1. Ebu Lehebin elleri kurusun; kurudu da. 2. Ona malı, yaptıkları ve kazandıkları fayda vermedi. 3. O alev alev yükselen bir ateşe yaslanacak (girecek.) 4. Odun yüklenmiş karısı da (2. anlam Dedikodu yapan söz taşıyan) 5. Boynunda bükülmüş bir liften bir iple ateşe odun taşıyacak.

TEBBET SURESİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN BAZI ÖNEMLİ BİLGİLER
1. Mushaftaki sırada 111. iniş sırasına göre ise (6.) altıncı sırada yer almaktadır.
2. Mekke döneminde Fatiha suresinden sonra; Tekasür suresinden önce nazil olmuştur.
3. Allahu Teâla "şuara suresindeki en yakın akrabanı uyar" ayeti nazil olunca kavmine sefa tepesinden İslam'ı tebliğ etmiştir.
4. Bu ayetle emir verilince Efendimiz (sav) bütün yakınlarını, akrabalarını, kabile mensupları sefa tepesinin etrafında toplamıştır. O dönemde adet olan önemli bir haber vermeden önce "ya sabâhah ya sabâhah" diye orada bulunanlara seslenmiştir.
5. Sonra Efendimiz (sav) "size şu tepenin ardından düşman topluluğu geliyor, size saldıracak desem bana inanır mısınız? der. Orada bulunanlar evet der; sen hiç yalan konuşmazsın der.
6. Bunun üzerine Efendimiz (sav) "Ben Allah’ın peygamberiyim Allah’tan başka ilah olmadığına ve benim Allah’ın Resulü olduğuma iman edin, kurtuluşa ersiniz" dedi.
7. Efendimizin (sav)  amcası Ebu Leheb "kahrolasıca, eli kuruyasıca, yok olasıca" gibi kötü sözler sarf ederek bizi bunun için mi topladın diyerek karşı çıkmış ve orada bulunan topluğun dağılmasına sebep olmuştur.
8. Sure bu olay üzerine nazil olmuştur. Bu surenin inmesi Allah’ın (cc) Efendimizi (sav) koruması ve kollaması açısından önemlidir.
9. Bu sure Efendimiz (sav) hakkında kötü konuşmanın Allah (cc) katında kabul edilemez bir iş olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda Efendimiz (sav) hakkında kötü konuşanların azapla karşı karşıya kalacağının da habercisidir.
10. Sure adını ilk ayette geçen "kurusun" anlamına gelen "tebbet" kelimesinden alır. Ayrıca "mesed" (sağlam ip halat)  "Leheb" (alev) ve "Ebu Leheb" isimleri ile de bilinir.
11. Surede malına ve kazandıklarına, sahip olduğu konuma güvenerek Allah’a (cc) ve peygamberine karşı gelenlerin sahip oldukları ile kurtuluşa eremeyeceğinin ve sonlarının da hüsran ve acı olacaklarını haber vermektedir.
12. Tebbet suresi Allah’ın geleceği bildiğinin açık bir ispatıdır. Çünkü Ebu Leheb bu sure nail olduktan sonra uzun yıllar yaşamıştır. (7 veya 12 yıl) Eğer iman etseydi surenin hükümleri boşa çıkacaktı. Ama Allah (cc) iman etmeyeceklerini bildiği için onlar hakkında beddua etmiş ve kesin azap vardır diye buyurmuştur.
13. Bu sure "kafirun" suresi ile de anlam ilişkisinde bulunmaktadır. Allahu Teâlâ Kafirun suresinde pazarlıkçı kâfirler grubundan bahsederken "sizin dininiz size bizim dinimiz bize" diyerek son noktayı koymuştur. Bu surede ise en pazarlıkçı ve en çıkarcı adam olan örnek verilmiştir. Efendimize (sav) "Müslüman olursam bana ne var diye sormuştur. Efendimiz (sav) herkese ne varsa sana da o var" buyurmuştur. Bunun üzerine Ebu Leheb "beni herkesle eşit tutan din olmaz olsun, yok olsun" diyerek karşı çıkmıştır.
14. Bu surenin önceki sure olan "nasr" (izaacaaa) suresi ile irtibatı bulunmaktadır. Allah (cc) bu surede iman edenlere yardım edeceğini ve zafer nasip edeceğini söylerken; tebbet suresinde ise kendisine ve peygamberine karşı gelenlerin hüsrana uğrayacağından haber vermektedir. 
15.  Allah (cc) "nasr" suresinde kâfirlere karşı dünyada iman edenlere yardım edeceğini açıklarken, TEBBET suresinde ise kâfirlere karşı Müslümanlara ahirette yardım edileceğini belirtmektedir.
16. Ebu Leheb "alev babası" demektir. Bu künyesidir. Kırmızı yüzlü beyaz tenli olduğu için. Kendisinin asıl ismi Abdul-uzza bin Abdulmuttalib tir. Künyesi bile onun ateş ehli olduğunu dünyada haber veriyordu.
17. Bu surede sakındırma, uyarı, boş ümitleri kesme ve boş arzulardan uzaklaştırma vardır.
18. Bu surenin "nasr" ve "ihlâs" sureleri arasında yer alması da ayrı bir güzelliktir. "Nasr" suresi Allah’ın (cc) yardım etmesinden ve zafer vermesinden bahseder. "İhlâs" suresi ise Allah’ın varlığından birliğinden onun kudretinden onunla amel edenlerin ulaşacakları makamdan bahseder. Tebbet suresi ise Allah’a (cc) ve peygamberine karşı gelenlerin acı akıbetinden bahseder.
19.  Ebu Leheb Efendimiz (sav) amcası olmasıyla Allah tarafından şan ve şeref sahibi yapılmıştır. Bu kadri kıymeti bilemeyen bu adamın hüsranı anlatılmıştır. Böyle bir şerefli aileye mensup olmasına rağmen kurtulamayan bu adamın sonunun ibret olması için anlatılmıştır. (Takvanın üstünlüğü ortaya çıkıyor.)
20. Peygamberin (sav) amcası da olsan Allah (cc) ve Resulüne(sav)itaat etmiyorsan cehennemliksin demektir.