Havaların soğumasıyla beraber, bilinçsiz soba kullanımından dolayı sobadan çıkan zehirli gaz  nedeniyle, meydana gelen ölüm olaylarını gazete ve televizyonlardan tekrar duymaya başladık. Ekonomik olması sebebiyle birçok aile sobanın yandığı odada aile fertleri ile birlikte uyuyor; bu da zehirlenmelerde toplu ölümleri meydana getiriyor.
İşin daha da acı yönü geçmişte zehirlenme tehlikesi atlatan ailelerin bile, bundan ders almayıp ikinci defa zehirlenmelerde hayatlarını kaybetmeleridir. Öyleyse hepimize görev düşüyor. Bilinçsiz soba kullanımından dolayı, zehirlenerek, çocuk yaşta,  genç yaşta hayatlarını kaybeden, uyuyup uyanamayan insanları bir daha görmemek ve duymamak için, bu noktada bakan değil, gören göz olalım. Çevremizdeki insanları imkânlar nispetinde uyaralım. Çünkü ''Yalnız  yaptıklarımızdan değil, yapmamız gerekirken yapmadıklarımızdan da sorumluyuz!''
SOBA  KULLANIMI HATALARI 
* Kalitesiz kömür kullanılması 
* Ailelerin soba kullanımı ile ilgili olarak kulaktan duyma bilgilerle hareket ederek, yakıttan daha çok tasarruf yapmaya çalışması 
* Baca temizliğine dikkat edilmemesi, baca ve borularda delik bulunması 
* Soba borusunun baca içine fazla sokulması 
* Soba ile baca arasında ikiden fazla dirsek kullanılması 
* Sobanın alttan yakılması (alttan ateşlenen sobalarda üste kalan kömürün zararlı gazları yanmadan çıkar) 
* Soba çıkışındaki kelebeklerin kapatılması (böyle yapılırsa her türlü gaz evin içine yayılır) 
* Sobanın ön alt kısmındaki kapağın kâğıt parçası koyarak kapatılması 
* Rüzgârlı havalara dikkat edilmemesi (böyle ortamlarda baca basıncı düşük olur ve bacalar ters görev görerek dumanı dışarı atamaz) 
* Soba içerisindeki kömür iyice yanmadan, yatarken yeni kömür ilave edilip yatılması 
DOĞRU SOBA KULLANIMI 
* Soba kullanımı ile ilgili olarak, kulaktan duyma bilgiler yerine yetkililerin verdiği bilgilere göre hareket edilmesi     (Aile bireyleriyle beraber zaman zaman doğru soba kullanımı ve zehirlenme nedenlerinin konuşularak, muhtemel soba zehirlenmelerde nasıl hareket edileceğinin çocuklar dâhil herkesin bilmesi) 
* Kullanılacak ısıtma cihazının kalite ve kontrol belgesinin olmasına dikkat edilmeli 
* Kaliteli, standartlara uygun kömür kullanılmasına özen gösterilmesi 
* Sobanın  baca girişinden en az 1, en çok 1,5 metre uzakta olmasına ve yatay boruların  bacaya % 10 eğimle yükseltilmesine özen gösterilmesi 
* Pencere ve duvar delinerek yapılan bacalarda, delinen kısımdan içeriye duman girmemesi için önlem alınmalı 
* Bacalar standartlara uygun yaptırılıp (sıvalı olmalı, baca başlığı bulunmalı, çatlak vs. bulunmamalı) periyodik temizliğine dikkat edilmeli 
* Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksek olmasının sağlanması (bacalar standartlara uygun değilse aşırı rüzgarlı havalarda gerekli tedbirler alınmadan soba yakılmamalı) 
* Sobaların üstten yakılması (üstten yanan kömürler yanma gerçekleştikten sonra alttaki  kömürlerin nemini alır.Bu sebeple zehirlenme oranı en aza iner) 
* Sobaların yatmadan 3 - 4  saat önce yakılması. Sobanın arka üst kısmındaki kelebeğin ve ön alt kısmındaki kapağın tamamen kapatılmaması.
Sevdiğim söz:  ''Nankör insan; her şeyin fiyatını bilen fakat hiçbir şeyin değerini bilmeyen insandır… '' (Oscar Wilde)