FATİH BATTAR
Vali Mustafa Çiftçi, Dodurga ziyareti kapsamında İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) finansal desteğiyle hayata geçirilen Dodurga Tıbbı Aromatik Bitki Merkezi’ni inceleyerek, proje koordinatörü Burak Turna’dan bilgi aldı.


Toplam 125 dönüm alana kurulan ve 3.5 milyon TL’ye mal olan tesis ile Çorum’un tıbbı aromatik bitki merkezi haline gelecek.
Yılda 10 milyon tıbbı ve aromatik bitki fidesi üretilmesi hedeflenen tesis ile ilgili basın mensuplarına açıklamada bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, yıllık 10 milyon fide üretimi yaparak  aromatik bitki ithalatının önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi. 


Tesisin yaklaşık 1 ay önce faaliyete geçtiğini ve şu anda 10 kişinin istihdam edildiğini belirten Sarı, "Tesisimizin kurulumu 15 gün önce tamamlandı ve deneme üretimimiz başladı. Şu anda tesisimizde 10 kişi çalışıyor. Nisan ayından itibaren ağırlık vereceğimiz üretimimizi gelecekte büyütmeyi hedefliyoruz. Türkiye, bu bitkilerin fidanı için her yıl milyonlarca avro harcıyor. Bizim burada üreteceğimiz fidanlar, ülkemizin dört bir yanındaki çiftçilere yerli fidan olarak ulaştırılacak. Böylelikle bu alandaki açığı kapatmış olacağız." dedi


Proje Koordinatörü Burak Turna ise henüz test üretiminde olmalarına karşın Şanlıurfa, Malatya, Balıkesir ve Karabük'ten sipariş aldıklarını aktardı.
400 rakımlı bölgenin tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmeye son derece elverişli olduğunu vurgulayan Turna, "Fesleğen, lavanta, ada çayı, tıbbi nane, tıbbi kekik, sarı kantaron gibi ürünlerin üretimine başladık. Nisan'da üretimimizi büyüteceğiz. Bu bölgede daha önce de aromatik bitkiler yetiştiriliyordu. Biz bu üretimi daha profesyonel teknik ve ekipmanlarla gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.


Yaklaşık 3,5 milyon liralık yatırım tutarıyla kurulan 2 bin 400 metrekarelik sera ve 120 bin metrekarelik açık sahada yetiştirilecek kapari, kişniş, kimyon, ekinezya, rezene, sarı kantaron, lavanta, tıbbi papatya, oğul otu, tıbbi nane, tıbbi adaçayı, Anadolu adaçayı, ısırgan otu, İstanbul kekiği, ak kekik, karabuğday, sinir otu, tıbbi hatmi ve ebegümeci gibi bitkiler ve aromatik bitki fidanları, Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçilere ulaştırılacak. 
Tesisin, tıbbi aromatik bitki üretiminde ciddi anlamda istihdam ve ekonomik katkı yapması bekleniyor. 


 

Editör: Haber Merkezi