RECEP MEBET

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi hemşehrimiz Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Hattuşa ile ‘UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Çorum’un ‘Marka Şehirler’ kapsamına alınması gerektiğini kaydetti.

‘Türkiye’nin Marka Şehir Vizyonu ve Çorum’ başlıklı bir makale kaleme alan Orhan Özçatalbaş, Çorum’un marka şehir olma potansiyeline dikkat çekti.

Kalkınma Ajansları’nın marka şehir konusuna yönelik desteklerinin önemine işaret eden Prof. Dr. Özçatalbaş, “Marka Şehir statüsünün temelini tarih, kültür, dünya mirası, mimari, tabiat, tarım, orman, kır, turizm, yerel ve geleneksel yaşam gibi faktörlerin oluşturmalı” dedi.

‘MARKA ŞEHİR, HEDEFİMİZ OLMALI’

“Marka Şehir olmak bakımından özellikle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Hattuşa'nın da bulunması nedeniyle Çorum en fazla gerekçeye sahip olan ve ilk sırada yer alan şehirlerimiz arasındadır. Buna göre ‘Marka Şehir Çorum’ bundan böyle Çorum için temel bir hedef olmalı ve bu çerçevede sürecin planlanmasına ve yürütülmesine yönelik çalışmalara başlanılması doğru olacaktır” diyen Özçatalbaş, şu görüşleri dile getirdi:

“UNESCO tarafından tescil edilmiş ‘Dünya Mirası’ eser ve/veya alana sahip olmak, ‘Marka Şehir’ oluşturmak için  çok büyük fırsatlar sunmaktadır. Buradan hareketle Türkiye 2023 Turizm Stratejisi’ne de uygun olarak söz konusu ‘Dünya Mirası’ alanlarını (ve bu kapsama eklenecek olanları) ‘Marka Şehir’ belirlemede öne çıkarmak uygun olacaktır.

‘ÇORUM, ‘MARKA ŞEHİRLER’ KAPSAMINA ALINMALI’

Sonuç itibariyle; halen dünya mirası listesinde eseri bulunan ancak marka şehirler kapsamında bulunmayan Çorum, Adıyaman, Karabük, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır ve Aydın'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Marka Şehirler’ kapsamına alınması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Türkiye Mekansal Strateji Planı çerçevesinde konunun değerlendirilmesi önemli ve yararlı olacaktır.”

Çorum’un turizm alanında hak ettiği noktaya ulaşması hususunda önemli değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Özçatalbaş’ın makalesini, gazetemizin bugünkü sayısında (11. sayfada) yer alan ‘Serbest Kürsü’ bölümünde okuyabilirsiniz.