FATİH AKBAŞ
Ayakkabıcılar Arastası Sağlıklaştırma Projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor. Proje tamamlandığında arasta hem ekonomik hemde turizm açısından önemli bir merkez haline gelecek.
Vali Necmeddin Kılıç başkanlığında yapılan toplantıda proje hakkında esnafa bilgi verildi.


ORTA ANADOLU’DA BULUNAN ARASTALAR İÇİNDE EN İYİSİ
Arastada bir kahvehanede gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Necmeddin Kılıç, Orta Anadolu’da bulunan arastalar içinde en geniş ve en fonksiyonel olanının Çorum Ayakkabıcılar Arastası olduğunu belirterek, “Burada 300 civarında dükkan bulunuyor. Arasta orijinaline uygun şekilde restore edilerek kentsel özelliğine uygun hale getirilecek. Ancak esnafımızın iradesi olmazsa bunu yapamayız. Arastayı OKA’dan alınacak hibe ve esnafa da fazla yük olmadan restore edip ticari kapasitelerini artıracağız.  Belediyemizde destek verecek. Projede emeği geçen herkese şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

 

MALİ BOYUT ORTAYA ÇIKACAK
Proje kapsamında öncelikle arastadaki dükkanların tek tek inceleneceğini ifade eden Kılıç, “Eldeki doneleri toplayıp fikir yürüterek aslına uygun bir şekilde restore edeceğiz. Projenin tamamlanmasından önce işin mali büyüklüğü hakkında bir fikir sahibi olmamız mümkün değil. Çorum'a yapılan en güzel hizmetlerden bir tanesi burası olacak. Çünkü burası Çorum'un kalbi” şeklinde konuştu.
Bugün alışveriş merkezi olarak bilinen yapıların tarihteki adının ‘arasta’ olduğunu dile getiren Vali Kılıç, "Arastanın aslına uygun olarak restore edilmesi hem bölge esnafımıza, hem ilimize, hem tüketiciye, hem de ilimiz turizmine hizmet edeceği açıktır. Diğer taraftan da ilimizin kentsel güzelliğini tamamlayacak bir işlem olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

‘ÇORUM’UN MARKA DEĞERİNİ ARTIRACAK’
Arasta Sağlıklaştırma Projesi kapsamında bir ekibin Konya’ya gittiğini arastada inceleme yaptığını ve Bursa’da ki projelerinde dokümanlarını incelediklerini belirterek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Zeki Gül ise projenin hayata geçirilmesiyle birlikte insanların sırf arastayı görmek için bile Çorum'a gelebileceklerini dile getirip, “AVM'ler, çağın gerektirdiği mekanlardır. Ancak inşallah biz burayı restore ettirdiğimizde vatandaşın buraya göstereceği ilgi daha yüksek olacaktır. Ayrıca Çorum'un da marka değerini artıracaktır. İlimize ve esnafımıza hayırlı olsun” dedi.
Proje kapsamında ilk olarak rölövenin hazırlanacağını kaydeden Başkan Gül, “Rölöveyi yapacak teknik ekip çalışmalarını sürdürürken esnafımızın yardımcı olmasını istiyorum. Rölövenin ardından uygulama projeleri hazırlanacak ve mali boyut ortaya çıkacak. Sonrasında nasıl finanse edileceğine karar verilecek” ifadelerini kullandı.

 

‘550 TAPU VE 330 İŞYERİ BULUNUYOR’
Toplantıda konuşan AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK üyesi Ahmet Sami Ceylan da Arasta Sağlıklaştırma Projesi kapsamında işyeri sahiplerinden gerekli yardımı aldıklarını dile getirerek, “Esnaf arkadaşlar teknik ekiple birlikte Konya’ya gittiler ve burada ki arastayı gördüler. Belediye yakında proje ihalesi yapacak ve bu kapsamda proje hazırlanacak. Arasta da 550 tapu ve 330 işyeri bulunuyor. Proje tamamlandığında güzel bir açık hava alışveriş merkezi olacak.  Ayakkabıcıların dışında sektörler de buraya gelecek. Müşteriler rahat edecek” şeklinde kaydetti.

 

‘ARASTA ESNAFIDA YARDIMCI OLMALI’
Konuşmasında arasta esnafına da seslenen Milletvekili Ceylan, “Bu süreçte sizlerden bir ricam var. Kendi aranızda da bizlere yardımcı olacaksınız. Sizde çoğunluk ne diyorsa o uymalısınız. Bireysel karşı çıkmalar işi uzatır. Sizler de bu yolda bize  yardımcı olmalısınız. Bizim derdimiz projeyi bir an önce bitirmektir. Biz Çorum’u çok seviyoruz ve bir şeyler katmaya devam ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Toplantıya Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Recep Gür, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ömer Arslan, OKA İl Koordinatörü Özgür Yalçın ile arasta esnafı katıldı.