Çorum’da sigorta sektörünün temsilcileri, Birlik ve Beraberlik Toplantısı’nda bir araya geldi.
Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda sektörün mevcut sorunları, çözüm önerileri ve sigortacılığın geleceği değerlendirildi.
Toplantının moderatörlüğünü TOBB Sigorta Acenteleri İl Delegesi Ahmet Damar yaptı.
Programa konuşmacı olarak ise TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Başkanı Nevzat Yavuz ile TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyesi Sezai Külcü katıldı.

Nevzat Yavuz konuşmasında kendisinin de Anadolu’da faaliyet gösteren bir sigorta acentesi olduğunu, büyük sermayeli broker veya banka temsilcisi olmadığını vurguladı. Anadolu’daki acentelerin yaşadığı sorunları birebir yaşadıklarını, sektör meclisinde görev yaparken acentelerin haklarını korumaya çalıştıklarını söyledi.
2024 ve 2025 yıllarında bazı sigorta şirketlerinin kapanmasının ardından SDDK’nın önemli tedbirler aldığını belirten Nevzat Yavuz, şirketlerin sermaye yapılarının daha sıkı denetlendiğini, hasar dosyalarının artık anlık takip edildiğini söyledi. Açılmış hasar dosyalarının ve ileride oluşabilecek hasarların karşılığı için şirketlerden bloke sermaye istendiğini anlattı. Bu nedenle bundan sonra sigorta şirketi kapanmalarında acentelerin ve müşterilerin mağdur olmayacağını ifade etti.

5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 32. maddesini hatırlatarak kredi bağlantılı sigortalarda müşteriye dayatılan şartların geçersiz olduğunu ifade eden Yavuz, “Finans kuruluşu diyor ki “krediyi ben verdim iptal ettirirsem ben faiz oranını arttırırım” ya da “krediyi verirken acenteden kestirirsen faiz oranı bu, bankamızdan kestirirsen faiz oranı o. 5684 sayılı kanunun 32. maddesi 5. fıkrası kredi bağlantı altını sigortalarda sözleşmeye konmuş her türlü şart geçersizdir. Ancak onların bu kanunsuz uygulamalarla ilgili direncini kırmak amaç. Onun için hep birlikte bunu yapmalıyız mutlaka ki son dönemlerde bunda bayağı bir başarı sağlandı. Türkiye genelinde bir ses getirdi bu.” dedi.
Türkiye’de yaklaşık 19 bin 500 sigorta acentesi bulunduğunu, şubelerle birlikte bu sayının 23 bine ulaştığını dile getiren Yavuz, sektörde yaklaşık 300 bin teknik personelin çalıştığını, ailelerle birlikte büyük bir ekonomik yapı oluşturduklarını ifade etti. Bu nedenle acente portföylerine yönelik müdahalelere karşı birlik olunması gerektiğini söyledi.

Sektörde birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek, geçen haftaki tepkilerin sonuç verdiğini söyledi. Sigorta şirketleri, bankalar ve satış kanalları arasında disiplin sağlanması gerektiğini belirtti. Ticaret Kanunu’nda değişiklik yapılarak finans sektöründe puan, nakit iade ve benzeri promosyonların sınırlandırılması için çalışma yürüttüklerini anlattı.
Program, sektör temsilcilerinin görüş alışverişinde bulunmasının ardından sona erdi.





