Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı 8. Sınıf öğrencilerimizin girdiği Liseye Geçiş Sınavını (LGS) yaptı. Pandeminin gölgesinde yapılan sınav öğretmen ve yöneticilerimizin gayretleriyle de problem yaşanmadan tamamlandı.
1 milyon 243 bin 801 öğrencinin katıldığı LGS sınavı, iki oturum hâlinde 973 yurt içi ve 5 yurt dışı sınav merkezinde 17 bin 793 okul ve 82 bin 355 salonda yapıldı. 
Sınav sonuçları,  30 Haziran 2021'de "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. Sınavlı okullara yerleşecek olan öğrenci kontenjanı 174 bin 160. MEB tarafından açıklanan kılavuzun ekinde merkezî sınavla öğrenci alacak Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ve özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumları da yer aldı. (1)
Sınavla öğrenci alan okullara toplam 174 bin 160 öğrenci alınacak. Anadolu liselerine 56 bin 396, fen liselerine 36 bin 980, sosyal bilimler liselerine 10 bin 142, Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 712, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 930 kontenjan ayrıldı. Çocuklarımız açısından önemli olan bu sınavın heyecanı sonuçlar açıklanana kadar devam edecektir. Öğrencilerimizin ve velilerimizin gözden kaçırdığı bir hususu da burada belirtmekte fayda var. Sınav sonuçlarına göre çocuklarımızın sadece %14 ü tercihe bağlı okulları tercih edebileceklerdir. Geriye kalan öğrencilerimiz ise adresine en yakın okullardan başlayarak yerleştirmeleri yapılacaktır.
Okul Türü    Kontenjan    Sınava giren                             öğrencilere oranı
Anadolu Lisesi    56 bin 396    % 4.53
Fen Lisesi    36 bin 980    % 2,97
Sosyal Bilimler 
Lisesi        10 bin 142    % 0,81
Anadolu İmam 
hatip Lisesi    36 bin 712    % 2,96
Mesleki ve 
Teknik Anadolu 
Lisesi        33 bin 930    % 2,72
Bu durum ne çok sevindirici ne de çok üzücü bir durum olmamalıdır. Bu tablodan çıkaracağımız sonuçlardan birisi tüm öğrencilerimizin sınava girmemesi gerektiğidir. Bir an önce yönlendirme çalışmalarına başlanmalıdır. Geçen yıl ki yazıda (https://fatihbasak.org/2021/01/07/2021/01/07/2020-lgsnin-ardindan/) yayınladığım ve üzerinde durduğum konularda yapılan yanlışlardan bir ders alınmadığı da anlaşılmaktadır. Korkarım ki önümüzdeki günlerde sınav sonucu açıklandığında aynı hataları yapmaya devam edeceğiz.
Asıl üzerinde durulması gereken konuyu ıskalamaya devam ediyoruz. Iskalamaya devam ettiğimiz sürece de hep problemleri konuşmaya devam edeceğiz görünüyor. Unutmamak gerekir ki ıskalanmamasını istediğimiz şey eğitimin alt yapısıdır. Belediyelerin çoğunun yaptığı gibi kaldırımları düzeltmek veya yenilemek bir alt yapı çalışması değildir. Vatandaşa hoş görünmenin ötesine gitmez.  Temel problemlerin bir süreliğine konuşulmamasını sağlayacaktır. 
Oysa alt yapı çalışmasında görsellik olmaz, zahmetlidir, reklam yapamazsınız ve en önemlisi de ciddi bir bütçe ister, zaman ister, sabır ister.
Sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte kaldırım taşlarını yenilemek, birkaç yeri güzel görünsün diyerek boyama gibi hep benzer durumla karşılaşacağız. Sonuçlar açıklandığında özellikle başta okul yöneticilerimiz olmak üzere velilerimiz öğrencilerin sınav sonuçlarını sosyal medyadan paylaşma yarışına gireceklerdir. (!) Tabi bu yarışta tam puan alan öğrencilerle gurur duyan il/ilçe yöneticilerimiz de bunları paylaşmaktan geri kalmayacaklardır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın böyle bir önceliği ve gündemi olmamasına rağmen sosyal medya paylaşımları il/ilçe müdürleri ve mülki amirlerin hediye törenlerine kadar taşınacaktır.
Eğitimciler başta olmak üzere çoğumuzun sormadığı soruyu bir daha soralım. Soruların  tamamını çözen öğrenci sayısını biliyoruz da ya diğer öğrencilerin durumu nedir?  
Tüm soruları çözen öğrencilerle birlikte sınava giren diğer öğrencilerin durumu da paylaşılmalı mı? Sorusuna da KESİNLİKLE HAYIR cevabını vermeliyiz. Çünkü bu bir yarışma değil. Burada önemli olan tercihlerdir. Okul yöneticilerimiz madem yüksek puan alan öğrenci listelerini yayınlıyorlar öyleyse okulunda Liseye Geçiş Sınavına giren tüm öğrencilerin puanlarını da yayınlasınlar dediğimizde kıyametler kopacaktır. İşte o zaman alt yapı problemlerimiz gün yüzüne çıkacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı, geçen yıl ki LGS sonuçlarının açıklanmasının akabinde Eğitim Analiz ve Değerlendirme Raporları Serisi olarak "2020 Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav" raporunu açıkladı. Sosyal medyaya düşen tam puan alan öğrenciler dışında aynı yöneticilerimiz tarafından bu raporun paylaşılmadığını söylesem her halde yanlış olmayacaktır. Biz zaten eğitimin yüzeysel kısmı ile ilgilendiğimizin en bariz örneğini gördük aslında. 2020 LGS'de 42 ilden toplam 181 öğrencinin soruların tümünü yaptığını bu ülkede herkes duydu. Ama ya geriye kalan 1.471.000 öğrencimizin durumunu hiç merak ettik mi?
Mesela sınava giren ortalaması 286,35 olarak hesaplanan dağılımda, öğrencilerin sadece %7,85'i 400-500 puan aralığında bulunmaktadır. Merkezi sınav puanı dağılımında öğrencilerin en yoğun (%56,29) bulunduğu aralığın 200- 299 olduğu görülmektedir. (2)
2021 LGS ile ilgili basına düşen haberler bakıldığında Matematik dersinin zor olduğundan, paragrafların nerede ise bir sayfayı bulduğundan dert yanılıyordu. Mantaliteyi değiştirmediğim sürece bu anlamsız tartışmalar devam edecektir.
Bir sonraki yazımda çözüm önerilerimi sizlerle paylaşacağım.
Sevgide kalın, sevgiyle kalın…
................................................................
(1) http://www.meb.gov.tr/2021-lgs-kilavuzu-yayimlandi/haber/22934/tr
(2)http://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_07/17104126_2020_Ortaogretim_Kurumlarina_Iliskin_Merkezi_Sinav.pdf