EROL TAŞKAN

Hitit Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, el yapımı patlayıcı (EYP)'yi tespit edebilen drone geliştirdi. EYP içerisinde bulunan kimyasal bileşenlerin kokuları, drone tarafından koku sensörleriyle algılanarak, verdiği sinyalle patlayıcının yeri tespit edilebiliyor.

Gerek yurt için gerekse yurt dışından sürdürülen terörle mücadele sırasında, teröristlerin gizlediği EYP'ler çok sayıda askerimizin ve sivil vatandaşımızın şehit olmasına neden oluyordu. Ciddi kayıplar ve yaralanmalara neden olan bu hain saldırıların tespitini teknoloji ile gerçekleştiren gençler, önceki gün düzenlenen teknoloji sergisinde projelerini tanıttı.

Proje ekibi Yunus Emre Güler, Melih Sancar, Furkan Demirci, Mehmet Ruşen Yanıt, Muhammed İsra Ulağ, ve İsmail Güleç'ten oluşuyor. Her biri de kendi alanlarında ortaya koyacakları proje ile ülkeye katkı sağlamak, özellikle de terörle mücadele konusunda, TSK'nın elini güçlendirip askerimizi ve halkımızı korumayı hedefliyor.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan'ın da başarılarından dolayı tebrik ettiği genç mühendislerin başarısı projeden haberdar olan herkesin takdirini kazanmaya devam ediyor.

Proje ekibinde yer alan genç mühendisler, el yapımı patlayıcı içerisindeki amonyum nitrat , kükürt bileşimini arduino ile kodlanan koku sensörüyle tanıyıp askeri personele sesli yanıt vermesi üzerine tasarlandığını anlatarak, "Projemizin çıkış nedeni, ev, mağara , sığınak, yol ya da arazi üzerine tuzaklanan EYP'lerin askeri personel kaybı vermeden tespit edilmesini amaçladık. Mücadele topyekündür, biz de burada devletimizin ve milletimizin bize sağladığı imkanları vatan savunmasında kullanmak için yola çıktık, hangi görev içerisinde olursak olalım her Türk genci doğuştan askerdir ve vatan savunmasında en önde yer almalıdır düşüncesiyle adım atıp, milletimize olan sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalıştık. Şu an istediğimiz sonuçları veren projemizi, daha da geliştireceğiz." dediler.