M. BURAK YALÇIN

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, il genelinde 12 bin 500 dekarlık alanda patates üretimi yapıldığını, hedeflerinin Çorum'da patates üretimini 50 bin dekara çıkartarak bu konuda Türkiye'de söz sahibi olmak olduğunu söyledi.

Çorum’da patates hasadına başlandı.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı ile Deliler köyündeki patates hasadına başlayan üreticileri ziyaret etti.

SARI: ÇORUM’DAKİ PATATES ÜRETİMİNDE CİDDİ ARTIŞ VAR

Burada açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı Çorum'daki patates üretiminin son yıllarda ciddi artış gösterdiğini belirterek, 8 bin dekarı kent merkezinde olmak üzere il genelinde 12 bin 500 dekarlık alanda patates üretimi yapıldığını söyledi.

‘HEDEFİMİZ PATATES ÜRETİMİNİ  50 BİN DEKARA ÇIKARMAK’

Türkiye'de dekar başına 3 bin 500 kilogram patates elde edildiğini, Çorum'da ise bu rakamın 5 bin kilogram civarında olduğunu dile getiren Orhan Sarı, "Hedefimiz, kalitesini bozmadan dekardan 6 ton verim elde etmek. Geçmiş yıllarda fazla patates ekimi olmaması nedeniyle Çorum'un toprakları bu konuda bakir. Dolayısıyla yatırımcılar için oldukça cazip. Çorum'da üretilen patates hem görüntüsü hem de şekli itibarıyla oldukça iyi durumda. Hedefimiz Çorum'da patates üretimini 50 bin dekara çıkartarak bu konuda Türkiye'de söz sahibi olmak. Gelecek yıllarda ekilecek patatesin tohumunu da üretmek için çalışmalara başladık. Patates, ekimi ve üretimi anlamında işçiliği zor olan bir ürün. Makineleşme olmadıkça başarılı olmak mümkün değil” diye konuştu.

SAYAN: PATATES İHTİYACININ ÖNEMLİ  KISMI ÇORUM’DAN KARŞILANIYOR

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan da Çorum'un, Nevşehir ve Niğde'nin ardından önemli patates üretim merkezlerinden biri olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin yazlık patates ihtiyacının önemli kısmının Çorum’dan karşılandığını ifade etti.

‘HASATLA BİRLİKTE FİYATLAR NORMALE DÖNDÜ’

Hasat döneminde Çorum’dan günlük ortalama 25 kamyon patates çıktığını da kaydeden Mehmet Sayan, “Patates fiyatı 5 liraya kadar yükselmişti ancak şu anda perakende satış fiyatı 1,5 lira civarında. Çiftçinin hasada başlamasıyla piyasa normale dönmüş oldu. Bundan sonra fiyatların yükseleceğine inanmıyorum. Soğanın da hasadının gerçekleşmesiyle fiyatlar normal seviyeye inecektir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi