FATİH AKBAŞ

Çorum Belediyesi tarafından hayata geçirilen Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesi tamamlandı ve enerji üretimine başlandı.

Belediye Başkanı Zeki Gül, Samsun'un Ladik İlçesine bağlı Budakdere köyünde bulunan RES tesislerini inceledi ve mühendislerden sistem hakkında bilgi aldı.

Beraberinde Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Döngel ve AK Parti İl Başkan Yardımcısı Elvan Zorlu ile RES tesislerine giden Başkan Gül, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

'ÜLKELER YENİLENEBİLİR ENERJİYE ÖNEM VERİYOR'

Son yıllarda ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına giderek önem verdikleri ve bunun üzerinde yoğun çalışmalar yaptıklarını ifade ederek sözlerine başlayan Başkan Gül, "Yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımına önem veren devletler enerji konusunda dışa bağımlılığı azalmayı başaran devletler haline geliyor.

Bu konuda çalışma yapmayan, proje üretmeyen devletler ise dışa bağımlı hale geliyorlar. Tabi enerji kaynaklarıyla ilgili durum, bu konuda yatırım yapmak ülkelerin coğrafi konumuyla da doğrudan alakalı. Bunun yanında devletlerin sahip oldukları bilgi, birikim ve teknolojik gelişim de enerji üretimiyle alakalı bir konu.  Türkiye de son yıllarda yenilebilir enerji çalışmaları yapılıyor. Bu konuda hedefler ortaya konuluyor. Bilgi ve birimini artırıyor. Türkiye de önümüzdeki dönemler için yenilenebilir enerji politika ve stratejileri belirleyen ülkeler arasında. Türkiye'de yenilenebilir enerji üretim ve tüketimini teşvik ediliyor. Bu alanda yatırım yapacak olanlara destekler veriliyor" dedi.

'HEDEF; YENİLEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINI ÇOĞALTMAK'

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları (hidroelektrik de dahil) ile elektrik üretiminin payını en az yüzde 30 seviyelerinde tutmayı hedeflediğini kaydeden Gül, "Özellikle tarım sektörü için biyoyakıt enerjisi kullanımının artırılmasına dair hedeflerimiz var.

En önemlisi de mevcut yenilenebilir enerji kaynakları ile yapılan üretim miktarlarını artırmak istiyoruz.  Çünkü artan nüfusa, gelişen Türkiye'ye gerekli enerjiyi sağlayabilmenin en ekonomik ve kalıcı çözümü yenilenebilir enerji kaynaklarıdır" şeklinde kaydetti.

'TÜKETTİĞİMİZ ENERJİYİ KARŞILAMAK İÇİN RES KURDUK'

Çorum Belediyesi olarak hem çevreye ve doğaya duyarlı bir belediyecilik anlayışı ile hem de sürekli artan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla büyük yatırıma imza attıklarını vurgulayan Başkan Gül, şehrin gelişimine yönelik önemli yatırımlar yapan bir belediye olarak, tükettikleri enerjiyi karşılamak amacıyla Rüzgar Enerji Santrali kurduklarını söyledi.

RES SÜRECİNDE NELER OLDU?

Türkiye'nin 2023 yılındaki rüzgâr enerjisinden elde ettiği enerjiyi 20 bin MegaWatt'lık bir kapasiteye yükseltmek gibi bir hedefi olduğunu ve belediye olarak da bu hedefe katkı sağlayacaklarının altını çizen Gül, "Türkiye'de elektrik - enerji üretiminde rüzgâr enerjisinin payı düşük. Belediyemizin bu yatırımıyla birlikte bu seviyenin artırılmasına az da olsa katkı sağlayacağız.  Rüzgâr türbini kurulması için sürekli rüzgârların olması gerekiyor. Biz de bölgemizdeki rüzgâr türbini kurabileceğimiz alanları araştırdık. Şehrimize en yakın neresi olabilir ve sağlıklı bir enerji üretimi yapabiliriz diye belirlenen alanları inceledik. Samsun, Ladik İlçesi Budakdere köyü mevkiinin rüzgâr potansiyelinin enerji üretimine uygun olduğunu belirledik.  Belirlenen bölgedeki ilgili rüzgar verilerini Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün REPA il bazlı rüzgar enerji potansiyeli atlasından aldık. Rüzgâr türbinin kurulacağı bölgedeki veriler neticesinde Budakdere köyü mevkiinden, 65 dönümlük tarla alımı için Belediye Meclisinden karar çıkarttık ve tarlaları satın aldık. Rüzgâr verilerinin analizi yapıldıktan sonra Lisanssız Elektrik üretimi için gerekli kanun kapsamında YEDAŞ (Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş)'a Çorum Belediyesi adına 4 adet rüzgâr türbini kurmak için bağlantı izni için başvurumuzu yaptık.  Yapılan başvuru sonucu ön değerlendirme ve teknik değerlendirmelerden geçerek bağlantı başvurusu iznini aldık. Nihai proje ve kurumlar arası gerekli resmi prosedürlerin tamamladıktan sonra YEDAŞ ile bağlantı sözleşmesini de imzaladık. Sözleşmeden sonra iletim hatlarını ve rüzgâr türbinlerini sahaya yerleştirip 4 adet rüzgâr türbini ile elektrik üretimi yapmaya başlamak için ihale gerçekleştirdik. Enerji üretimi için gerçekleştireceğimiz ihale için meclis kararlarımızı aldık. 2016 yılında ihalemizi gerçekleştirdik. 3 adet firma 3 farklı türbin modeli ile teklif verdi. Maliyeti de göz önünde bulundurularak en faydalı türbin modeli ve en uygun firma seçildi. İhaleyi alan firma 2016 yılı son çeyreğinde sözleşme imzalayarak çalışmalara başladı. İhaleyi alan yüklenici firma türbinlerin yapımı ve 2 yıl garanti ile birlikte türbinlerin bakım ve onarımına da 12 yıl devam ettirecek.  Rüzgar türbinleri bölgenin coğrafi ve rüzgar karakteristiklerine uygun yeni nesil rüzgar türbinlerinden seçtik. Türbinlerin montajı bitti. Şuan enerji üretimine başladık. Türbinlerden her bir tanesinin kanat çapı 80 metre, yüksekliği ise 60 metre. Toplam 4 tane türbin var. Bir rüzgâr türbininden üreteceğimiz enerji miktarı 3 milyon 500 bin kilovatsaat. 4 türbinden toplam 14 milyon kilovat saat enerji üretiyoruz. Buda yıllık yaklaşık 5 milyon liralık elektrik üretimi demek" ifadelerini kullandı.

SANTRAL 8 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK

Rüzgâr Enerjisi Santralinin 6 milyon 592 bin Euroya mâl olduğunu belirten Başkan Gül, "Kurulumunu tamamladığımız ve enerji üretimine başladığımız rüzgâr türbinleri 7 - 8 yıl gibi bir sürede kendilerini amorti ederek ortalama 20-25 yıl enerji üretimi yapacak. Tesisin Çorum Beledimize ve çevreye büyük katkılar sağlayacağını öngörüyoruz. Şehrimize hayırlı olsun" dedi.

Başkan Gül, RES projesinin hayata geçirilmesi konusunda belediye teknik personelinin büyük bir özveri ile çalıştığını da dile getirerek teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi