Son zamanlarda attığı tweet'lerle sıkça gündeme gelen ve eleştiri konusu olan Ayasofya Camii Baş İmamı Boynukalın, El Ezher Ünv. Mezundur. Yüksek lisans ve doktorasını ise Marmara Ünv. İlahiyat Fakültesi'nde tamamlamıştır. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nde uzun yıllar İslam hukuku dalında araştırmalar yapan değerli ve donanımlı bir islam hukuku profesörüdür.
2011'de İstanbul Şehir Üniversitesi'ne giren Boynukalın, 2018'de bu üniversitedeyken profesörlük unvanı alır. Kitap çevirileri de yapan, dört çocuk babası Boynukalın, 2020'ye kadar Şehir Üniversitesi'nde kalır. Kuruluşunda beri yer aldığı ve camisinde de imamlık yaptığı üniversitenin kapatılmasının ardından Mar. Ünv. İlahiyat Fak. İslam Hukuku Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapar. Ayasofya cami, cami statüsü aldıktan sonra ve Müslümanların ibadetine açılmadan hemen önce, 23 Temmuz 2020'de baş imam olarak atandığı, D.İ. Başkanı Ali Erbaş tarafından "Üç imam ve beş müezzin arkadaşımızı Ayasofya Camii'ne atıyoruz. Bugün Ayasofya Camiimize bir profesör hocamızı da imam olarak atıyoruz. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı hocalarından, Kurra Hafız, ilmiyle pek çok insanımıza doyurucu bilgiler verecek olan Prof. Dr. Mehmet Boynukalın hocamız da var" diye açıklama yapmıştı. Ayasofya Camiinde ki hutbelerini birkaç dilde anlatan Boynukalın hoca islam hukuku konusunda değerli ve donanımlı bir ilim adamımızdır. 
Boynukalın Hoca 8 Mart'ta sosyal medya hesabından "Sürekli 'kadın cinayetleri' vurgusu, kadını erkeğe düşman etmeye çalışan bir sloganik medya propagandasıdır. Kadın veya erkek diye ayrım yapmadan masum bir insanı öldürenin cezası kısas yani ölüm olmalıdır; Kur'an'ın hükmü budur" ifadelerini de paylaşmış ve tartışma konusu olmuştu. Ayasofya Baş imamı Boynukalın yine gündemde. Bu kez de faizle ilgili attığı "Faizin azaltılması ve sonunda tamamen kaldırılması hem İslam'ın hem de aklın gereğidir. Güçlü ekonomilerde faiz % 0-1 arasında. O sebeple faizcilerle mücadele etmek de İslam'ın bir emridir" tweet'i nedeniyle eleştiri oklarını üzerine çekti. Mehmet hoca aslında bir din görevlisi olarak tebliğ görevini yerine getiriyor.  "Faiz yiyenler (kabirlerinden), şeytan çarpmış kimselerin cinnet nöbetinden kalktığı gibi kalkarlar. Bu hal onların "Alım-satım tıpkı faiz gibidir" demeleri yüzündendir. Hâlbuki Allah, alım-satımı helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan sonra kime Rabbinden bir öğüt gelir de faizden vazgeçerse, geçmişte olan kendisinindir ve artık onun işi Allah'a kalmıştır. Kim tekrar faize dönerse, işte onlar cehennemliktir, orada devamlı kalırlar.  (Bakara 275)
Hoca faizin haram olduğunu belirtmiş, bunu belirtmek Allah'ın emri. Bunu söylemesi için de bir yerlerden izin ve icazet alması gerekmez. Yüce Rabbimiz sorumluluğu yüklemiş. Din kimsenin tekelinde değil, kimsede dinin sahibi değildir. Hocanın Allah'ın haram kıldığı şeyi söylemesi kadar doğal ne olabilir? Öyle yorumlar yapıldı ki, hoca sen namazını kıldır, bu işlere senin aklın yetmez, cahilce söylenen sözler vb. Ayetleri anlatan açıklayan imama, uzman olmadığı konuda açıklama yaptı, diyenler mi cahildir yoksa faiz haramdır diye Allah'ın emrini açıklayan mı? Her kim ki emri bil maruf nehyi anil münker görevini yapanları susturmaya kalkarsa hiç şüphe yok ki Allah icaplarına bakar. "Kur'an da "Sizden, hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü men eden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir." "Siz insanların iyiliği için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz; iyiliği emreder, kötülükten men eder ve Allah'a inanırsınız…" "Onlar, Allah'a ve ahiret gününe inanırlar; iyiliği emreder, kötülükten men ederler; hayırlı işlere de yarışırlar. İşte bunlar iyi insanlardandırlar." "Onların yaptıkları hiçbir hayır karşılıksız bırakılmayacaktır. Allah, takva sahiplerini çok iyi bilir." (Âl-i İmran 104-110-114-115)
Hoca sorumluluk bilinci ile uzmanlık alanında konuşmuş ve söylemesi gerekeni söylemiş ve tüm müslümanlar adına tebliğ görevini yerine getirmeye çalışıyor. Televizyonlarda ahkâm kesen ve güya yargılama yapan siz ekonomi yorumcuları uzman olduğunuzu iddia ettiğiniz konu hakkında faiz nasıl düşürülür buna bir kafa yorun. Hoca harama helal mi desin? Ne desin? Yoksa faiz helal oldu da bizim mi haberimiz olmadı. Hocanın konuşması birilerini, özelliklede rantçıları ve faiz lobilerini rahatsız etti. Ancak hükümet cephesinden de kendisine tepkiler geldi. Son olarakta Bülent Turan, Boynukalın'ı şu sözlerle eleştirdi: "Sn. Boynukalın, Ayasofya'nın açılışı gibi tarihi bir meydan okumayı gölgede bırakacak bir tavırla sürekli polemiklerin içinde olmanız, Ayasofya için bedel ödeyen herkesi üzmekte! Bir siyasi değil, kardeşiniz olarak bu mecrada/ usulle olmanızın kimseye faydası olmadığı kanaatindeyim" Turan'a sormak istiyorum. Allah'ın emirlerini tebliğ etmek ne zaman polemik konusu oldu ve Allah (cc) ın emrini dile getirmesi sizi niye rahatsız etti? İmamlar camiden çıkmasın, ne söyleyeceklerse camide söylesinler, dışarıya çıktıklarında Allah'ın kelamını konuşmasınlar mı diyorsunuz sayın Turan? Allah'ın emirlerini Camilere mi hapsedelim demek istiyorsunuz? Dini sadece namaz, oruç ve haçça gitmekten mi ibaret zannediyorsunuz. Din hayatın bütün alanlarını kapsamı içine alan en büyük değerimizdir. Eğer bir kimsenin faizin haram olduğunu hatırlatması gerekiyorsa oda din görevlileridir. Adam Diyanetin ve sizlerin söyleyemediklerinizi söylüyor. Hoca beş vakit namazını kıldır başkada hiçbir işe de karışmamı demek istiyorsunuz? Doğrusu merak ediyorum, ağzı olan herkes konuşuyor da niye Boynu kalın hoca konuşunca bu hak ona çok görülüyor. 
Boynu kalın paylaştığı twitlerden birisinde de; "Sözlerim kimsenin şahsına değil. Sen imamsın, namazını kıldır, başka bir şey söylemeye hakkın yok, zihniyetine karşıdır. Evet, müminler kardeştir; ama birbirlerinin hukukunu korumalı ve birbirlerine saygı göstermelidirler"