İs­ki­lip Be­le­di­ye Baş­ka­nı Re­cep Çat­ma ile ya­ptığım söyleşiyi siz­le­re su­nu­yo­rum. Bir yıl ön­ce Re­cep bey­le kar­şı­laş­ma­mız­da, bir­lik­te rö­por­taj yap­ma­ya ka­rar ver­miş­tik. Be­le­di­ye hiz­met­le­ri­ni, ya­pı­lan­la­rı, ya­pıl­ma­sı dü­şü­nü­len­le­ri di­le ge­tir­me­ye ça­lış­tık.
Mus­ta­fa Yol­cu- Re­cep Bey, be­le­di­ye baş­kan­lı­ğı­nı­zın 4. yı­lın­da­sı­nız. Bi­ze Re­cep Çat­ma­yı an­la­tır­ mı­sı­nız?
Re­cep Çat­ma- Be­nim an­ne ta­ra­fım Mek­ro­ol, ba­ba ta­ra­fım Sir­ke­cigil­den. 1960 yı­lın­da İs­ki­lip'te doğ­dum. Dört ço­cu­ğum var.  İlk, or­ta, En­düs­tri Mes­lek Li­se­si­’ni İs­ki­lip'te bi­tir­dim. 1978 yı­lın­da okul­dan me­zun olun­ca, sağ sol da­va­la­rın­dan do­la­yı ai­lem İs­ki­lip'in dı­şı­na çık­ma­mı is­te­me­di. 
Mesleki eğitimde edin­di­ğim tec­rü­be ile sa­na­yi­ye atıl­ma­ya ka­rar ver­dim.
MY- Mes­lek li­se­sin­de okur­ken, yaz ta­til­le­rin­de sa­na­yi­de ça­lı­şır mıy­dın?  
RÇ- Okul dö­ne­min­de biz se­kiz ar­ka­daş, di­ğer mes­lek li­se­le­ri­ne men­ge­ne ya­par­dık. Men­ge­ne­nin ham dö­kü­mü bi­ze ge­lir, vi­da­sın­dan cı­va­ta­sı­na ka­dar men­ge­ne­yi biz ya­par­dık. Sa­na­yi­de işi­mi­zi ku­rar­ken, bi­raz ­da borç­lan­dık. Okul­dan ho­ca­mız Me­tin De­mi­rel'de bi­zim­le or­tak ol­du. Bir­lik­te ça­lış­tık. Sa­na­yi­de­ki ça­lış­mam, baş­kan olun­ca­ya ka­dar de­vam et­ti. Ay­nı za­man­da, şo­för kur­sun­da mo­tor der­si­ne gir­dim. 
1984 yı­lın­da, Mus­ta­fa Ça­lık'la be­ra­ber si­ya­si ha­ya­tım baş­la­dı. 18 yıl be­le­di­ye mec­lis üye­li­ği yap­tım. Mus­ta­fa bey­den son­ra, Meh­met Lo­kum, Or­han bey­le bir­lik­te ça­lış­tık. Or­han bey be­nim ay­nı za­man­da, Or­ta­okul­dan sı­nıf ar­ka­da­şım­dı. Tek Nu­man bey­le bir­lik­te ça­lış­ma­dık. 2009- 2014 yı­lın­da iki­miz de be­le­di­ye baş­kan­lı­ğı­na aday ol­duk. Ama Nu­man be­yin aday­lı­ğı ka­bul edil­di. Nu­man bey be­le­di­ye Baş­ka­nı ol­du. 2014 yı­lın­da gö­rev ba­na ve­ril­di. Ben­ de Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı­na aday olup seçildim. Bu sü­re­ce ka­dar, sa­na­yi­ci­lik, mo­tor öğ­ret­men­li­ği, bir­ta­kım der­nek­ler­de yö­ne­tim ku­ru­lu üye­li­ği, si­ya­si ha­ya­tım de­vam et­ti. Dört ço­cuk ba­ba­sı­yım. Mem­le­ke­ti­mi­ze hiz­met ede­bil­mek için ya­rı­şı­yo­ruz.
MY- Ken­di­ni­zi na­sıl ye­tiş­tir­di­niz. Mo­to­ru ders ve­re­cek ka­dar ne­re­den öğ­ren­di­niz? Ta­bi­ri ca­iz­se tır­nak­la­rı­nız­la ka­zı­ya­rak, na­sıl bu du­ru­ma gel­di­niz?
RÇ-Te­ori ve pra­ti­ği bir­leş­tir­mek­te ya­rar var. Ben­ de bu­nu yap­ma­ya ça­lış­tım. Biz okul­da, mes­lek tek­no­lo­ji­si der­si gör­müş­tük. Bu­nun üze­ri­ne mo­tor ko­nu­su­nu araş­tır­dım. Şo­för­lük kur­sun­da 23 se­ne mo­tor der­si ve­re­rek ba­şa­rı­lı ol­dum.
Eği­ti­le­bi­lir ço­cuk­lar ile il­gi­li okul aç­tım. Ma­li di­sip­li­ni sağ­la­ya­ma­dı­ğım­dan oku­lu ka­pat­tım. Geç­miş­tn ka­zan­dı­ğım tec­rü­be­le­ri, Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı ile mem­le­ke­ti­mi­ze ak­ta­rı­yo­rum.
MY- Re­cep Bey 18 se­ne mec­lis üye­li­ği yap­mış ola­bi­lir­si­niz. Ama biz­zat baş­kan­lı­ğı yü­rüt­mek ay­rı bir ko­nu. Kar­şı­nı­za müs­pet ve men­fi ne­ler çık­tı?
 RÇ- Geç­mi­şe ait eleş­ti­rel bir şey­ler söy­le­mek is­te­mem. On­lar be­nim içim­de kal­sın. Hal­kın için­de ba­zı söy­len­ti­ler var­dı. Bun­lar laf ya­par, iş yap­maz di­ye. Geç­miş­te bel­ki biz ­de laf yap­tık. Be­nim gön­lüm­de ya­tan 1960'dan be­ri gün­dem­de olan Tı­mar­lı Su­la­ma pro­je­si var. Okul­lar, yük­sek okul pro­je­si var.  Ar­sa tah­sis edil­di, edil­me­di di­ye ko­nu­şu­lan, Açık Ha­va Ce­za evi­nin ya­pı­lıp bi­ti­ril­me­si ko­nu­su var. Hat­ta geç­miş dö­nem­ler­de, ya­pıl­ma­sı ge­re­ken iş­ler­le il­gi­li dos­ya ha­zır­la­yıp, bir­lik­te ça­lış­tı­ğım ar­ka­daş­la­ra ver­dim. Bun­lar ya­pıl­dı, ya­pıl­ma­dı. Ama bun­la­rın bir kıs­mı­nın ya­pıl­ma­sı bi­ze na­sip ol­du. 
Be­nim be­le­di­ye baş­kan­lı­ğı ile il­gi­li fark­lı gö­rü­şüm var. Be­le­di­ye­de her bi­ri­min ba­şın­da yet­ki­li­ler var. Ben ya­pı­lan her işin ba­şı­na gi­dip bek­le­mek is­te­mi­yo­rum. İl­gi­li ar­ka­daş­la­ra di­yo­rum ki, yap­tı­ğı­nız işi düz­gün ya­pın. Va­tan­daş­tan ba­na so­run gel­me­sin. So­run gel­di­ği za­man, çöz­mek için el atı­yo­rum. Baş­kan ola­rak asıl va­zi­fem, İs­ki­lip'e gel­me­si ge­re­ken ya­tı­rım­la­rı ilçemize ge­ti­re­bil­mek­tir. Bu­nun­la il­gi­li ta­ki­bi en iyi ya­pa­bil­mek­tir. Bu işi de il­çe yö­ne­ti­mi­miz, il yö­ne­ti­mi­miz, mil­let­ve­kil­le­ri­miz, hü­kü­me­ti­mi­zin des­te­ği ile ger­çek­leş­tir­me­ye ça­lı­şı­yo­ruz. Bü­tün bun­la­rın tak­di­ri­ni de va­tan­da­şı­mız ya­pa­cak­tır. Bi­zim za­ma­nı­mız­da ger­çek­le­şen bü­yük ya­tı­rım­la­rı­mız var. Bu ya­tı­rım­la­rın ger­çek­leş­me­si, bi­zi zi­ya­de­si ile mem­nun et­miş­tir.
MY- Bu bü­yük ya­tı­rım­lar ne­ler?
RÇ- Kı­zı­lır­mak Tı­mar­lı Su­la­ma Pro­je­si, ana ya­tı­rım ve su­la­ma pom­pa­la­rı ile 200 mil­yon ke­şif be­del­li bir pro­je­dir. Bu ger­çek­leş­ti­ğin­de Kar­lı­ğa ka­dar olan ara­zi­le­ri­miz ile Ba­yat-Uğur­lu­dağ ara­zi­le­ri su­la­na­rak, ku­ru ta­rım­dan su­lu ta­rı­ma ge­çi­le­cek­tir. Bu mil­li eko­no­mi­mi­ze 50 mil­yon­luk ek gir­di sağ­la­ya­cak­tır. Ay­rı­ca 7500 ki­şi­ye zi­rai is­tih­dam imkânı ve­re­cek­tir. Su­la­ma pro­je­si­nin baş­la­yıp, bugün­kü se­vi­ye­si­ne gel­me­si­ni çok önem­si­yo­rum.
MY- Su­la­ma pro­je­si ne se­vi­ye­ye gel­di?
RÇ- 2020 yı­lın­da ta­ma­mı­nın bit­me­si he­def­le­ni­yor. Ben Ço­rum- İs­ki­lip ve İs­ki­lip- Çan­kı­rı yo­lu ça­lış­ma­la­rı ile Tı­mar­lı pro­je­si­ni ya­kın­dan ta­kip edi­yo­rum. Bu pro­je­ler 2018 yı­lı için be­lir­le­nen he­def­le­ri­nin üze­ri­ne çık­mış­tır. 
Gö­re­ve gel­di­ğim­de, il­çe­mi­zin doğ­ru dü­rüst yo­lu yok­tu. Ben Ulaş­tır­ma Ba­kan­lı­ğı­mı­zın ba­şa­rı­lı ça­lış­ma­la­rın­dan gu­rur du­yu­yo­rum. İs­ki­lip bu ça­lış­ma­lar­dan na­si­bi­ni ala­ma­mış­tı. Kas­ta­mo­nu, Sam­sun ka­ra­yol­la­rı böl­ge mü­dür­lük­le­ri­ne mü­ra­ca­at ede­rek, bu yol­la­rı­mı­zın ya­pıl­ma­sı­nı ta­lep et­tik. Bil­has­sa Çan­kı­rı yo­lu­nun ya­pıl­ma­sı, İs­ki­lip, Ba­yat, Uğur­lu­dağ için çok önem­li idi. Çan­kı­rı yo­lu ya­pı­mı hız­la de­vam edi­yor. Ço­rum yo­lun­da, ha­re­mi yo­lu iha­le edil­miş­ti. İşi alan mü­te­ah­hit, işi bi­ti­re­me­di. İkin­ci ke­re­sin­de Ço­rum yo­lu­nun ta­ma­mı iha­le edil­di. 2018 yı­lı so­nu­na ka­dar ha­re­mi yo­lu­nun ta­mam­la­na­rak, as­falt­la­na­ca­ğı­nı umut edi­yo­rum.  
Di­ğer bü­yük pro­je­miz, Tos­ya yo­lu­dur. Ha­len Tos­ya yo­lu­nun tat­bi­kat pro­je­si ya­pıl­mış, ha­zır bek­le­mek­te­dir. Bu pro­je­de 7 adet tü­nel bu­lun­mak­ta­dır. Yak­la­şık ma­li­ye­ti 600 mil­yon li­ra­dır. Ulaş­tır­ma Ba­kan Yar­dım­cı­mız bu ko­nu için İs­ki­lip'e gel­miş, Tos­ya- İs­ki­lip sı­nı­rı­na ka­dar gi­de­rek mev­cut yo­lu ye­rin­de gör­müş­tür. Tos­ya yo­lu­nun da iha­le edi­le­rek, ya­pı­mı­na baş­la­nıl­ma­sı için bü­tün gü­cü­müz­le ça­lı­şı­yo­ruz. 
Di­ğer bir ya­tı­rı­mı­mız, De­re Kar­gın Su­la­ma Gö­let­i’­dir. 07.09.2015 ta­ri­hin­de in­şa­atı­na baş­la­na­rak bi­ti­ril­miş­tir. Gö­let su ka­na­let­le­ri ya­pıl­dı­ğın­da, 368 hek­tar ala­nı su­la­ya­bi­le­cek­tir. Ay­rı­ca İs­ki­lip'in ih­ti­ya­cı olan iç­me su­yu, bu gö­let­ten kar­şı­la­na­cak­tır.  Gö­letin şu an­da su tut­ma ka­pa­si­te­si­nin %50 mik­ta­rı su tut­muş olup, 2018- 2019 da tüm ka­pa­si­te­si­nin su tu­ta­ca­ğı­nı sa­nı­yo­rum. Ül­ke­miz­de ku­rak­lık ema­re­le­ri­nin gö­rül­dü­ğü, ye­ral­tı su­yu­nun 8 met­re­nin al­tı­na in­di­ği gü­nü­müz­de, bu gö­let ye­rin­de bir ya­tı­rım ol­muş­tur. Bu­nun­la ba­ğı­mız, bah­çe­miz su­ya ka­vu­şa­cak­tır.
Ter­mi­nal bi­na­mız­da dü­zen­le­me ya­pı­la­rak, öğ­re­ni­me açı­lan Ga­zi Üni­ver­si­te­si­ne bağ­lı Yük­sek Oku­lu­mu­zun 128 öğ­ren­ci­si var­dı. Da­ha son­ra Ço­rum Hi­tit Üni­ver­si­te­si­ne bağ­la­nan oku­lu­mu­za, buğ­day pa­za­rı­nın ya­nın­da­ki bi­na tah­sis edi­le­rek, 4 bö­lüm­de ge­ce bö­lü­mü ile bir­lik­te 480 öğ­ren­ci ka­pa­si­te­si­ne ulaş­mış bu­lu­nu­yo­ruz. Üni­ver­si­te Rek­tö­rü­müz­den, ye­ni bi­na ya­pıl­ma­sı­nı ta­lep et­ti­ği­miz­de bi­ze-"Be­le­di­ye ola­rak siz bi­na­nın kar­ka­sı­nı ya­pın, ge­ri ka­la­nı­nı biz ta­mam­la­ya­lım." de­miş­ler­di. Biz­ de Üni­ver­si­te­ye 2650 m2 alan­lı yer tah­sis ede­rek, İs­ki­lip ve İs­ki­lip dı­şın­da bu­lu­nan hem­şe­ri­le­ri­miz­den yar­dım top­la­yıp, ze­min­de 1550 m2 alan üze­ri­ne otu­ran, 4 kat­lı 6100 m2 kul­la­nım alan­lı Yük­sek Okul bi­na­sı­nın kar­ka­sı­nı ta­mam­la­yıp, Hi­tit Üni­ver­si­te­si­’ne tes­lim et­tik. Bi­na­nın ta­mam­lan­ma­sı için 2018 yı­lı ya­tı­rım prog­ra­mı­na öde­nek ko­nul­muş­sa da, Üni­ver­si­te işin iha­le­si­ni ya­pa­rak in­şa­ata baş­la­nıl­ma­dı. 
Bu yıl için­de oku­la 5 ay­rı bö­lü­mün da­ha açıl­ma­sı için ka­rar alın­dı. Yer ve ho­ca bu­lu­na­ma­dı­ğın­dan, bu bö­lüm­ler açı­la­ma­dı. Bi­na bit­ti­ğin­de oku­lu­muz­da 1500’e ya­kın öğ­ren­ci bu­lu­na­cak­tır. Bi­na­nın 2020 yı­lı­na ka­dar bi­ti­ri­le­ce­ği­ni umut edi­yo­rum.
MY- Yük­sek okul öğ­ren­ci­le­ri­nin ih­ti­ya­cı olan, yurt te­min edil­di mi? Be­nim du­yu­mu­ma gö­re il­çe­miz­de, ta­le­be­le­re ki­ra­lık ev ve­ril­mi­yor­muş.
RÇ- Oku­lu­muz ilk açıl­dı­ğın­da, öğ­ren­ci sa­yı­mız 128 idi. Kre­di yurt­lar ku­ru­mu, yurt ya­pıl­ma­sı için bu sa­yı­nın 200 ki­şi ol­ma­sı­nı şart ko­şu­yor­du. Şu an­da 500 öğ­ren­ci ile bu sa­yı­yı aş­tık. Ha­len 100 öğ­ren­ci ka­pa­si­te­li kız öğ­ren­ci yur­du­muz var. Er­kek öğ­ren­ci­ler için yurt yok. Bu­nun için kre­di yurt­la­ra, 300 ya­tak­lı yurt ya­pıl­ma­sı için baş­vu­ru yap­tık. Bu ko­nu­yu da ta­kip edi­yo­ruz. Yük­sek okul için ye­ni yap­tı­ğı­mız bi­na­nın ya­kı­nın­da bu­lu­nan buğ­day pa­za­rı­nı, oto­büs ter­mi­na­li, hat­ta it­fa­iye­yi bu­ra­dan baş­ka ye­re ta­şı­ya­rak, bu ala­nın ta­ma­mı­nın üni­ver­si­te kam­pü­sü ol­ma­sı­nı plan­lı­yo­ruz.  O za­man bu alan için­de, yurt bi­na­sı ye­ri tah­si­si­ni yap­mış ola­ca­ğız. 
Ay­rı­ca Kre­di Yurt­lar, özel sek­tör­le de bu ko­nu­da iş bir­li­ği yap­mak is­ti­yor. Özel ya­tı­rım­cı­la­rın ya­pa­ca­ğı bi­na­la­rı uzun sü­re­li­ği­ne ki­ra­la­ya­rak, yurt ola­rak kul­lan­mak is­ti­yor. Bu ko­nu­ya böy­le çö­züm bul­mak­ta müm­kün.
MY- Yİ­BO yur­du var­dı. Ora­sı kul­la­nı­lı­yor mu?
RÇ- Ka­na­yan bir ya­ra­mı­za par­mak bas­tı­nız. Ço­rum'da bir­çok il­çe de Fen Li­se­si var­dı. İs­ki­lip'te yok­tu. Epey­ce uğ­raş­tan son­ra, İs­ki­lip'te Fen Li­se­si­ni aça­rak, ka­pa­nan Yİ­BO oku­lu­nu ve yur­du­nu Fen Li­se­si­ne tah­sis et­tik. Şu an­da 240 ta­le­be­miz var. Dör­dün­cü yıl­da oku­lu­muz­da, 300 ta­ne öğ­ren­ci­miz ola­cak.
İl­çe­mi­zin en önem­li so­ru­nu göç so­ru­nu­dur. Bu so­ru­nu, bü­tün Tür­ki­ye ya­şı­yor. Göç so­ru­nu­nu, be­le­di­ye­le­rin tek ba­şı­na ye­ne­bil­me­si müm­kün de­ğil­dir. An­cak mer­ke­zi hü­kü­me­tin, bu ko­nu­ya el at­ma­sı ile göç so­ru­nu­nun ye­nil­me­si müm­kün ola­bi­lir. Şu an­da 250 ki­şi her iş gü­nü, il­çe­miz­den Ço­rum'a gi­dip gel­mek­te, pa­ra­yı bu­ra­da ka­za­nıp Ço­rum'da har­ca­mak­ta­dır. Öğ­ret­men, ak­şam Ço­rum'a kal­kan ser­vi­se ye­ti­şe­bil­mek için oku­lu­nu ve öğ­ren­ci­le­ri­ni bı­ra­kıp, ser­vi­se ko­şar­ca­sı­na git­mek­te­dir. Bu­da okulda, iş ye­rin­de ve­ri­min azal­ma­sı­na ne­den ol­mak­ta­dır. 
An­ka­ra'ya iki sa­at me­sa­fe­de olan il­çe­mi­ze, sa­vun­ma sa­na­yi­ne ait üre­tim te­si­si açı­la­bil­se, yüz­ler­ce ki­şi bu­ra­dan ek­mek ye­se, göç ha­di­se­si­ni bir neb­ze­ de ol­sa en­gel­le­miş olu­ruz. Hat­ta İs­ki­lip'e ter­si­ne göç bi­le baş­la­ya­bi­lir.
MY- Göç ko­nu­su ay­nı za­man­da, sos­yo­lo­jik bir ko­nu. İs­ma­il Be­şik­çi ile yap­tı­ğım rö­por­taj­da ken­di­si­ne-"  İs­ki­lip'ten gö­çü na­sıl en­gel­le­ye­bi­li­riz" di­ye sor­muş­tum. Onun ce­va­bı "ço­cuk­la­rı­mı­za iyi bir eği­tim ve­rip, iyi ye­tiş­tir­me­miz­le göç so­ru­nu­na çö­züm bu­lu­ruz" di­ye ol­muş­tu. 
Re­cep Bey be­nim di­le ge­tir­di­ğim, İs­ki­lip'te akil in­san­lar­la za­man za­man top­lan­tı ya­pıp (es­ki Be­le­di­ye baş­kan­la­rı, baş­kan aday­la­rı, fi­kir üre­ten in­san­la­rı­mız, bü­rok­ra­tik tec­rü­be­si olan in­san­la­rı­mız) bun­la­rın gö­rüş ve tek­lif­le­ri­ni al­ma­yı dü­şün­dü­nüz mü?
RÇ- Par­ti ola­rak, Ka­ra­de­niz Be­le­di­ye­le­ri Böl­ge Top­lan­tı­sı'nda bi­ze Be­le­di­ye Hiz­met­le­ri adı al­tın­da da­ğıt­tık­la­rı bir ki­tap­çık var. Ora­da da akil in­san­lar­la bir ara­ya ge­lip, gö­rüş­le­ri­ne baş­vur­ma­mız öne­ri­si var. Bu se­ne Ra­ma­zan'da her ke­sim­den 200 ki­şi­lik gu­rup­lar­la bir ara­ya ge­lip, be­le­di­ye hiz­met­le­ri­miz hak­kın­da gö­rüş ve öne­ri­le­ri­ne baş­vur­dum. Son­ra da al­dı­ğım ce­vap­la­rı bir ara­ya ge­ti­re­rek, gö­rüş ve öne­ri­le­rin sa­yı­la­rı­nı be­lir­le­ye­rek ki­tap­laş­tır­dım. Bu tek­lif­ler­den de ya­rar­lan­ma­ya ça­lış­tım.
İs­ki­lip'in alt ya­pı ko­nu­su­nu 33 ay­da bi­ti­re­rek, İl­ler Ban­ka­sı­’nın ya­tı­rım ki­tap­çı­ğın­da be­lir­til­di­ği gi­bi bu ko­nu­da re­kor kır­dık. İl­ler Ban­ka­sı ve­ri­le­ri­ne gö­re, 30 lit­re/sn de­bi su­yu­nun İs­ki­lip'e yet­me­si ge­re­kir­ken, 100 lit­re su şe­be­ke­de­ki ka­çak­lar ne­de­ni ile yet­mi­yor­du. 33 ay­da 85 km po­li­eti­len bo­ru ile iç­me su­yu şe­be­ke­si ye­ni­le­me­si­ni, 500- 800- 2000 ton­luk an­ti bak­te­ri­yel üç adet su de­po­su­nu, 14 ma­hal­le­miz­de yağ­mur su­yu, ka­na­li­zas­yon şe­be­ke­si­ni ayı­ra­rak, in­şa­atı­nı ta­mam­la­dık. Şu an­da yağ­mur su­yu de­re­le­ri­mi­ze, ka­na­li­zas­yon şe­be­ke­miz ise Ka­zan­lı'da bu­lu­nan arıt­ma te­sis­le­ri­ne ula­şa­rak arı­tı­lıp, ta­rım­da kul­la­nıl­mak üze­re de­re­le­re ve­ril­mek­te­dir. Ka­nal­lar ka­zı­lıp alt ya­pı fa­ali­yeti de­vam eder­ken, İs­ki­lip'imi­zin elek­trik şe­be­ke­si ana yol­lar­da yer al­tı­na alın­dı. Türk Telekom’ca ye­ni ku­ru­lan 30 adet ku­tu ile ilçemiz fi­ber op­tik kab­lo ile in­ter­net ağı­na bağ­lan­dı.
2014 yı­lın­da baş­la­nan do­ğal­gaz pro­je­si ile do­ğal­gaz şe­be­ke­miz ta­mam­la­na­rak, ka­li­te­li ve te­miz ısın­ma­yı te­min için, ev­le­ri­mi­ze do­ğal­ga­zı ulaş­tır­dık.
65 cad­de­si bu­lu­nan İs­ki­lip'in 55 cad­de­si­ni sı­cak as­fal­ta ka­vuş­tur­duk. Bun­la­rın dı­şın­da ka­lan so­kak­la­rı­mı­za 160 bin m2 ki­lit par­ke ta­şı dö­şe­dik. Böy­le­ce alt ya­pı­mı­zı ta­mam­la­dık.
Ye­ni dö­nemde ba­na gö­rev ve­ri­lir­se, tu­rizm amaç­lı fa­ali­yet­le­rim de­vam ede­cek. Ka­le­de üç ay­rı he­def or­ta­ya koy­duk. Ka­le sur­la­rı­nın, ye­ni­le­ne­rek ışık­lan­dı­rıl­ma­sı. Ka­le için­de bu­lu­nan 8 adet evin ve yol­la­rı­nın res­to­re edi­le­rek tu­riz­me ka­zan­dı­rıl­ma­sı. Se­mer­ci­ler çar­şı­sın­da bu­lu­nan 20 adet dükkânın res­to­re edi­le­rek, İs­ki­lip sa­nat ve el eme­ği­nin ya­şa­tıl­ma­sı­nı, tu­riz­me ka­zan­dı­rıl­ma­sı­na ça­lı­şa­ca­ğız. 
MY- Re­cep Bey, yap­tı­ğı­mız rö­por­taj­la ba­na İs­ki­lip hak­kın­da, çok önem­li bil­gi­ler ak­tar­dı­nız. Siz­den son ola­rak ri­cam, İs­ki­lip Dol­ma­sı ve bak­la­va­sı­nın özel­lik­le­ri­ni ko­ru­ya­rak de­va­mı­nı sağ­la­ma­nız­dır. Da­ha ön­ce ifa­de et­ti­ği­niz gi­bi, İs­ki­lip Dol­ma­sı­nın ser­ti­fi­ka­sı­nı al­dı­ğı­nı­za gö­re, bu­nun de­ne­ti­mi­ni yap­ma­nız müm­kün. Dol­ma­nın so­ğa­nın sim­si­yah ya­kı­la­rak, uy­gun ol­ma­yan et ve ya­ğın kul­la­nı­la­rak, ka­li­te­li dol­ma­nın ya­pıl­ma­sı müm­kün de­ğil. Her şey­den ön­ce önü­ne ön­lük bağ­la­yan, dol­ma­cı ol­ma­ma­lı. Ser­ti­fi­ka ge­re­ği be­le­di­ye­miz ve oluş­tu­ru­la­cak mes­lek ku­ru­lu­şun­ca, bu işi ya­pan­lar kur­sa ta­bi tu­tu­la­rak ka­li­te­li dol­ma yap­mak öğ­re­til­me­li ve ser­ti­fi­ka­sı olan­lar dol­ma­cı ol­ma­lı­lar. Be­le­di­ye ola­rak bu ko­nu­nun ko­or­di­na­tör­lü­ğü­nü ya­par­sa­nız; İs­ki­lip­li­ler ola­rak mem­nun olu­ruz.
Si­ze ba­şa­rı­lar di­li­yo­rum.