FATİH BATTAR

Çorum’da yaşayan genç girişimci Filiz Çönger, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı hibe desteğiyle güneş enerjisi santrali (GES) kurdu.

3 çocuk annesi Çönger, Laçin ilçesi Narlık köyündeki arazileri üzerine GES kurmak için TKDK’ya başvurdu. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finansmanı ile uygulanan IPARD Programından desteklenen projesi ile 860 kWh elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip projesi için yüzde 55 hibe aldı.

Başvurusunun onaylanmasıyla sahibi oldukları araziye GES kuran Çönger, ürettiği elektriği dağıtım şirketi aracılığı ile şebekeye vererek hem ekemedikleri arazilerini değerlendirdi hem de ekonomiye katkı sağladı. Eşinin bu yatırımı uzun zamandır araştırdığını dile getiren Çönger, kendisinin de eşine sürekli destek olduğunu ve TKDK’nın kadıngirişimcilere sağladığı pozitif ayrımdan faydalanarak projelerini hayata geçirdiklerini söyledi.

Çönger, “GES yatırımımız 2019 yılı Eylül ayında tamamlandı. Yaklaşık bir yıldır elektrik üretiyoruz. 1,3 milyon kWh yıllık elektrik üretim miktarına ulaştık. Bu üretim yaklaşık 1200 konutun ihtiyacını karşılamaya yetecek bir değerdir. Tesisimiz yaklaşık 2 milyon 250 bin liraya mal oldu. Bunun 1,2 milyon lirasını hibe olarak geri aldık. Mevcut üretim ve satış gelirimize baktığımızda ve aldığımız hibeyi hesaba kattığımızda tesisimiz yaklaşık 3 yılda kendini amorti edecek. Devletimiz bu yatırımımıza verdiği destekle, tesisin amortisman süresini yarı yarıya kısaltmış oldu. Benim bu yatırımımın bütün kadın girişimcilere örnek olmasını diliyorum. Kadınlar devletten destek alarak rahatlıkla ilgi duydukları, başarı göstereceklerine inandıkları her yatırımı yapabilirler. Ben bu konuda bütün kadınlara devlet teşviklerini takip etmelerini ve sürekli araştıran tarafta yer almalarını, araya hiç aracı koymadan devlet kurumlarına bizzat gidip bir çaylarını içmelerini ve en doğru bilgiyi yerinde öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Biz bu yatırımımızla güneş ışığını kazanca dönüştürdük. Sahip olduğumuz güneş enerjisi tarlası çocuklarımıza da miras olarak kalacak. Uzun yıllar onlar da sürekli bir gelire sahip olacaklar. Devletimize ne kadar teşekkür etsem azdır." ifadelerini yer verdi

Editör: Haber Merkezi