Kamu-üniversite-sanayi işbirliği çalışmaları kapsamında Hitit Üniversitesi’nin sanayi odaklı lisansüstü tez uygulaması, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2018 yılı içerisinde iyi örnek uygulaması olarak belirlenerek tüm illerde uygulanması istendi.


18-19 Şubat 2019 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez’in katılımıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen KÜSİ Çalışma Grubu 12. Koordinasyon Toplantısı’nda 15 ilde başlatılan İyi Örnek Uygulamaları içerisinde Çorum Sanayi Odaklı Tez Uygulaması da gösterildi. Toplantıda proje ile ilgili söz alan KÜSİ temsilcisi öğretim üyesi Prof. Dr. İrfan Kurtbaş, uygulama kapsamında 8 tane sanayi odaklı tez uygulamasının hayata geçirildiğini belirtti.


Konu hakkında açıklamalarda bulunan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Her ne kadar üniversitelerin yüksek standartlarda bir eğitim vermesi onlardan beklenen bir durum olsa da, üniversitelerin eğitim yanında esas görevlerinden biri de araştırma-geliştirme faaliyetlerini sürdürmeleridir. Ülkemizin toplam akademisyeni 200.000, Çorumumuz’un ise yaklaşık 800 civarıdır. Bunların her biri bir danışmandır.  Her bir üniversite için bir Ar-Ge merkezi düşünülürse, ülkemizin şu anda toplam 200 tane Ar-Ge merkezi olduğu görülmektedir. Açmış olduğumuz lisansüstü programlarımızın ilgili olanlarını ilgili sektörle buluşturmak suretiyle lisansüstü düzeyde kamu-üniversite-sanayi işbirliğini gerçekleştiriyoruz. Üniversitemiz yeni olsa da, köklü üniversitelerin bilgi ve tecrübelerini Çorum’a taşıyarak, ilk olarak bir Ar-Ge merkezi olarak HÜBTUAM’ı yapıp burayı en son teknolojik cihazlarla donatarak, burada görev yapacak personelimize daha bina hizmete girmeden kalite yönetimi eğitimi aldırarak güçlü bir üniversitenin, güçlü bir bilim yuvasının ve güçlü bir Ar-Ge Merkezinin Çorum’a kazandırılmasını sağladık. Yeni olmayı avantaja dönüştürmeye gayret ettik. Böylece bizler, büyük üniversitelerin yıllar sonra yaptıklarını ilk başta yaptık. Artık üniversitelerimizden beklentiler de değişti. Bizler yaptığımız bu çalışmayla, üniversitemizin sahip olduğu bilgi birikimini ve tecrübeyi, devletin bizlere sağladığı imkânları, özel sektörle ve sanayiyle bir araya getirmeye ve bunları katma değeri yüksek ürünler başta olmak üzere refahımıza dönüşecek her türlü imkanı, çözümü ve ara yolu bulmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar TSO ile birlikte omuz omuza çalıştık. Böylelikle üniversitemiz ile sanayicilerimiz arasında güzel bir sinerji oluşturduk. Çorum TSO ile yaptığımız protokolle üniversitemiz bünyesindeki enstitülerde lisansüstü eğitim yapan öğrencilere kamu ve sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda lisansüstü tez yaptırılmasını, kurumlar arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesini hedefledik. Çorum TSO Başkanımız Sayın Çetin Başarahıncal ile daha geçen yıl yapmış olduğumuz iş birliği uygulamasının 2018 yılının en iyi örnek uygulamalarından biri olarak açıklanması bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu ve benzeri başarı haberleri bizleri daha da gayrete getiriyor. Üniversite olarak üzerimize düşeni bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da yapacağız” şeklinde kaydetti. (Haber Merkezi) 

Editör: Haber Merkezi