AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan, Çorum'da TKDK'nın kırsal kalkınma yatırımlarının artarak devam ettiğini söyledi. 
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Hakan Kalender ve Çorum TKDK İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan'ı TBMM'deki makamında ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi verdi.
TKDK'nın Çorum'da kırsal kalkınmaya önemli destek sağladığını dile getiren Ceylan, Türkiye'de 42 ilde yürütülen IPARD hibelerinden Çorum'un önemli oranda faydalandığını söyledi.


İPARD HİBELERİ ÇORUM'A KATKI SAĞLIYOR
Yapılan açıklamaya göre, IPARD kapsamında, besiden, süt üretimine, et-süt işleme tesislerinden meyve-sebze soğuk hava depolarına, kırsal turizmden yenilebilir enerjiye kadar 16 farklı sektördeki yatırımlara %40-%70 arasında hibe verildiğini belirten Ceylan, şöyle dedi;
“Çorum'un IPARD'ın uygulandığı 42 il içinde en fazla hibe ödenen ilk 20 il içindedir. Bugüne kadar toplam hibesi yaklaşık 100 Milyon TL olan 653 projeyi Çorum'a kazandırdık. Bu hibenin 77 Milyon TL'si ödendi, kalan 23 Milyon TL hibe ise 2018 yılı sonu ve 2019 yılında yatırımcılara ödenecektir. 
Bu hibeler sayesinde Çorum'a 200 Milyon TL'lik yatırım yapıldı, kırsalda 1.000 kişiye yeni istihdam imkanı getirildi.   
TKDK tarafından Çorum'a; 34 süt üretim tesisi, 6 broiler (tavuk besisi) tesisi, 5 besi çiftliği, 2 adet meyve-sebze soğuk hava deposunu, 11 arıcılık projesi, 2 kırsal turizm tesisi, 1 kırmızı et işleme tesisi, 2 süt işleme tesisi kazandırıldı.
IPARD hibelerinde kadın ve genç yatırımcılara pozitif ayrımcılık yapılıyor. Çorum'da 62 kadın yatırımcı ve 149 genç yatırımcı bu desteklerden faydalandı."

 

2018'DE 110 PROJE DESTEK PROGRAMINA ALINDI
IPARD-II 3. Çağrının sonuçlarının açılanmaya başladığını dile getiren Ceylan, destek hakkı kazanan proje sahiplerini tebrik ederek, bu yatırımların hızlı bir şekilde tamamlanmasının Çorum için önemli olduğunu söyledi.

Ceylan, "Çorum'da IPARD-II 3. Çağrıda 110 projeye yaklaşık 17 milyon TL hibe sağlanacaktır. Bu hibeler sayesinde Çorum'a 33 Milyon TL yatırım yapılacaktır. Projelerin hibe sözleşmesi imzalama süreci başlamış olup, sözleşme imzalandıktan sonra yatırıma geçilecektir. IPARD II 3. çağrıda Çorum'da desteklenecek projelerin alt dağlımı şu şekildedir;
12 milyon yatırım tutarlı 6 yenilenebilir enerji projesine 6,4 milyon,
8 milyon yatırım tutarlı 2 arıcılık projesine, 92 makine ekipman alımı projesine, 1 tıbbi aromatik bitki işleme tesisine 4,4 milyon,
13 milyon TL yatırım tutarlı 9 süt üretim işletmesine 6,2 milyon.

 

ÇORUM'A YATIRIMA DAVET ETTİ
TKDK'nın IPARD kapsamında başvuru çağrılarının devam edeceğini belirten Ceylan, tüm yatırımcıların detaylı bilgi almak için TKDK Çorum İl Koordinatörlüğüne gitmelerini tavsiye ederek, "TKDK'da tarım ve hayvancılık konusunda her yatırımcının talebine uygun bir hibe programı olduğunu belirterek, Çorumlular'ı ve Çorum iline yatırım yapmak isteyenleri TKDK desteklerini takip etmeye ve daha çok faydalanmaya davet ediyorum." dedi. 

Editör: Haber Merkezi