RECEP MEBET

Çorum Belediye Meclisi ‘Temmuz Ayı Toplantısı’ dün yapıldı.

Belediye Başkanı Zeki Gül’ün yönetiminde gerçekleşen toplantıya, katip üyeler Mehmet Döngel ve Nurten Gezer ile Belediye Meclis Üyeleri katıldı.

Belediye Meclisi Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, Başkan Yardımcıları ve bazı Belediye Birim Müdürleri de hazır bulundu.

Yoklama ile başlayan toplantıda ilk olarak gündem dışı söz almak isteyen isimler kürsüye geldi. CHP Grup Sözcüsü Semrin Kaleli’nin yanı sıra muhalefet partisi temsilcilerinden Necdet Biçer de gündem dışı söz alarak öneri ve eleştirilerini dile getirdi.

Toplantının açış konuşmasını yapan Başkan Gül ise eleştirilere cevap vererek gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

KALELİ: ‘ACİLEN TEDBİR ALINMALI’

CHP Belediye Meclis Üyesi Semrin Kaleli, ülke gündemindeki çocuk istismarı ve ölümleri ile kadına yönelik şiddet olaylarına dikkat çekti.

Gündem dışı yaptığı duygusal konuşmada meselenin boyutlarını gözler önüne seren Semrin Kaleli, “Geride bıraktığımız seçimlerin hayırlı olmasını diliyor, yeni kurulacak hükûmetten insanımızın yüreğini yakan çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddet konusunda acilen tedbir almasını bekliyoruz” dedi.

BELEDİYE, ARAKANLI YETİMLER İÇİN 30 BAMBU EV YAPTIRACAK

Çorum Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ile Yasevi Yardım Hareketi Derneği işbirliğinde Arakanlı yetimler için 30 adet bambu ev yapılacak.

Daha önce de giyim desteği sağladıkları Derneğin, Bosna Hersek ve Suriye gibi ülkelerdeki yardımlarından bahseden Belediye Başkanı Zeki Gül, hazırlanan proje ile Arakanlı yetimlerin barınma ihtiyacına çözüm sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Konuyla ilgili söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Necdet Biçer ise, “Yardımlara karşı değiliz ama söz konusu Derneği kimler yönetiyor bilemiyoruz. Muvazaya açık bu konuda yapılacak yardım miktarının da Belediye Meclisi Toplantısı’nda rakamsal olarak ortaya konması gerekiyor. Önce kendi evimizin içine bakalım. Mesela Bahabey’de hala tamamlanmayı bekleyen kaldırımlar, cevap bekleyen onca talep dilekçesi var. Belediye, bu konuda basın aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirmeli” diye konuştu.

GÜL: ‘AYRIMCILIK İDDİALARINI KABUL ETMİYORUM’

Mahallelere yapılan yatırım ve sunulan hizmetlerle ilgili ayrımcılık iddialarından rahatsızlık duyduğunu dile getiren Belediye Başkanı Gül, Başkan Yardımcısı Alper Zahir’e seslenerek, “İddia edildiği gibi Belediyemiz’in herhangi bir mahallede özellikle çalışma yapmadığı cadde ve sokak var mı?” diye sordu.

Bahçelievler Mahallesi’nin asfalt yatırımı bakımından daima Çorum’da ilk 3’te yer aldığını anlatan Alper Zahir, “Tüm ekiplerimizle mahallelerimizin hizmetindeyiz. Bahçelievler Mahallesi Bahar Sokaklar’da başlayan çalışmalarımız Mehmet Akif Ersoy Caddesi ile devam edecek. Altyapı çalışmalarının tamamlanmasını beklediğimiz bölgelerde ise yapılan planlama doğrultusunda asfalt işlerine geçilecek. Yaptığımız ve yapmayı planladığımız çalışmalarla ilgili notları ilerleyen günlerde derleyip paylaşabiliriz” dedi.

“Bu mahalleye yatırım yapılıyor, şu mahalleye yapılmıyor” şeklindeki ayrımcılık iddialarını kabul etmediğini vurgulayan Başkan Gül, “Her mahallemiz ve her bir vatandaşımız bizim için özel” açıklamasında bulundu.

‘STAD YERİNİ İMARA AÇMAK ZORUNDA KALABİLİRİZ’

Belediye Başkanı Zeki Gül, yeni stadyum inşaatı maliyetinin karşılanamaması durumunda Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Stadı’nın bulunduğu alanı kaynak ihtiyacı yüzünden imara açmak zorunda kalabileceklerini söyledi.

CHP Belediye Meclis Üyesi Necdet Biçer’in “Mevcut stadyumun durumu ne olacak?” şeklindeki sorusunu cevaplayan Zeki Gül, “Ben de buranın park, bahçe olmasını isterim ama yeni stad için harcadığımız tutarı telafi etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde Belediye’nin ekonomik dengesi olumsuz etkilenir” açıklamasında bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği uygulama ile eski stadyumların yerine yeni stadyumların yapıldığını anlatan Gül, Çorum’da ise yeni stadyumun Belediye imkanlarıyla yapıldığını hatırlattı. Gerçekleştirdikleri harcamanın karşılanması durumunda söz konusu alanın yeşil alan olmasına sıcak baktıklarını kaydetti. Konuyu Gençlik ve Spor Bakanı’yla da paylaştığını dile getiren Gül, “Stada yatırdığımız parayı verin, yerini park yapalım dedik. Zira harcanan parayı tekrar Belediye kasasına koymamız gerekiyor. Diğer şehirlerde stadyumları Bakanlık yaptırdığı için oralarda eski stad yerleriyle ilgili bir problem yok. Harcanan parayı bağışlayalım diyecek durumda da değiliz. Belediyemizin gelir-giderlerini gözetmek durumundayız. Buradan Ankara’ya katkı sunma konumunda da değiliz. Ankara, bu hususta Çorum’a katkı sunmalı” dedi.

“Çorum milletvekilleri başta olmak üzere tüm yetkililerden bu konuda yardım istirham ediyorum” diyen Başkan Gül, “Stad yerine 20 trilyonluk muhteşem bir Millet Bahçesi yapalım. Bu mücadeleye herkes omuz vermeli. Şayet bu hususta katkı alamazsak stadın yerinde yapılaşmaya izin vermek zorunda kalabiliriz” diye konuştu.

‘KENT PARKI, ‘MİLLET BAHÇESİ’ YAPABİLİRİZ’

Yapımı süren Kent Parkı, ‘Millet Bahçesi’ olarak da hizmete sunabileceklerini dile getiren Gül, bugüne kadar 240 park yaptıklarını belirterek Çorum’un kendi ölçeğindeki pek çok şehre yeşil alan bakımından örnek olduğunu sözlerine ekledi.

İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLERİNE ONAY

Belediye Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün Meclis gündemine sunduğu vefat eden mükelleflerin para cezalarının terkini içeren madde oybirliğiyle kabul edildi.

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ‘Sağlık Müdürlüğü’ne gayrimenkul tahsisi’ konulu gündem maddesi de oybirliğiyle Meclis’ten geçti. 5 adet imar planı değişikliği teklifi ise oylanarak İmar Komisyonu’na havale edildi.

Toplantıda ayrıca İmar Komisyonu’nca hazırlanan Ayarık, Bahçelievler, Celilkırı, Çepni, Ulukavak, Gülabibey, Tepecik, İbrahim Çayırı, Kuşsaray, Yavruturna Mahalleleri ile Yaydiğin Köyü’ndeki bazı ada ve parsellerdeki plan değişikliği dosyaları oylanarak kabul edildi.

DİŞ HASTANESİ YERİNDE PLAN DEĞİŞİKLİĞİ

Çorum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin de içinde bulunduğu Yavruturna Mahallesi 776 ada, 1 numaralı parselde plan değişikliğine gidildi.

İmar Komisyonu tarafından Belediye Meclisi’nde gündeme getirilen maddeye göre, Çorum Valiliği ve Sağlık Müdürlüğü’nün ihtiyacı doğrultusunda söz konusu alana 3 ayrı blok inşaa edilmesinin planladığı öğrenildi.

Konuyla ilgili plana itiraz eden CHP Belediye Meclis Üyesi Kenan Kellerbağı, halk arasında Diş Hastanesi olarak bilinen binanın çevresindeki yeşil alanın korunması gerektiğini dile getirerek eski Devlet Hastanesi yerinin bu amaçla değerlendirilebileceğini önerdi.

Belediye Başkanı Zeki Gül ise eski hastane binasının bulunduğu bölgeye, Sağlık Bakanlığı’nca Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yükünü hafifletecek bir yatırım planlandığını açıkladı.

Bazı AK Partili Meclis Üyeleri’nin muhalefet ettiği plan değişikliği yapılan açıklamaların ardından oy çokluğuyla kabul edildi.

OSB MÜTEŞEBBİS HEYETİNE ÜYE SEÇİLDİLER

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti’nde Çorum Belediyesi’ni temsil edecek asil ve yedek üyeler dün yapılan oylama ile belirlendi.

AK Parti Grubu adına Zeki Gül’ün asil, Ahmet Yabacıoğlu’nun yedek üye olarak bildirildiği oylamada CHP Grubu adına ise Semrin Kaleli asil, Ogün Meroğlu ise yedek üye olarak teklif edildi.

Yapılan seçim sonucunda OSB Müteşebbis Heyeti asil üyeliğine Belediye Başkanı Zeki Gül, yedek üyeliğe ise Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu oy çokluğuyla seçildiler.

KENT MEYDANI ve ERZURUM DEDE’YE GÜVENLİK

Kent Meydanı ve Erzurum Dede Parkı’nda toplam 9 özel güvenlik personeli görevlendirilmesi kararlaştırıldı.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce Belediye Meclisi’nde gündeme getirilen maddeye göre, Kent Meydanı’nda 3, Erzurum Dede Türbesi ve Parkı’nda ise 6 kişilik güvenlik ekibinin görev almasının planlandığı açıklandı.

Yıl başında açıklanan 133 kişilik özel güvenlik ekibine ek olarak açıklanan rakamlara itiraz eden CHP Belediye Meclis Üyesi Necdet Biçer, planlama ile ilgili Başkan Gül’den bilgi istedi.

Yıllık planlama dahilinde istihdam edilen güvenlik görevlilerinden 60’ının aktif olarak sahada olduğunu belirten Başkan Gül, gündeme gelen ek görevlendirmenin çeşitli nedenlerle ayrılanların yerine olduğu gibi Emniyet Müdürlüğü’ne bildirilecek yazı için gerekli olduğunu ifade etti.

OĞUZ ADASI PROJESİ İÇİN GÜL’E YETKİ

Hitit Üniversitesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Çorum Belediyesi işbirliğinde hazırlanan ‘Oğuz Adası Projesi’ hayata geçiyor.

Projeyle ilgili çalışmalar için Belediye Başkanı Zeki Gül’e imza yetkisi verilmesini içeren madde Belediye Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edildi.

Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.

Editör: Haber Merkezi