Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için getirilen kış lastiği takma zorunluluğu uygulaması dün itibariyle devreye girdi.

Kış lastiği takmayan araçların sürücülerine 625 lira para cezası uygulanacağını belirten yetkililer, uygulamanın 1 Nisan 2020 tarihine kadar süreceğini hatırlattılar.
Konuyla ilgili olarak OTOPARK’a açıklamalarda bulunan yetkililer, şu bilgileri paylaştılar:

KURALA UYMAYAN SÜRÜCÜLERE CEZA
“Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta devreye girdi.
Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca valiliklere de devredilebiliyor.
Kış lastiği denetimleri ise Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından gerçekleştiriliyor.
1 Nisan 2020'ye kadar devam edecek uygulama kapsamında, kurala uymayan araçların sürücülerine 625 lira ceza kesilecek. Bu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2020 itibarıyla güncellenerek uygulanmaya devam edecek.”

HUSUSİ ARAÇLARDA ZORUNLU DEĞİL AMA...
Kış lastiği zorunluluğu, yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için geçerli değil. Ancak uzmanlar can ve mal güvenliği içinde seyahat etmek isteyen tüm sürücülere kış lastiği kullanmalarını önemle tavsiye ediyorlar.
Olumsuz hava koşullarına karşı önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçlar nedeniyle yolların kapanabildiğine ve ulaşımda aksamalar yaşanabildiğine işaret eden uzmanlar, söz konusu uygulama ile bu tür mağduriyetlerin önlenmeye çalışıldığını kaydettiler.

Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği ortamlarda kış lastiklerinin ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş imkanına sahip olduğuna vurgu yapan uzmanlar, güvenli ulaşım için kış lastiği kullanımının hayati önem taşıdığını sözlerine eklediler.