Genel Sağlık İş Sendikası Çorum İl Başkanı Yalçın Çiftçi, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamasında, diş hekimi ve teknisyenlerinin artan iş yükü altında ezildiklerini iddia etti.

Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde ve hastanelerin diş kliniklerinde görevli tüm sağlık çalışanlarının günlerini kutlayan Çiftçi, açıklamasında şunları söyledi: “Toplumun ağız- diş sağlığı sorunlarının çok fazla olduğu ülkemizde; ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde ve hastanelerimizin diş kliniklerinde görev yapan sağlık çalışanları, personel yetersizliği nedeniyle zor şartlar altında çalışmaktadır. Yeterli sayıda istihdam sağlanmaması nedeniyle diş hekimi ve teknisyenleri giderek artan iş yükü altında ezilmektedir.
Plansız, akademik kadroları oluşturulmadan, standartları sağlanmadan birbiri ardına açılan diş hekimliği fakülteleri ile birlikte, atanamayan diş hekimleri sorunu da büyümektedir. Bir tarafta kamuda personel yetersizliği nedeni ile hizmette sıkıntılar yaşanmakta, bir tarafta da diş hekimliği mezunları atama beklemektedir. Çelişki ortadadır, çözüm ise istihdam planlamasının yapılarak bir an önce uygulamaya konulmasıdır.
Artan iş yükünün yanı sıra diş teknisyenlerinin karşılaştığı ve yaşamsal önem taşıyan bir diğer sorun da meslek hastalıklarıdır. Diş teknisyenleri, çalışma koşulları nedeniyle toz ve kimyasallarla gelişebilen başta silikozis, berilyozis, ağır metal akciğer hastalığı, inert (afibrojenik) toz pnömokonyozları (siderozis), mesleki astım, KOAH ve akciğer kanseri olmak üzere birçok solunum sistemi hastalığı gibi meslek hastalıklarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Uzun çalışma süreleri, kötü ve uygunsuz laboratuvar koşulları nedeniyle diş teknisyenlerinde giderek artan meslek hastalıklarının en önemli çözümü, çalışma koşullarının standartlara uygun hale getirilmesidir. Artan iş yükü nedeni ile çalışma koşullarının giderek zorlaşan sağlık çalışanlarının ekonomik sıkıntıları da katlanarak büyümektedir. Düşük ücrete ve gelir adaletsizliğine yol açan döner sermaye ve performans uygulamasına son verilmelidir. Sağlık çalışanlarının sabit maaş ücretlerinde artış sağlanmalıdır. Tüm sağlık çalışanlarına geçmişe etkili olarak yıllık 90 gün yıpranma payı hakkı verilmelidir.”