Tüm bu rivayetler işaret etmektedir ki, Kadir gecesi biz Müslümanlara verilmiş çok kıymetli bir gece ve eşsiz bir hazinedir. Bu hazinenin kıymetini, onu okuyarak, anlamaya çalışarak ve en önemlisi hayatımıza yansıtarak bilmeliyiz. Ve ne kadar bahtiyarız ki bu gece bizlere ömrümüz olduğu sürece her yıl Ramazan ayında lütfedilmektedir. 
Kur'an-ı Kerim'in nüzulü biz Müslümanlar hatta tüm insanlık alemi için dünya tarihinin en önemli hadisesidir. Bir Müslüman olarak, Allah tarafından Cebrail AS vasıtasıyla Hz. Peygambere, dolayısıyla da bizlere gönderilmiş kitabın mesajını anlamak öncelikli görevlerimiz arasında yer almalıdır. Bu itibarla, Kadir Gecesi Kuranı öğrenme ve Rasulullah'ı tanıma, bize ön gördüğü fazilet ilkeleri doğrultusunda yaşama ve her türlü kötülüğü terk etme vesilesi kabul edilmelidir.5
Peki Kadir Gecesinin tespiti mümkün müdür mümkünse hangi gecedir? Bu konuyla alakalı birden çok hadisi şerif vardır. Bunlardan birkaç tanesi şöyledir:
Siz Kadir Gecesini Ramazanın son on günü içerisinde tek rakamlı gecelerde arayanız.6
Kim Kadir Gecesini ararsa onu ramazanın son 7 gün içerisinde arasın.7
Kadir Gecesinin senenin herhangi bir gecesi olabileceği de rivayet edilmiştir. Ebu Hanife bu görüştedir. Buna göre senenin her gecesi Kadir Gecesi olarak değerlendirilmelidir.8 Meçhulde bereket vardır sözünün anlamı da böylece gerçekleşmiş olacaktır. Nitekim ariflerden biri zaman ve insanın değerini bildirmek için "Her geceni Kadir bil, her geçeni Hızır bil demiştir".9 Bazı alimlere göre bu gecenin gizli tutulmasının insanların o gecede kazanacakları sevaplara güvenip diğer zamanlarda kulluk görevini ihmal etmelerini önlemek içindir. Belirsizlik Ramazan gecelerinin -sünni uygulamada olduğu gibi bilhassa son 10 gününün- ibadetle geçirilmesine vesile olmuştur.10
Ve yine Hz. Aişe'ye isnad edilen bir hadisi şerifte Hz. Peygamber'e ilk vahyin Ramazan'ın 27.gecesinde geldiği bildirilmiş, bu sebeple Ramazan'ın 27. gecesi olduğu yönde bir kanaat oluşmuştur.11 İslam ulamasının çoğunluğunun görüşü de 27.gece olduğu üzerinedir. Sevgili Peygamberimiz'in "Ümmetim hata üzerinde birleşmez"12 hadisi şerifine de sığınarak 27.geceyi  de Kadir bilip Rabbimiz'den bizlere Kadir gecesinin lütfunu, mağfiretini, bereketini, nurunu vermesini dilemeliyiz. Çünkü bu gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik ve mutluluk gecesidir. 
Tüm bu rivayetler birlikte değerlendirildiğinde Ramazan'ın son 10 günü ve gecesi müslümanlar için çok kıymetlidir. Her gecesinin hiç olmazsa bir kısmını ibadete ayırmak gerekir. Efendimiz'in bildirdiğine göre Ramazan ayının sonu cehennem ateşinden kurtuluşa vesiledir. Allahu Teala' dan bizlere Kadir gecesini yakalamayı ve gereği gibi ibadet etmeyi nasip etmesini dua dua istemeliyiz.
Her gün akşam ve yatsı namazını camide cemaatle kılan kişi o geceyi ihya etmiş demektir. Kim bilir o gece belki de Kadir gecesidir. Sabah namazını camide kılmakta geceyi ihya etmek adına çok önemlidir13. Herkesin nasibi gücü nispetinde, gecenin ne kadarını ihya etmişse o kadardır. Nitekim Hz. Peygamberin yatsı namazını cemaatle kılan kimsenin gecenin yarısını, sabah namazını cemaatle kılanın ise gecenin tamamını ihya etmiş sayılacağına dair bir beyanı da nakledilmiştir.14 
Kadir Gecesinin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar kabul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bunu yapamayanlar en azından yatsı ve teravih namazlarından sonra bir miktar dua etmelidirler. Özellikle bu gecede Allah tövbelerimizi kabul eder. Bu itibarla çok tövbe istiğfar etmeliyiz. Çünkü bazı alimlerimize göre  sadece bir an değil, tan yeri ağarıncaya kadar yapılan dualar ve tövbeler kabul edilir.
Kandil gecelerini veya herhangi bir geceyi ihya etmenin iki anlamı vardır. Birincisi o geceyi ihya eden kişinin şahsına yönelik yorumdur. Yani kişi o geceyi ibadetle geçirmek suretiyle bir çeşit ölüm niteliğindeki uykudan kendisini alıkoyar. Böylece "Allah ölenin ölüm zamanı gelince, ölmeyeninde uykusundayken canlarını alır." (Zümer 42) ayetinde bildirilen duruma uygun bir anlam içerisinde kişi kendi nefsini diriltmiş gibi olur. İkincisi bizzat o geceye yönelik olan yorumdur. Kişi ibadet ve taatle değerlendirdiği zaman gece, onun için sanki gündüzleştirilmiş yani diriltilmiş bir zaman olur. Bu durumda şu ayetin anlamına uygun düşer: "Allahın rahmetinin eserlerine bir bak: yeryüzünü, ölümünün ardından nasıl diriltiyor?" (Rum Suresi 50).
Peygamber Efendimiz SAV Ramazanın son 10 gününe girildiğinde dünyevi işlerden uzaklaşıp mescidde itikafa çekilir vaktini daha çok ibadet ve tefekkürle geçirirdi. Dolayısıyla müminlerde Kadir gecesini dua ve ibadetle geçirmelidir. Rasulullah'ın sünnetini yaşamak ve yaşatmak isteyenler gücü ve imkanı nispetinde itikafa girmeli ve Kadir gecesini yakalayıp ihya etmeye gayret göstermelidir.
Hz. Peygamber Ramazanın son on gününün gecelerini ihya ettiği, ev halkını da buna teşvik ettiği bildirilmektedir. Bu hadisi şerifler her ne kadar bütün geceyi ihya ettiği anlamında geçiyorsa da "büyük bir kısmını" ihya ettiği anlamına gelmektedir. Zira Hz. Ayşe validemiz, Peygamber efendimizin hiçbir geceyi sabaha kadar uyanık geçirmediğini kesin bir şekilde ifade buyurmaktadır. Ancak Hz. Peygamber ramazan ayı girince diğer günlerden daha fazla ibadet ederdi. Özellikle ramazanın son on gününde bu mübarek ayın diğer günlerinden daha fazla kendisini ibadete verirdi. Bu ifadeler Kadir Gecesinin bulunması muhtemel olan günlerin hepsini Kadir Gecesini ihya etmek için değerlendirmeye çalıştığını göstermektedir.15
Bizler de bu geceleri fırsat bilerek ailemizde ibadet bilinci oluşturmaya çalışalım, çocuklarımızı ibadete alıştırmak için çok güzel bir fırsat olan bu gecede onları daha çok sevelim, sevindirelim ve Kadir gecenin güzelliğini onlara da göstermeye çalışalım. Düzeni bozmayacak kadar büyüyen çocuklarımıza cemaat olmanın güzelliğini yaşatmak ve onlara cemaatle namaz kılma alışkanlığını kazandırmak için camilerimize birlikte gelelim. Cami ortamının huzuru ve huşuu mutlaka üzerlerine sinecek ve onları sıratı müstakim olan İslam üzerine yetiştirmemize katkı sağlayacaktır.
Peygamber Efendimiz'in Hz. Ayşe'ye öğrettiği Kadir Gecesine eriştiğimiz takdirde yapacağımız dua "Allah'ım! Sen çok affedicisin affetmeyi seversin beni bağışla." duasıdır. Bu hadisten de hareketle Hz. Peygamberin fiili sünnetlerinden anlaşılmaktadır ki Kadir Gecesinde namaz kılmak, Kur'an okumak, dua etmek ve tefekkürde bulunmak sünnettir. Bunların hepsini bir araya getirmek ise daha isabetli bir davranış olur. Hatta aynı şeylerin Kadir gecesinin gündüzünde de yapılması uygun olur.
 Süfyan-ı Sevri demiştir ki, o gece dua etmek namaz kılmaktan daha sevaptır. Kur'an okuyup da dua ederse güzel olur. Rasulu Ekrem SAV Ramazan geceleri gayretle çalışır ve tertil ile Kur'an okurdu. Rahmet ayeti geçtikçe ister, gazap ayeti geçtikçe Allah'a sığınırdı.16
Tüm Müslüman ümmetinin Kadir Gecesini tebrik ediyor, Cenab-ı Allah'tan tüm ümmeti Muhammed için hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Ta ki tan yeri ağarıncaya kadar inecek olan esenlikten payımıza düseni alabilmek duasıyla…
............................................................................
(5) Doç. Dr. Ömer YILMAZ, Kurandan Öğütler, S.58, DİB Yayınları, 2010,Ankara
(6) Buhari, Leyletül Gadr, 2, II, 253
(7) Buhari, Leyletül Gadr, 2, II, 253
(8) Dr. Muzaffer ŞAHİN, Kürsüden Öğütler, S. 231, DİB Yayınları, 2012,Ankara
(9) İmam Nevevi, Riyazüs Salihin, S. 431,  Erkam Yayımları, 2006, İstanbul
(10) Özvarlı, Sait, "KadirGecesi", DİB, cilt XXIV, S.125
(11) Karaman, Hayrettin ve Diğerleri, Kur'an Yolu Türkçe Meal Ve Tefsir, DİB, 2007, Ankara; 9. Tefsir Akademisyenleri Buluşması, Kur'an Nüzülünün MEKKE DÖNEMİ Sempozyumu (29 Haziran-1 Temmuz 2012), S.515, Çorum Belediyesi Yay.,Çorum ,2018
(12) İbn Mace, Fiten, 8
(13) İmam Nevevi, Riyazüs Salihin, S. 436,  Erkam Yayımları, 2006, İstanbul
(14) Müslüm, Mesacid, 260
(15) İmam Nevevi, Riyazüs Salihin, S. 437,  Erkam Yayımları, 2006, İstanbul
(16) Yazır, Elmalılı M. Hmdi, Hak Dini Kur an Dili, S.378, Milliyet Yay.,2011      SON.

Nesibe ÇINAR ÇOLAK
İl Vaizi