RECEP MEBET

Türk-İş İl Temsilcisi ve Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Sefer Kahraman, “Şeker üretimi, milli meselemiz olup partiler üstü değerlendirilmelidir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)’nin yarın Çorum’da düzenleyeceği ‘Şeker Mitingi’ne katılarak eyleme destek vereceklerini açıklayan Sefer Kahraman, Türk-İş’e bağlı sendikalar ile pek çok sivil toplum kuruluşunun da mitinge katılacaklarını söyledi.

Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte dün sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Kahraman, tüm Çorum halkını Şeker Mitingi’ne katılarak mücadelelerine destek vermeye davet etti.

Çorum’un da içinde bulunduğu 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin kararın yeniden gözden geçirilerek iptal edilmesini isteyen Kahraman, şöyle konuştu:

‘MÜCADELEMİZE DESTEK VERENLERE MÜTEŞEKKİRİZ’

“Aralarında Çorum’un da bulunduğu 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi sürecinde teklif verme süresi 3 Nisan 2018 tarihinde sona erdi. Çorum Şeker Fabrikası için biri yerli olmak üzere iki ayrı girişimin teklif verdiğini öğrendik.

20 Şubat’tan bu yana Sendika Genel Merkezimiz’le Ankara’da hükûmet ve Cumhurbaşkanlığı’nda bazı temaslarda bulunduk. Pancar üreticileri ve şeker sanayisinin durumu hakkında yetkilileri bilgilendirdik. Hukuki mücadele kapsamında ise Danıştay 13. Dairesi’nde yürütmeyi durdurma davası açıldı.

Özelleştirme kapsamındaki fabrikaların bulunduğu illerde yöre halkıyla mitingler düzenleyen CHP, Çorum’da düzenlediğimiz eyleme de 26 vekilin katılımıyla destek vermişti. Bu destekten dolayı CHP ve diğer siyasi partilerle tüm sivil toplum kuruluşlarına ve halkımıza teşekkür ediyoruz.

Kişisel görüşlerini açıklayarak süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu da özelleştirme sonrası yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekti. Şeker üretiminin özelleştirilmesinin yanlış olacağını beyan eden Salim Uslu’ya pancar üreticileri ve şeker sanayisi adına teşekkür ediyoruz.

‘PARTİLER ÜSTÜ MİLLİ MESELE’

7 Nisan 2018 Cumartesi günü saat 11.00’de Hürriyet Meydanı’nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla Şeker Mitingi düzenlenecek. Mitingde parti flamaları dışında Türk bayrakları ve şeker flamalarının taşınacağı duyuruldu.

Türk-İş Genel Merkezi ve bağlı sendikaların da desteklediği mitinge, pancar üreticileri ve şeker sanayisinin geleceği için biz de katılarak destek vereceğiz. Bu iş partiler üstü, milli bir mesele. O nedenle bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. CHP de bu yönde karar aldı. AK Parti’ye açılan kapatma davası sürecinde 2008 yılında Samsun’da düzenlenen mitinge katılan şeker işçilerimiz demokrasiyi savunmuşlardı. Yani Şeker-İş olarak, parti farkı gözetmeksizin şeker sanayisinin sorunlarına duyarlı her görüşe karşı destek verdik.

Türkiye’nin içinde bulunduğu bu koşullarda şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin şeker pancarı üretimi ve sektörün geleceği açısından iyi olmayacağı kanaatindeyiz. Nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimindeki denetim açığı ve verilerin net olmaması da düşündürücü. Hükûmetin NBŞ kotasını yüzde 5’e düşürme kararı olumlu ancak kamuoyu ile paylaşılan bilgiler net değil.

‘ÜLKE MENFAATİNE OLMAZ’

Şeker sanayisinin gelişimi önündeki en büyük engel olarak gördüğümüz özelleştirme süreci tekrar gözden geçirilerek iptal edilmeli. Şeker sanayisi, tüm yönleriyle masaya yatırılıp yol haritası belirlenmeli. Aksi takdirde özelleştirilse bile mevcut fabrikalar birkaç yıl içinde kapanır. Çiftçiye bağlı bir sektör olan şeker üretimi tüm detaylarıyla gözden geçirilmeli ve yeniden değerlendirilmeli. Bu konuyu Meclis’te vekillerle de görüştük ve durumu onlara da anlattık. Böyle bir ortamda yapılacak özelleştirmenin ülkemiz menfaatine olmayacağı görüşünü ilettik.

Çorum’da düzenlenecek Şeker Mitingi’ni bir siyasi parti faaliyeti değil milli bir meseleye sahip çıkma olarak görüyoruz. Çorum’un bacası tüten tek kamu fabrikasının üretim ve istihdama olan katkısının sürmesini istiyoruz. Şeker Fabrikası’nın kapanması, Çorum için büyük kayıp olur. Bu düşüncelerle tüm halkımızı yarın düzenlenecek Şeker Mitingi’ne davet ediyorum.”