır.
Bıraktıktan sonra tekrar başlama riskiniz ilk haftalarda en yüksek düzeydedir. Kararlılıkla, irade ve azminizi kullanarak bu en önemli dönemi atlatabilirsiniz... Gerektiğinde, size yardım eden hekiminizden destek alabilirsiniz. 

İlk deneme başarısız olursa, kendinize olan güveni yitirmeyin. Hayal kırıklığına uğramayın ve mücadelenize devam edin. 
Sinirli, kızgın, stresli, üzgün olduğunuzda, olumsuz ve beklenmedik olaylarda ya da sigara isteği meydana getiren durumlarda (özel kutlamalar, tatil, çay-kahve-alkol kullanımı sırasında, yemek sonrasında, araba kullanımı sırasında, sigara ikram edildiği durumlarda, sigara içenlerle aynı ortamda bulunulduğunda) sigara içme isteğiniz sizi zorladığında;
Eğer sabretmeyi başarırsanız, sigara içme isteğinizin 3-5 dakika sürüp geçtiğini göreceksiniz. Bu süreyi daha kolay atlatabilmek için ;

 

* Sizi sıkıntıya sokan, zorlayan durumlardan ve ortamlardan uzaklaşın. 
* 10 kez derin nefes alıp verme egzersizi uygulayın.
* Basit egzersiz hareketleri yapın.
* Yürüyüş yapın.
* Dertleşebileceğiniz birisiyle konuşun.
* Müzik dinleyin.
* Gazete okuyun.
* Hobilerinizle uğraşın.
* Duş alın.
* Bol sıvı ( su, bitki çayı, meyve çayı vb.) alın.
* Meyve ya da çiğ yenebilen sebzeler (havuç, marul, salatalık) atıştırın.
* Yemek sonrası istek geldiğinde sofrada oyalanmayın. Hemen kalkıp dişlerinizi yıkayın.
* Asla "Bir tane içsem ne çıkar !" diye düşünmeyin. İçeceğiniz tek bir sigara, yeniden başlama riskinizi arttıracaktır.
* Ya da "Demek ki bırakabiliyorum, istersem kontrol edebiliyorum" diyerek yanılgıya düşmeyin. Sadece kendinizi aldatmış olursunuz. 

 

BAŞSAĞLIĞI: Önceki gün Hakkın rahmetine kavuşan mesai arkadaşımız, Elektrik Mühendisi Fazlı Saatoğlu kardeşimize Allahtan rahmet, sevenlerine sabrı cemil dilerim…