Kimsenin özel hayatı kimseyi ilgilendirmez, örf ve adetler gevşemeye başlar. Ayrılıklar kuşaklar arasında gittikçe artar.                            
Ferdin ve sosyal grupların davranışları formel ve rasyonel kanunlarla kontrol edilmektedir. Bu itibarla belediyeler, beldeye -şehre- yerleşen ve göç edenlerin ihtiyacına cevap veremeyen şehir, ayrıca onlara yeni beklentilerin de kazandırmakta ve bu ihtiyaçları da karşılayamamaktadır. Aynı zamanda da şehire gelenler, şehirde geçerli bilgi ve beceriyle de donatılmış, bilgilendirilmiş değillerdir.
(Göçenler, şehir hayatına hazırlıksızdırlar.) Bu sebeple ciddî bir bunalıma düşerler.
Şehir büyüdükçe, kuralsızlık ve hedefsizliğin yaygınlaştığını, fuhuş ve ayyaşlığın arttığı-saygı ve sevginin olmadığı, güvenilir bir manevi çevre olmaktan çıktığı da görülmektedir.
Sosyal kontrol mekanizmaların işleyişini de şehir yöneticileri (Vali, Belediye Başkanı, Emniyet -Millî Eğitim- Kültür Müdürleri) rasyonel şekilde üstlenmelidirler. Şehirlerde otorite boşluğu yaratılmamalıdır.
Bugün şehirler ruh hastalıkları için uygun ortamlar haline gelmektedir. Apartman yaşantısı, trafik; bürokratik mekanizmalarca kabul görmeme kendi adına ve devlet adına tahakkuklarda, amir ve memurun vatandaşa değer vermemesi, ilgisizlik ve sevecen olmayan davranışlar, işsizlik, anlayışsızlık, ukalâlık, edepsizlik, dengesizlik hep bunlar insanı yoran ve yabancılaştıran unsurlar oluyor. Psikolojik bozukluklara itiyor. Şehrin fizikî ve manevî yöneticisi durumunda bulunan Belediye Başkanları hava kirliliği problemini yaşayan insanların hiç bir ayrım göstermeden dostça, kardeşçe yaşamalarını sosyal-kültürel ciddî hizmet bilincinde olmalıdırlar. Asıl olan insana yatırımdır.
O yatırım zamanla çevreye, yeşile, tertipli ve düzenli yaşamaya dönüşür.
Sorun; insanın eğitim sorunudur. Eğitilmiş ve erdemli insan: yenilik taraftandır, yıkıcı değil; yapıcıdır.
Eğitimli insan, toplumdaki değişmelerden etkilenir ve bu değişmelere göre kendini yeniden düzenleme gereği duyar.
Eğitim toplumun yenileşmesine öncülük etme durumundadır.
Çorum'un gelişmesinde ve ilerlemesinde kültürlü insanların sayılarının bilinçlenerek artmasını diliyorum.