Birleşik Kamu İş İl Temsilcisi İlhan Yaşar, Kısa Çalışma Ödeneği’ne pandemi sonuna kadar devam edilmesi gerektiğini, aksi durumda kitlesel işsizlik yaşanacağını vurguladı.

Koronavirüs salgınının iş ve gelir kaybına neden olduğunu ifade eden Yaşar, “Salgın ve ekonomik kriz, kapanan işyerleri, üretimini azaltan fabrikalar, işsiz kalan milyonlar ve yoksulluk yaratmıştır. AKP salgının başından itibaren sermayeyi koruma tercihini ortaya koymuş, zaten sınırlı olan destekler büyük oranda işverenlere verilmiştir. AKP iktidarı; İşsizlik Fonu kasasından işçilere ödenen Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasını sonlandırarak ekonomik ve sosyal tahribatı ağırlaştıracaktır.” dedi. 

Kısa Çalışma Ödeneğine son verilmesinin emekçilere bakış açışını gösterdiğini belirten Yaşar, açıklamasını şöyle sürdürdü: “AKP iktidarı kısa çalışma ödeneği desteğini sonlandırarak işsizliği daha da büyütecektir. TÜİK'in geniş tanımlı işsizlik rakamının yüzde 29.1 olarak açıkladığı ve ekonomik kriz koşullarında Kısa Çalışma Ödeneği’ni sonlandırmak 1,3 milyon ücretli çalışanı işsizliğe mahkûm etmektir.

Sosyal politikaları geliştirmesi, sosyal destekleri artırması gereken hükümet tam aksi hareket etmektedir. Oysa Kısa Çalışma Ödeneğinin sona ermesi değil, aksine kapsamının genişletilerek devam ettirilmesi gerekmektedir. 
Benzer durum dünyanın hemen her ülkesinde görüldü. Ancak her ülkede salgın ile birlikte ortaya çıkan ekonomik sorunları aşmak, vatandaş ve iş dünyasına destek olmak üzere çok ciddi ekonomik paketler devreye alındı, kamu kaynakları vatandaşın hizmetine sunuldu. Destek programları zor zamanlarda vatandaşlarının nefes almasını, ekonominin çarklarının dönmesini sağladı.

Salgınla birlikte ülkede zengin ve yoksul arasındaki uçurum derinleşmiş emekçiler açlığa terk edilmiştir.
Esnafların halen tam kapasite ile çalışamadığı ve salgının durumuna göre yeni kısıtlamaların gündeme gelebileceğini varsaydığımızda, Kısa Çalışma Ödeneği’nin en azından pandemi sonrasına kadar devam etmesi gerekmektedir.” 

Editör: Haber Merkezi