Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı TİKA Macaristan Koordinatörü Prof.Dr. Süleyman Kızıltoprak, Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Şavlı  ve dernek üyesi işadamı Hikmet Kadı, Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’nin güneyinde Tuna Nehri kıyısında bulunan 'kırmızı biberi ile ünlü''  Kalocsa  Belediye Başkanı Dr. Bálint József ’i ve  Bács-Kiskun Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zoltán Péjó'yu ziyaret etti.

Tarihi Belediye Başkanlığı binasında gerçekleşen görüşmelerde iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve  bu konularda atılması gereken adımlar değerlendirildi.

Ayrıca Çorum ile Kalocsa ili arasında kardeş şehir protokolü imzalanması için Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül tarafından imzalanan iyi niyet ve işbirliği mektubu, Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz tarafından Kalocsa Belediye Başkanı Dr. Bálint József’e takdim edildi.

Osman Şahbaz, yaptığı konuşmada iki şehrin birbirine benzer özelliklerinin bulunduğunu belirterek, “Çorum Valisi Necmeddin Kılıç ve Çorum Belediye Başkanı Zeli Gül'ün selamını getirdim. Geçmişten gelen tarihi bağların işadamlarımız ve iki dost ülke halkının gayretleriyle arzu edilen seviyeye ulaşacağına yürekten inanıyorum. İki güzide şehir arasında imzalanacak protokol ile bu bağlar daha da güçlenecektir” dedi.

Avrupa’da ve dünyanın birçok ülkesinde ismi, bölgede yetişen acı biberiyle ve renkli elişi süs eşyalarıyla anılan Kalocsa Belediye Başkanı  Dr. Bálint József ise iki kent arasında oluşturulacak işbirliği nedeniyle çok memnun olduklarını belirterek, “Biz de Çorum yöneticilerini şehrimizde ağırlamaktan ve tarihi şehrimizi tanıtmaktan gurur duyacağız. Bu protokol halklarımızı birbirine yakınlaştıracak, her yıl Eylül ayının 14 - 16'sında düzenlediğimiz biber festivali ve üç yılda bir düzenlediğimiz folklor festivali ile kültürel anlamda birbirimizi daha yakından tanıma fırsatı bulacağız. 14 Eylül 2018'deki Biber Festivalimize meslektaşım Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül ve heyetini davet ediyorum” diyerek karşılıklı ziyaretlerin önemini belirtti.

TİKA Macaristan Koordinatörü Prof.Dr. Süleyman Kızıltoprak, 58 ülkede 60 ofisle faaliyetlerine devam ettiklerini belirterek, “Bulunduğumuz ülkelerde Kültür, Eğitim, Spor ve Sağlık alanlarında çalışmalar yapıyoruz, desteklerimiz karşılıksız, bu destekler kimi zaman bir okulda laboratuvar, kimi zaman tarihi bir yapının resterasyonu, kimi zaman da bir hastaneye tıbbi malzeme desteği şeklinde olabiliyor. Kalocsa şehrinde de belediyenizle birlikte işbirliği yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

 Bacs-Kiskun Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zoltán Péjó ise özellikle otomotiv, tahıl ürünleri ve gübre sanayinde  faaliyetlerde bulunan güçlü bir oda olduklarını belirtti. Sözlerine Türk işadamlarıyla işbirliğine verdikleri önemi belirterek devam eden Péjó,  “Bu bölgede sanayi ve turizm yatırımlarına çok önem veriyoruz. 2020 yılında tamamlanması planlanan Tuna nehri köprüsü ve Paks 2 atom nükleer enerji santrali ile bölgemizi ticari anlamda daha da canlandıracağını düşünüyoruz. Türk işadamlarına da bölgemize yapacakları yatırımlarda destek olmaktan mutluluk duyacağız. Ayrıca bölgemizde bulunan askeri havaalanının sivil uçuşlara açılmasıyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor, böylece turizm ve sanayi yatırımları Türk yatırımcılar için de cazip hale gelecektir. Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile kurumsal işbirliği oluşturabilir, işadamlarımıza iki şehrin fırsatlarını sunabiliriz” diyerek sözlerini tamamladı.

Görüşmeler sonrasında Kalocsa Kütüphanesi ve Kültür Merkezi Müdürü Dr. Magóné Tóth Gyöngyi Türk heyete merkezi ve Tomori Pál Foiskola Üniversitesi'ni gezdirdi. Tarafların işbirliği, ilişkilerin geliştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanmasının önemi vurgulanarak karşılıklı hediyeler sunulmasının ardından program sona erdi. Heyet sonrasında Kalocsa'dan ayrılarak Budapeşte'ye döndü. (Haber Merkezi)