6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve .76 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde yıkıma yol açmasından sonra Türkiye genelinde olduğu gibi Çorum’da da vatandaşlar bina dayanıklılık testi yaptırmak için sıraya girdi.

Veresiye aldığı makinelerle atölye kuran kadın terzi, 5 yıldır kendi işini yapıyor Veresiye aldığı makinelerle atölye kuran kadın terzi, 5 yıldır kendi işini yapıyor

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından özellikle eski binalarda yaşayan vatandaşların çoğu, binasının sağlam olup olmadığını merak etmeye başladı.

Çorum’da da vatandaşların depreme karşı bina dayanıklılık testi yaptırmak için arayışlara girdiği öğrenildi.

Binasının riskli olduğunu düşünen veya depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca belirlenen kurum ve kuruluşlara başvurarak bu testi yaptırabiliyor.
Detaylı rapor bir ayda çıkıyor, bina başına maliyet ise 20 bin liradan başlıyor.

Bakanlığın internet sitesinde, risk tespit raporu için başvurulabilecek belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ile özel kuruluşlar ve firmalar yer alıyor.

Özellikle belediyeler tarafından ve sadece betondan numune alınarak yapılan tarama işlemi sonrası risk tespit raporu kısa sürede çıkabiliyor. Ancak binanın farklı yerlerinden karotların alındığı, farklı işlemlerin yapıldığı ve numunelerin laboratuvarlarda incelendiği detaylı tarama için daha uzun vakite ihtiyaç duyuluyor.

Riskli yapı tespitlerinin maliyetini kat malikleri öderken, söz konusu testi yaptırmak için bina sakinlerinden bir kişinin başvurması yeterli oluyor. Karot raporu olarak da bilinen bina dayanıklılık testi sonrası binaların depreme karşı riskli olup olmadığı ortaya çıkıyor.