RECEP MEBET

Çorum’da profesyonel arıcılık yapan Türkan Deveci ve Zeynep Akıncı, başarılı çalışmaları ile erkeklere taş çıkartıyorlar.

Çorum Arı Yetiştiricileri Birliği üyesi olan iki kadın arıcı, ev hanımı olmalarının yanı sıra gerçekleştirdikleri bal üretimiyle aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

Erkeklerin egemen olduğu bal üretimine yeni bir çehre kazandıran bayan arıcılar, ortaya koydukları gayretli çalışmalarla takdir topluyorlar.

ÇOCUKLARI İÇİN ARICI OLDU

Alaca’nın Perçem Köyü’nde bal üretimi yapan Türkan Deveci (46), çocuklarını daha iyi koşullarda okutmak için bu meşakkatli işi tercih ettiğini söyledi.

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde doğan ve aileden gelen tecrübesi ile 18 yıldır arıcılıkla uğraşan Türkan Deveci, evli ve üç çocuk annesi bir ev hanımı.

Eşinin öğretmenlik yaptığı köylerde hobisi olan arıcılığı profesyonelliğe taşıyan Deveci, 2-3 kovanla başladığı bal üretiminde 75 kovana ulaşmış. Yılda ortalama 750 kilogram bal hasadı gerçekleştiren Deveci, Çorum’da arıcılık yapan ender bayanlardan biri olarak dikkat çekiyor.

Güç bir iş olmasına rağmen arıcılık konusundaki azmiyle başarıya ulaşan Deveci, “Çocuklarımı daha iyi şartlarda okutmak ve aile bütçemize katkı sağlamak amacıyla bu işi tercih ettim” dedi.

Doğa ile başbaşa kalacakları bir hobi edinmek isteyen bayanlara seslenen Deveci, “Tatlı bir üretimle aile bütçelerine destek olmak isteyen tüm ev hanımlarına arıcılığı tavsiye ediyorum” diye konuştu.

ARICILIĞA SEVGİSİNİ KATTI

Bayat’ın Yeşilçat Köyü’nde arıcılık yapan Zeynep Akıncı (23), Çorum ve bölgesinde arı sütü üretimi gerçekleştiren tek bayan olarak dikkat çekiyor.

Evli ve iki çocuk annesi olan Zeynep Akıncı, eşiyle birlikte kurdukları Rüya Arıcılık isimli firmada üretim ve planma sorumlusu olarak görev alıyor.

Amatör olarak başladığı arıcılığı 3 yıldır profesyonel olarak sürdüren Akıncı, saf çiçek balı, polen ve propolis üretimi de yapıyor.

250 arı kolonisi ve yıllık 3 tonu bulan bal üretimiyle geçimlerini ailecek arıcılıktan sağladıklarını belirten Akıncı, “Eşime destek için başladığım bu işi severek yapıyorum” dedi.

Doğal koşullarda arı yetiştirmek ve üretim gücünü keşfetmek isteyen bayanlara seslenen Akıncı, “Arıcılık, hem insan sağlığı hem de aile ekonomisine katkı için benzersiz bir iş” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi