BİR ARAŞTIRMADA;
Araştırma, bilginin bulunması, geliştirilmesi ve gerçeğe uygun olup olmadığının kontrol edilmesi için harcanan çabadır. Amaç, ele alınan konuyu belli bir model çerçevesinde incelemek ve varlığın (olayın-araştırılacak konunun) doğru bilgisini elde etmektir. Araştırma sürecinde olayların incelenmesi, bilgilerin toplanması zorunludur. Fakat, araştırmacı, gözlemlerini topladığı bilgileri yeniden organize eder; analiz ve senteze tabi tutar, yorumlar, değerlendirir ve anlamlı bütünler haline getirir. Araştırma basit bir iş ve süreç değildir.
Araştırma, insanın bilgide ilerleme, gelişmeyi sağlama, çevresini tanıma ve ondan en iyi şekilde yararlanabilme ve sorunlarına çare ve çözüm bulma amacıyla başvuracağı en önemli âlettir.
Araştırma sürecine, zamanın bilim otoriteleri tarafından uygunluğu kabul edilmiş bilim yöntemleri kullanılarak yeni bulgular elde etmeye yönelik bir problem çözme etkinliği olarak bakılmaktadır.
Araştırma, insanın tecessüsünden doğmuş; onun gerçeği öğrenmeye ve iş yapma yollarını geliştirmeye olan hasretiyle beslenmiş bir etkinliktir. Araştırma: amaçlı, plânlı ve sistemli olarak verilerin toplanması, gruplanması, analizi, sentezi.
yorumlanması ve değerlendirilmesi işlemleriyle problemlere güvenilir çözüm yolları bulma süreci olarak tanımlanmaktadır.
Araştırmalarda en etkili araştırma yöntemlerinin başında alan (saha) araştırması gelir. Zira bu çalışma bir gözleme ve yüzyüze yapılan görüşmeye dayanır. Böylece araştırmacı, topluluğun konuşmalarını dinleyerek, belgeleri okuyarak, onların olaylara bakış açısını öğrenmeye çalışır.
Alan araştırması tek başına bir yöntem değildir. Bir çok yaklaşımların birlikteliğidir. Katılımcı gözlem, görüşme, gerekirse anket te uygulanabileceği gibi, hayat hikâyelerine de başvurulabilir. Bunların hepsinin ötesinde, araştırmacının toplumun bir üyesi olmaya gayret göstermesi, toplumla ilişki içinde olmasıdır.
Araştırmamızda kentleşme (şehirleşme) ve kent sorunlarını içeren Belediye ve Belediyecilik'Ie başlamak istiyoruz.
Bir toplumun sosyal yapısından bahsederken onun hem fizikî, hem de kültürel alt yapı özelliklerini hesaba katmak durumundayız. Fizik yapı içinde yerleşme ve mesken şekilleri, tabii çevre özellikleri (çevre sorunları kirlenme ve gürültü) ve şehirleşme yer almaktadır.
Kültürel yapı içinde ise; bu yapıyı oluşturan nüfusun nitelikleri (cinsiyete göre dağılımı, milli kültürü yaşama ve nakletme özelliği, meslekteki mevki bakımından durumu, iktisadî faaliyet kollarına göre dağılımı, millî kültürü yasama ve nakletme özelliği, ana yaş gruplarına göre ayırım, eğitim ve sağlık kurumu) yer almaktadır.         (Sürecek)