RECEP MEBET

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Ekonomiden Sorumlu Yardımcısı Tareck Zaidan El Aissami Maddah ve beraberindeki heyet dün Çorum’a geldi.

Ahlatcı Metal Rafinerisi’nde incelemelerde bulunan Maddah, Türkiye’nin madencilik konusunda sahip olduğu deneyimden son derece etkilendiklerini söyledi.

Ülkesinin zengin maden kaynaklarına işaret eden Maddah, Türkiye’nin bu alandaki tüm ihtiyaçlarını karşılamaya talip olduklarını vurgulayarak, “Birlikte üretmeye hazırız” dedi.

MERZİFON’DA ÇİÇEKLİ KARŞILAMA

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Tareck Zaidan El Aissami Maddah, Ekonomi ve Finans Bakan Yardımcısı Eduarda Ramirez ve Türkiye Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes’in de aralarında bulunduğu heyet Merzifon Havalimanı’nda çiçeklerle karşılandı.

Karşılamaya Amasya Valisi Dr. Osman Varol, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Zeki Gül, Merzifon Kaymakamı Gürkan Demirkale, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, Jandarma Komutanı Abdurrahman Başbuğ, Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı ve bazı protokol mensupları katıldı.

TÜM GÖZLER BU ZİYARETTEYDİ

Türkiye ile Venezuela arasındaki olumlu ilişkilerin bir yansıması olarak değerlendirilen Çorum ziyaretini yerli ve yabancı basın yakından takip etti.

Bazı ulusal kanallar ziyareti canlı olarak ekrana taşırken ajanslar son dakika haberleri ile gelişmeleri sıcağı sıcağına abonelerine servis ettiler.

Öte yandan misafir heyetin inceleme gezisi sırasında nezaket dışı bir üslupla kapı dışarı edilen gazeteciler, Çorumgaz Genel Müdürü Kasım Kahraman’ın araya girmesiyle birlikte yeniden tesise alınarak görevlerini yapma imkanı buldular.

AHLATCI’YA TAM NOT

Merzifon Havalimanı’ndaki karşılamanın ardından karayoluyla Çorum’a hareket eden misafir heyet, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Ahlatcı Metal Altın Rafinerisi’ni gezdiler.

Basına kapalı olarak gerçekleşen programda tesisi inceleyen Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Tareck Zaidan El Aissami Maddah, yapılan çalışmalarla ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı.

Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı’nın ev sahipliğindeki incelemelerinin ardından basın açıklaması için kameraların karşısına geçen Maddah, Türkiye ve Çorum’la ilgili izlenimlerini paylaştı.

Venezuela’nın zengin yeraltı kaynaklarından bahseden Maddah, Ahlatcı Metal Rafinerisi’nin altın gibi kıymetli madenlerin ekonomiye kazandırılması açısından önemli bir altyapıya sahip olduğuna işaret etti.

‘TÜRKİYE, STRATEJİK MÜTTEFİKİMİZ’

İki ülke arasında gelişen dostluk ilişkisine dikkat çeken Maddah, “Türkiye, Venezuela’nın stratejik müttefikleri arasında yer alıyor” dedi.

Venezuela ve Türkiye arasındaki işbirliğini daha ileri taşıma konusunda kararlı olduklarının altını çizen Maddah, “İki halk ve iki hükümet arasındaki ilişkileri, getirebildiğimiz en üst seviyeye taşımayı hedefliyoruz. Türkiye ile Venezuela arasında bir anlaşma imzalıyoruz. Venezuela’dan Türkiye’ye petrokok göndereceğiz. Aynı şekilde altın, madencilik, tarım ve diğer alanlarda iş birliği yapacağız” diye konuştu.

“Türk halkının ne kadar minerale, metale ihtiyacı varsa, istediğiniz ne varsa Venezuela’da mevcut. Bunlar doğrudan Türk halkının kullanımı için şu anda emrinize amade” diyen Maddah, iki ülke arasındaki işbirliği ve dayanışmayı daha da güçlendirmek istediklerini dile getirdi.

Ziyareti sırasında kaşılaştığı ilgi ve alakadan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Maddah, hem Türk halkına hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun selamlarını getirdiğini kaydetti.

‘İKİLİ İLİŞKİLERİ DAHA ÖTEYE TAŞIYACAĞIZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı geçen ay ülkelerinde ağırladıklarını hatırlatan Maddah, Çorum ziyaretinin Venezuela ile Türkiye arasında geliştirmek istedikleri iş birliğinin bir parçası olduğunu vurguladı. Maddah, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Venezuela'da ağırlama şerefine nail olduk. Bu, şüphesiz ki tarihi ve eşi benzeri bulunmayan bir resmi ziyaret oldu. Bu vesileyle bir kez daha Türk ve Venezuela halkları arasındaki kardeşliğin altını çizmiş olduk. Devlet Başkanımız Maduro'nun Türk tarihine, Türk kültürüne ve geleneklerine sevgisini bir kez daha görmüş olduk.

İki halk ve iki hükümet arasındaki ilişkileri getirebildiğimiz en üst seviyeye taşımayı hedefliyoruz, mümkün olan her alanda. Türkiye ile Venezuela arasında bir anlaşma imzalıyoruz. Venezuela’dan Türkiye’ye petrokok göndereceğiz. Aynı şekilde altın, madencilik, tarım ve diğer alanlarda iş birliği yapacağız. Bununla uzun yıllardır var olan klasik ticaretimizi -son dönemde o da büyük artış içinde- artırmak istiyoruz. Bunların en önemli gerekçesi de tabii ki iki cumhurbaşkanı arasında sevgi, saygı ve dostluk ilişkisi. Bugün Türkiye, Venezuela’nın stratejik müttefikleri arasında yer almaktadır ve biz her geçen gün Türkiye ile olan dostluk ve iş birliği bağlarımızı bir adım daha öteye taşımayı hedefliyoruz.

‘İŞBİRLİĞİMİZ 2019’DA ZİRVEYE ÇIKACAK’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkemizi ziyareti sonrasında bizler de kendisine verdiğimiz sözü tutup iki ülke arasında en yüksek işbirliği imkanı sunan sektörleri bir bir ziyaret etmeye başladık. Bugün burada olmamızın sebebi, madencilikle doğrudan alakalı olan bu sektörü tanımaktı. Ziyaretimizde ticaret, tarım ve petrol ile alakalı görüşmelerimiz de olacak. Türkiye ile Venezuela arasındaki ilişkileri kategoriye sokarsak, kardeşlik ilişkisi hiç de yanlış olmayacaktır. Bu noktada Türk halkına olan hayranlığımızın bir kez daha altını çizerken, Sayın Erdoğan’a olan sevgi ve saygımızı bir kere daha ifade etmeyi borç biliriz.

2019 hiç şüpheniz olmasın ki Türkiye ile Venezuela ilişkilerinde en fazla verimliliğin yaşandığı yıl olacaktır. Zaten henüz Ocak ayının 16'sı olmasına rağmen çok hızlı bir programla Türkiye ile ilişkilerimize devam etmeye başladık. Önümüzdeki aylarda da inancımız ve isteğimiz, ilişkilerimizi en üst seviyeye çıkarabilmek.

‘BİRLİKTE ÜRETİME HAZIRIZ’

Türk firmalarınca üretilen pek çok ürün Venezuela halkı tarafından kullanılıyor. Bu ürünlerin sayısını artırırken bir yandan da Türk halkıyla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Bu ziyaretin sonucunda madencilik konusunda Türkiye’nin sahip olduğu deneyimden son derece etkilenmiş olarak geri dönüyoruz. Türkiye ile Venezuela, bu sektörde yapacakları iş birliğiyle mükemmel bir formül gibi karşımıza çıkıyor. Venezuela’nın çok önemli mineral yataklarının olduğunu ve Türkiye’nin de bu mineralleri işleme potansiyelini göz önüne alırsak, aslında mükemmel bir kombinasyon ortaya koyduğumuzu ifade etmekte fayda var. Türk halkının ne kadar minerale, metale ihtiyacı varsa, istediğiniz ne varsa Venezuela’da mevcut. Bunlar doğrudan Türk halkının kullanımı için şu anda emrinize amade. Bizler sizlerle beraber aramaya, tetkik etmeye ve üretmeye hazırız. Unutmayın ki o topraklarda öyle bir halk var ki Türk halkını çok seviyor, Türk halkını destekliyor ve Türk halkıyla her zaman kol kola olacak.”

“Yaşasın Türkiye” sözleriyle konuşmasını tamamlayan Maddah, incelemelerinin ardından beraberindeki heyetle Çorum’dan ayrılarak havayoluyla ülkesine döndü.