İlahi vahyin yaşanılır bir hale gelmesinde, sünnetin önemli bir ayağını hadisler oluşturur. En çok hadis rivayet edenlerin başında ise Ebu Hureyre gelir. Yemen'den Medine'ye gelerek Müslüman olan Ebu Hureyre Müslüman olduğu günden itibaren Peygamberimizin vefatına kadar yanından hiç ayrılmamıştır.
Ebu Hureyre, ibadet ve ilimle meşgul olan, ehli suffenin en ileri gelen sahabelerinden biri idi. Peygamberimizi büyük bir muhabbetle severek onun sünnetine uygun bir şekilde yaşamıştır. "İmamı Şafii gibi büyük âlimlerin bildirdiğine göre o kendi döneminde ki hadis nakledenlerin içinde hafızası en güçlü olanıdır."  Peygamberimizle kısa bir sure birlikte olmasına rağmen, çok sayıda hadis rivayet edebilmesinin sırrı ve sebepleri şöyle açıklanabilir; 
1. Hz. Peygamberin yanından hiç ayrılmaması ve ona hiç çekinmeden her soruyu sormasıdır. Nitekim Buhari ve Müslim'in naklettiklerine göre Ebu Hureyre "Siz Ebu Hureyre nin çok hadis rivayet ettiğini söyleyip duruyorsunuz. Ben fakir bir kimse idim karın tokluğuna Peygamberimize hizmet ediyordum. Muhacirler pazarda alışverişle, ensarda kendi malları, mülkleri ile uğraşırken, ben Hz Peygamberin meclislerinde bulundum; buyurdu ki 'İçinizden kim cübbesini yere sererde ben sözümü bitirdikten sonra toplarsa benden duyduğunu bir daha unutmaz.' Bunun üzerine ben üzerimdeki hırkayı yere serdim ve Peygamberimiz sözünü bitirince de onu topladım. Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki o andan sonra ondan işittiğim hiçbir sözü unutmadım." (Buhari İlim 42.) 
2. ilme olan tutkunluğu ve Peygamberimizin ona bildiğini unutmaması için dua buyurmasıdır. El Hâkim El Nisaburi, Müstedrek 111, 50 de"Bir adam Zeyd Bin Sabit'e gelerek bir soru sordu. O da Ebu Hureyre'ye gitmesini söyledi ve şöyle devam etti; Bir gün ben, Ebu Hureyre ve bir başka sahabi mescitte oturuyorduk. Dua ve zikir ile meşgul idik. O sırada Hz. Peygamber gelerek yanımıza oturdu. Buyurdu ki 'her biriniz Allah'tan bir dilekte bulunsun' Ben ve arkadaşım Ebu Hureyre'den önce dua ettik. Hz. Peygamberde bizim duamıza âmin dedi. Sıra Ebu Hureyre'ye geldi ve şöyle dua etti. 'Allah'ım senden iki arkadaşımın istediklerini ve de unutulmayan bir ilmi dilerim' Hz. Peygamber bu duaya da âmin dedi. Bizde ey Allah'ın Resulü bizde Allah'tan unutulmayan bir ilim isteriz dedik. Peygamberimiz de 'Devsli genç sizden önce davrandı.' Buyurdu. Buhari ilim bahsinde hadise olan tutku babında Ebu Hureyre'nin şöyle dediğini nakletmiştir. 'Ey Allah'ın resulü kıyamet gününde senin şefaatine nail olacak en mutlu kişi kimdir?' diye sordum. Peygamberimiz buyurdu ki 'Ey Ebu Hureyre senin hadise olan aşırı tutkunluğunu bildiğim için böyle bir soruyu senden önce hiç kimsenin sormayacağını tahmin etmiştim. Kıyamet gününde benim şefaatime nail olacak en mutlu kişi La İlahe İllallah deyip gereğini yerine getiren kimsedir."
3. Ebu Hureyre'nin büyük sahabilerle görüşmesi, onlardan birçok hadis alması ve bu sayede ilminin artıp ufkunun genişlemesidir. (İbni Hacer El Askalani, El İsabe 4-204)
4. Peygamberimizin vefatından sonra uzun süre yaşamış olmasıdır. Bütün bunların neticesinde Ebu Hureyre sahabe içerisinde hadisi en iyi bilen, hadis almada ve rivayet etme hususunda diğerlerinden daha üstün bir duruma gelmiştir. Onun rivayet ettiği hadisler diğer sahabelerde veya birçoğunda dağınık halde bulunuyordu. Bu yüzden onlar Ebu Hureyre 'ye başvuruyor, hadis rivayetinde ona dayanıyorlardı. Abdullah İbni Ömer onun cenaze namazında ona Allah'tan rahmet dileyerek 'Hz. Peygamberin hadisini Müslümanlar adına muhafaza ediyordu'  (İbn Sa'd, tabakat 4-340)  Buhari, "Ebu Hureyre'den 800 kadar sahabe ve tabiin âlimleri hadis rivayet etmiştir."  (Ebu Hacer 4-205)  Kendisinden 325 hadisi Buhari ve Müslim müştereken, 93 hadisi yalnız Buhari, 189 hadisi de yalnız Müslim sahihlerine almışlardır. (Muhammed Ebu Zehv 134)
Ebu Hureyre hakkında ileri geri konuşanlar olmuştur. Bunun sebebi keyif ve arzulara karşı gelen, dine yönelik hile ve tuzakları sonuçsuz bırakan bir kısım hadislerinden kurtulmak istenmesidir. Bu hücumlar yalan ve zayıf rivayetlere ya da bazı sahih hadislere dayanır. Bu tür insanlar zaten sahih hadisleri de doğru dürüst anlayamaz ve kabul etmezler. Çünkü ön yargılıdırlar. Bu yüzdende kendi arzuları doğrultusunda heva ve heveslerine göre yanlış yorumlara başvururlar. Kulaktan duyma sözlerle, zan ile hareket eden, derinlemesine bir araştırma zahmetine katlanmayan, ön yargılı bu tür insanların ihlas ve samimiyetlerine bakmak yeterlidir. 
Ebu Hureyre'yi eleştirenlerin en büyük dayanakları ise şudur. Hz. Ömer Ebu Hureyre'yi hadis rivayetinden alıkoymuş ve ona "Ya Peygamberimizden hadis rivayetini bırakırsın ya da seni Devs topraklarına sürerim."  (İbni Kesir El bidae 8-106) buna şöyle cevap vermiştir. Ebu Hureyre Hz. Peygamberden naklettiği hadisleri halka öğretmeyi, ilmi gizlemenin günahından kurtulmak için kendisine bir görev sayıyordu. (Buhari İlim 43) Bu anlayış onu çok hadis rivayet etmeye sevk etti. Bu nedenle bir tek mecliste bile Peygamberimizin birçok hadisini naklederdi. Fakat Hz. Ömer halkın her şeyden önce Kuran ile meşgul olmasını, amelle ilgili olanların dışında kalan hadisleri az rivayet etmelerini halkı yersiz bir tevekküle götürecek ruhsat hadisleri ile halkın anlayamayacağı müşkül hadisleri halka rivayet etmesini uygun görmüyordu.  Bu sebeple sahabeleri çokça hadis rivayet etmekten alıkoymuş, Ebu Hureyre yi de sürgün etmekle tehdit etmişti. Çünkü sahabe içerisinde en çok hadis rivayet eden oydu. İbni Kesir bunu naklettikten sonra şöyle der "Bildirildiğine göre Hz. Ömer daha sonra Ebu Hureyre'nin hadis nakletmesine izin vermiştir. (İbni Kesir 8-106) 
Mervan'ın yazıcısı Ebu Zualza, Ebu Hureyre'nin hadis rivayetinde ne derece güçlü olduğunu gösteren şu haberi nakleder. "Mervan Ebu Hureyre'yi hadis rivayet etmek için davet etmişti.  Beni divanın arkasına oturttu ve bende Ebu Hureyre'nin naklettiklerini gizlice yazdım. Ertesi yıl yine onu davet etti ve ondan hadis rivayet etmesini istedi. Bendende bir yıl önceki yazdıklarımı takip etmemi istedi. Netice de onun bir tek kelime bile değişiklik yapmadan rivayet ettiğine şahit oldum" (İbni Kesir 3-106) Rabbimiz kendisinden razı olsun.