Yüce Allah’ın kitabını indiriliş maksadına uygun olarak okumak, Yüce Kitabın hikmet ve faziletlerini özümseyip hayat nizamı haline getirmeye çalışmak. Rasulullah Efendimiz (sav) buyuruyor ki Kur'an okuyunuz. Çünkü Kur'an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olacaktır. (Müslim, Müsâfirîn 252) şefaat çalışılıp, kazanılması, hak edilmesi gereken bir kavramdır. Bizler Yüce Kelamı okuyup hikmetlerini yerine getirmeye gayret ettiğimiz sürece dünya ve ahirette Yüce Kelamın şefaati, rahmeti, bereketi bizimle olacaktır.
Rasulullah Efendimiz (sav) buyuruyor ki Kim Kur'ân-ı Kerîm'den bir harf okursa, onun için on katı sevap vardır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir."(Tirmizî, Fezâilü'l-Kur'ân 16) 
Ramazan gecelerini ibadetle geçirmek Rasulullah Efendimiz (sav) buyuruyor ki Kim Ramazan'ın faziletine inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek teravih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır.  (Buhârî, Îmân) Rasulullah Efendimiz (sav) Allah-u Teâlâ Ramazan'da orucu farz kıldı, ben de teravih namazını sünnet kıldım." (İbn-i Mâce, Salât, 173) bu hadisi şeriflerden anlaşılıyor ki Ramazan gecelerini ibadetle geçirmek bizim için büyük bir rahmet ve berekettir. Ayrıca teheccüd namazı, gece namazı gibi nafile ibadetlerle değerlendirilip pek çok faziletlere ulaşılabilir.
Hali vakti yerinde olan Müslümanların fitreyi mutlaka zamanında ve ihtiyaç sahiplerine vermeleri ramazanda yapılması gereken bir ibadettir. (Anne, baba, evlat, dede, nine, eş, torunlara ve zenginlere verilmez.) Rasulullah Efendimiz (sav) buyuruyor ki: Hz. Peygamber fıtır sadakasını hali vakti yerinde olan köle, erkek, kadın, küçük ve büyüklere yapmalarını emretmiş ve insanlara bayram namazından çıkmadan önce verileceğini öğretmiştir." (Buhârî)
İbn Abbas Rasulullah Efendimizden (sav) naklediyor: Resûlullah oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek sağlamak için fitreyi vacip kılmıştır. Fitreyi kim bayram namazdan önce öderse, bu makbul bir fitre vermiştir, kim de bayram namazından sonra öderse, herhangi bir sadaka olur." (Buhârî,)
Fitre Ramazan ayında Müslüman için terk edilmemesi gereken bir ibadettir. Maddi açıdan hali vakti yerinde olan her Müslümana vaciptir. Fitre orucun şahidi olarak kabul edilmiştir.  Hasan-ı Basri Hazretleri "Ramazan ayında fitre veren insan günahlarının silinmesine sebep olur” buyurur.
Ramazan günlerini sadaka, infak, yardımlaşma, kimsesizlere yardım etmek, iftar sofraları kurmak, büyüklerimiz gönlünü almak ve onlar saygıda kusur etmemek, çocuklara sevgiyle yaklaşmak güler yüzlü, iyi niyetli ve hoşgörülü olmak, öfkemize sahip çıkmak vb. güzel ibadet ve güzel ahlak ilkeleri ile Ramazan en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Rasulullah Efendimiz (sav) buyuruyor ki "Sadaka vermekle mal eksilmez. Allah Teâlâ, affeden kulunun değerini artırır. Allah rızası için alçak gönüllü olanı Allah yüceltir." (Müslim, Birr, 69) Sadaka günahların azabını söndürür. Suyun ateşi söndürdüğü gibi sadaka da günahın azabını söndürür." (Tirmizî, Îmân,İbn-i Mâce)
Ramazan'ın son on günü içerisinde Kadir Gecesi olduğu için iyi değerlendirilmeli, ibadet, itaat ve güzel ahlakla o günleri bizim adımıza büyük bir manevi kazanca çevirmeliyiz. Rasulullah Efendimiz (sav) şöyle buyurdu: "Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesi’ni ibadet ve itaatle değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Îmân)
Rasulullah Efendimiz (sav) buyuruyor ki: Ramazan, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem azasından kurtuluştur. Müslüman Ramazan ayının her anını kıymetli bilecek en iyi şekilde değerlendirmeye gayret edecektir. Ramazan bütün gün ve geceleri ile Cenabı Allah’ın ve Rasulullah Efendimizin (sav) bize öğrettiği güzellikler ile değerlendirilmeli ki rahmete, mağfirete ulaşıp, ramazan sonunda cehennem azabından kurtulmuş olalım. Bu şekilde günahsız ve cehennemden kurtulmuş ve cennete namzet olarak Ramazan Bayramı'na kavuşmuş olalım. Bayram bunun için yapılır. Ramazan'da ibadet ve güzel ahlakla Rabbinin faziletlerine ulaşmak için yoğun gayret sarf eden Müslüman elbette bayram yapmaya hak kazanmış olacaktır. Unutmayalım ki, hayatı Ramazan olanın ahireti bayram olur. 
Ramazan ayında yaptığımız ibadet ve güzel ahlak ilkelerini Ramazan’dan sonra da yapmaya devam etmek bu mübarek ayda kazanacağımız en büyük fazilet olacaktır. (SON)

Cafer KARA
Hafız-Din Görevlisi
[email protected]