FATİH BATTAR

Vali Mustafa Çiftçi, Mecitözü- Amasya karayolu üzerindeki tarihi Roma dönemine dayanan Figani köyünün 6 kilometre doğusunda yer alan Beke Kaplıcası olarak bilinen bölgede incelemelerde bulundu.

‘ÖZEL SEKTÖR YATIRIMINA HAZIR AMA YATIRIMCI YOK’

Toplamda 130 dönümlük bir alan üzerinde kamulaştırması tamamlanan Beke Kaplıcaları’nın üç yıl önce başlayan sondaj çalışmasında sona gelindi. Kaplıca turizmine uygun 37 derecelik su, 4 kilometrelik izoleli isale hattıyla Çorum-Amasya karayolu kenarına kadar taşındı. Kaplıcanın altyapısının özel sektör yatırımına hazır ama yatırımcı bulunamıyor. 20 yıldır sorunu çözülemeyen ve bir türlü faaliyete geçirilemeyen Beka Kaplıcaları’nı yerinde inceleyen Vali Mustafa Çiftçi, bura için daha önce işletmeciler için yap-işlet-devret modelinin önerildiğini ancak talipli çıkmadığını belirterek, alternatif çözüm arayışı içinde olduklarını söyledi.

‘TALİPLİ OLMADIĞI İÇİN FARKLI ALTERNATİFLER DÜŞÜNÜYORUZ’

Beke Kaplıcaları’nın Çorum-Amasya karayolu üzerinde olduğu için bölgeye hareketlilik kazandıracağını aktaran Çiftçi, Beke’nin faaliyete geçmesi için farklı model ve alternatif arayışları içinde olduklarını belirterek;  “Beke Kaplıcaları bölgenin hareketlenmesi önemli bir turizm yatırımı. Üç yıl önce başlayan sondaj çalışmaları kapsamında 4 kilometrelik izoleli isale hattıyla Çorum-Amasya karayolu kenarına kadar taşındı. Bura için 2013 yılında çalışmalar başlamış, 2017 yılında da OKA’nın desteği ile de su bu bölgeye kadar getirilmiş. 5 yıldızlı bir kompleks yapılması düşünülüyor ama yeterli ödenek ayrılamadığından dolayı yap-işlet-devret modeli ile yatırımın devam etmesi düşünülmüş. Kimse talipli olmadığından dolayı da biz bura için başka model ve alternatifler düşünüyoruz. İnşallah faaliyete geçirilebilirse burada güzel bir tesis yapılabilir. Piknik alanları, oyun alanları vb çeşitli yatırımlarla bölge canlanır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından incelenen Beke kaplıca suyunun; “Eklem hastalıklarında, kronik bel ağrısında, miyozit, tendinit, fibromiyalji sendromu, miyofasial ağrı sendromunu gibi yumuşak doku hastalıklarında, Ortopedik operasyonlar sonrası ve uzun süreli hareketsiz kalma gibi durumlarda mobilizasyon ve rehabilitasyon çalışmalarında destekleyici/ tamamlayıcı tedavi unsurunda etkili olduğu belirtildi.